Οι καλές σχέσεις μας κρατάνε ευτυχισμένους και υγιείς video

Φιλοσοφικές αναλύσεις και συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει ευτυχισμένος έχουμε όλοι μας ακούσει πολλές. Όταν όμως για το ζήτημα αυτό κάνει έρευνα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που διεξήχθη από τον ψυχίατρο  Robert Waldinger, τότε μάλλον πρέπει να ακούσουμε με προσοχή. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες έρευνες για την ενήλικη ζωή.

happyandhealthy-1

Αυτό στο οποίο κατέληξαν μάλλον δεν μας εκπλήσσει: Οι καλές σχέσεις μας κρατάνε ευτυχισμένους και υγιείς.

Μιλώντας στο TED, ο  Robert Waldinger ανέλυσε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποκτήσουμε την ευτυχία:

1. Οι στενές σχέσεις

Οι άνδρες που είχαν καλές και στενές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητά τους, ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι και υγιείς σε σε σχέση με τους υπόλοιπους στην ομάδα τους. Επίσης, έζησαν περισσότερο.

2. Η ποιότητα (και όχι η ποσότητα) των σχέσεων

Το να είναι κάποιος σε σχέση ή παντρεμένος, δεν αρκεί για να τον κάνει ευτυχισμένο. Τα παντρεμένα ζευγάρια της έρευνας που έλεγαν ότι μάλωναν συνέχεια ή δεν ένιωθαν τρυφερότητα μεταξύ τους ήταν περισσότερο δυστυχισμένα από τους άνδρες που δεν ήταν καν παντρεμένοι.

3. Σταθεροί γάμοι, όπου ο ένας στηρίζει τον άλλο

Οι καλές σχέσεις δεν βοηθούν μόνο την φυσική, αλλά και την πνευματική μας υγεία. Όσοι άνδρες της έρευνας ήταν παντρεμένοι και δεν είχαν πάρει διαζύγιο, δεν ηταν σε διάσταση ή δεν είχαν «σοβαρά προβλήματα» μέχρι τα 50 τους, τα πήγαιναν και καλύτερα στα τεστ μνήμης.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι καλές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. «Η κοινωνία δίνει μεγάλη έμφαση στα χρήματα και στο να αφοσιωνόμαστε στην δουλειά μας», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ.