17 γνωρίσματα που δείχνουν ότι κάποιος είναι εσωστρεφής

1. Απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους

Οι εσωστρεφείς απολαμβάνουν μοναχικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το σερφάρισμα στο δίκτυο και το να ακούνε μουσική. Ο χρόνος που αφιερώνουν στον εαυτό τους είναι πολύ σημαντικός για να αισθάνονται καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που απολαμβάνουν την παρέα των φίλων τους.  Όταν έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν μόνοι, οι εσωστρεφείς άνθρωποι γίνονται πιο αποδοτικοί και δημιουργικοί.

esostrefis-gynaika

2. Σκέφτονται πιο δημιουργικά όταν είναι μόνοι τους

Δεν απορρίπτουν τις συσκέψεις και τις ομαδικές συζητήσεις, ωστόσο όταν αναζητούν λύση σε ένα πρόβλημα, είναι πιο πιθανό να τη βρουν μετά από μοναχική σκέψη. Όταν έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν μόνοι, οι εσωστρεφείς άνθρωποι γίνονται πιο αποδοτικοί και δημιουργικοί.

3. Είναι οι τελευταίοι που θα ζητήσουν το λόγο μέσα σε μια ομάδα

Από τα μαθητικά μας χρόνια, όλοι θυμόμαστε τους συμμαθητές μας που ήταν πάντα έτοιμοι να σηκώσουν το χέρι τους για να απαντήσουν στην ερώτηση του δασκάλου. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να πάρουν το λόγο μπροστά σε κοινό. Αντίθετα, οι εσωστρεφείς προτιμούν να μείνουν στο παρασκήνιο και να αφήσουν τους άλλους να μιλήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν λιγότερα. Απλώς, δεν αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής.

4. Οι άλλοι ζητούν τη συμβουλή τους

Οι εσωτρεφείς δεν έχουν την τάση να λένε τη γνώμη τους τόσο στον επαγγελματικό τους χώρο, όσο και στις προσωπικές τους σχέσεις. Κρατούν την άποψή τους για τον εαυτό τους και αφήνουν τους εξωστρεφείς να πάρουν τον έλεγχο. Ωστόσο, η γνώμη τους μετράει για τους γύρω τους, και γι αυτό είναι πολύ πιθανό να τους ρωτούν συχνά τι πιστεύουν και να ζητούν τη συμβουλή τους.

5. Φορούν συχνά ακουστικά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους

Οι εσωστρεφείς δεν επιδιώκουν συνεχώς την επαφή με τους γύρω τους, ειδικά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Τα ακουστικά τούς δίνουν την ευκαρία να “προστατέψουν” τον εαυτό τους από τον έξω κόσμο, χωρίς απαραίτητα να ακούνε μουσική.

6. Λαμβάνουν περισσότερες κλήσεις, μηνύματα και e-mails από όσα στέλνουν

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν κάνουν την πρώτη κίνηση να επικοινωνήσουν με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Εάν έχουν ελεύθερο χρόνο, δεν θα παρουν τηλέφωνο τους φίλους τους για να κουβεντιάσουν, απλώς για να περάσει η ώρα. Αντίστοιχα, δεν ξεκινούν την επικοινωνία μέσω e-mail, αλλά απαντούν σε αυτά που λαμβάνουν. Αποφεύγουν επαγγέλματα που απαιτούν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ όταν χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, θα προτιμήσουν ένα γραπτό μήνυμα ή e-mail, από το να πάρουν τηλέφωνο. Αυτή η προτίμηση συνδέεται με την προσπάθειά τους να αποφύγουν την απογοήτευση που θα τους προκαλούσε μια αρνητική έκβαση του τηλεφωνήματος.

esostrefis7. Δεν πιάνουν κουβέντα με αγνώστους

Οι εσωστρεφείς δεν έχουν την άνεση να πιάσουν κουβέντα με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, όπως πωλητές σε μαγαζιά ή όσους περιμένουν μαζί τους στην ουρά του σούπερ μάρκετ. Δεν θεωρούν απαραίτητο, ούτε τους βοηθά σε κάτι να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθηματά τους με αγνώστους. Γι αυτό το λόγο, είναι δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν τι αισθάνονται, εκτός αν είναι πολύ κοντινοί τους άνθρωποι.  Νιώθουν ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια όταν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν καινούριες γνωριμίες για αυτό το αποφεύγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν εύκολα φιλίες απλά τους φαίνεται δύσκολα να μιλού με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

8. Η πολυκοσμία σας αγχώνει

Οι συναυλίες, τα γήπεδα, τα συνέδρια που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο σας φέρνουν σε αμήχανη θέση. Όχι σε σημείο αγοραφοβίας αλλά σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο σας.

9. Δεν τους ενοχλεί να μιλούν δημοσίως

Οι εσωστρεφείς δεν έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης ούτε είναι ντροπαλοί. Δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν μια ομιλία ή να κάνουν μια πρόποση μπροστά σε κόσμο, απλά δεν θέλουν να μπουν σε συζητήσεις με αγνώστους μετά!

10. Κάνουν παρέα με εξωστρεφείς ανθρώπους

Αν είναι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να κάνουν παρέα με εξωστρεφείς ανθρώπους ώστε να υπάρχει μια ισορροπία.

11. Δεν τους αρέσουν εύκολα οι συνεντεύξεις για δουλειά

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα σε μια συνέντευξη για δουλειά, όμως οι εσωστρεφείς  αισθάνονται άβολα μόνο στη ν αρχή. Όταν αισθανθούν άνετα με τον συνομιλητή τους συνήθως τα πηγαίνουν περίφημα.

12. Είναι πιστοί στους φίλους τους!

Οι εσωστρεφείς είναι κατά κύριο λόγο ειλικρινείς και πιστοί, αφού παίρνουν δύναμη και αυτοπεποίθηση από τους ίδιους και δεν εξαρτώνται από την άποψη των άλλων.

13. Τους αρέσει η ησυχία του σπιτιού

Οι εξωστρεφείς θέλουν να βρίσκονται έξω με ανθρώπους και να αλλάζουν παραστάσεις, ενώ οι εσωστρεφείς εκτιμούν περισσότερο μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι.

14. Δεν εμπιστεύονται τους άλλους εύκολα

Είναι πιο δύσκολο για τους εσωστρεφείς ανθρώπους να βρουν φίλους που τους σέβονται για αυτό που είναι, για αυτό όταν κάνουν νέες παρέες τους εμπιστεύονται και πιο δύσκολα.

15. Τους αρέσει να γράφουν

Πολλοί εσωστρεφείς άνθρωποι είναι συγγραφείς ή δημοσιογράφοι, αφού με το γράψιμο έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους.

16. Είναι ευγενικοί

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πολιτισμένοι γιατί έχουν μεγαλύτερη αντίληψη όσων συμβαίνουν δίπλα τους αλλά και κατανόηση για τα συναισθήματα των άλλων.

17. Ξέρουν τι θέλουν και τι τους αρέσει

Δεν είναι αναποφάσιστοι και δεν φοβούνται να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα, όμως αυτό που τους χαρακτηρίζει περισσότερο είναι ότι ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και πότε!

Πηγές: womantoc.gr και kathimerini.gr