Το πολύ χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία σύμφωνα με μια νέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα

   Τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία αλλά μόνο όταν δεν υπερβαίνουν τις 76.000 ευρώ. Τα περισσότερα μειώνουν το αίσθημα της ευτυχίας διότι συνοδεύονται από πληθώρα προβλημάτων. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων Virginia και Purdue, αφού ανέλυσαν τα πορίσματα έρευνας της World Gallup σε 1,7 εκατομμύρια άτομα από 164 χώρες με διαφορετικό βιοτικό επίπεδο και κόστος ζωής.   money-makes-you-happy

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα, κατέληξαν ότι για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος ένας άνθρωπος πρέπει να βγάζει από 48.000 ως 60.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, από ένα συγκεκριμένο εισόδημα και πάνω οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου ευτυχισμένοι. 

  Ο Andrew Jebb, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Purdue, αναφέρει ότι «πάνω από ένα ύψος εισοδήματος παρατηρείται ελαφριά κάμψη του αισθήματος της ικανοποίησης» σύμφωνα με την Καθημερινή που δημοσιεύει το σχετικό άρθρο. Όπως τονίζει ο ίδιος, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι «το χρήμα μπορεί να αποτελεί μόνο ένα τμήμα των όσων μπορούν να μας κάνουν ευτυχείς». 

   Το χρήμα πάντως δεν φαίνεται να «αγοράζει» την ευτυχία στην Αμερική. Μολονότι η Αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, οι πολίτες των ΗΠΑ είναι λιγότερο ευτυχείς απ’ ότι στο παρελθόν. Στην τελευταία παγκόσμια κατάταξη που έκανε για την ευτυχία η Sustainable Development Solutions Network, η υπερδύναμη έχει διολισθήσει στην 19η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ευτυχίας, ενώ πριν από μια δεκαετία βρίσκονταν στην 3η θέση. 

  Οι ερευνητές πάντως εκτιμούν πως θα εξισορροπούσε την επιδείνωση μια αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος από περίπου 53.000 δολάρια σε 62.000 δολάρια. 

ΑΠΕ