16 tips για να τραβάς τέλειες φωτογραφίες

Η ψηφιακή φωτογραφική μάς έχει λύσει τα χέρια. Πράγματι, ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να απαθανατίζουμε τα στιγμιότυπα της ζωής μας. Γι’ αυτό ενδεχομένως έχουμε αφεθεί στην ευκολία!Νομίζουμε ότι η μηχανή μας τα κάνει όλα μόνη της κι εμείς περιοριζόμαστε απλώς στο να πατήσουμε το κουμπάκι…Σταμάτα λοιπόν να στοχεύεις και να «πυροβολείς» αδιακρίτως, κομπάζοντας για το τι μπορεί να κάνει η φανταχτερή ψηφιακή σου, και ξεκίνα να μετατρέπεις τις στιγμές σου στις φωτογραφίες που θες!Μπορείς να γίνεις άμεσα πολύ καλύτερος φωτογράφος: αν ακολουθήσεις κάποιους βασικούς κανόνες τεχνικής και αισθητικής, θα βελτιώσεις την απόδοσή σου και θα γίνεις περιζήτητος

wedding

1) Εστίασε σε ένα αντικείμενο

estiase-kapou

estiazeis-se-piato

Το να εστιάσεις σε ένα αντικείμενο, συμβάλλει στο να πει η φωτογραφία σου μια ιστορία. Προσπάθησε να δώσεις βάση σε αυτό και έπειτα να αναδείξεις τα υπόλοιπα στοιχεία έτσι ώστε να έχουν δευτερεύοντα ρόλο.

2) Χρησιμοποίησε το βοηθητικό πλέγμα

plegma-se-fotografia-300x236

fotografia-me-plegma-300x165

Το βοηθητικό πλέγμα βοηθάει ώστε να είναι τέλεια κεντραρισμένες οι φωτογραφίες σου. Αυτό είναι απαραίτητο κυρίως σε φωτογραφίες τοπίων, όπου δεν θέλουμε να τραβήξουμε στραβά και θολά.

3) Βάλε τον κενό χώρο στη φωτογραφία σου

kenos-xwros-se-fotografia-300x296

kenos-xwros-300x195

Ο κενός χώρος σε μια φωτογραφία, συμβάλει σε μια ατμοσφαιρική εικόνα που ταξιδεύει τους θεατές της. Προσπάθησε να κεντράρεις σε ένα αντικείμενο και έπειτα να “ντύσεις” την υπόλοιπη εικόνα με κενό χώρο.

4) Δοκίμασε διαφορετικές οπτικές γωνίες

alli-optiki-gwnia-se-fotografia

diaforetiki-optiki-se-fotografia

Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες, δημιουργούν ένα εφέ που πάντα εντυπωσιάζει. Προσπάθησε να τραβάς από κάτω προς τα επάνω ή το αντίθετο για να δώσεις βάθος σε μια φωτογραφία.

5) Παίξε με την αντανάκλαση

fotografia-me-antanaklasi

antanaklasi-se-fotografia

Οι αντανακλάσεις δημιουργούν μια ψευδαίσθηση που όλοι αγαπάμε. Δοκίμασε να παίξεις με το στεκούμενο νερό στους δρόμους και θα δεις τη μαγεία να ξεδιπλώνεται στον φακό σου.

6) Χρησιμοποίησε γραμμές οδηγούς

fotografia-me-grammes-odigous

grammes-odigoi-se-fotografia

Οι γραμμές οδηγοί, είναι ουσιαστικά απλές γραμμές κάθετες ή οριζόντιες που δημιουργούνται από αντικείμενα ή τοπία. Η φωτογραφία μοιάζει να έχει κίνηση και βάθος και αποκτάει μια ρετρό διάθεση.

7) Συμμετρία

summetria-sti-fotografia

fotografia-me-symmetri

Η συμμετρία σε μια φωτογραφία, είναι σημαντική ειδικά αν ψάχνεις για μια πιο επαγγελματική εικόνα. Προσπάθησε να κεντράρεις το αντικείμενο ή να το τοποθετείς στην άκρη της φωτογραφίας και να έχεις όλα τα στοιχεία σε απόλυτες ευθείες, οριζόντιες ή κάθετες γραμμές.

8) Δοκίμασε τις επαναλαμβανόμενες εικόνες

epanalambanomeni-fotografia

 epanalambanomenes-eikones

Οι επαναλαμβανόμενες εικόνες βοηθούν για μια πιο μοντέρνα εκδοχή φωτογραφίας. Διάλεξε το αντικείμενο που θέλεις να αναδείξεις και τοποθέτησε πολλά παρόμοια ή ίδια για ένα μοναδικό εφέ.

9) Παίξε με την επεξεργασία του χρώματος

aspromauri-xrwma-me-xrwma-191x300
louloudi-aspromauro-me-xrwa-300x200

Η επεξεργασία του χρώματος, βοηθάει στο να αναδειχθεί αποτελεσματικά ο πρωταγωνιστής της εικόνας. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές κινητού και υπολογιστή, που θα σε βοηθήσουν στο να επιτύχεις αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα εύκολα και γρήγορα.

10) Απόφυγε το zoom

perikopi-fotografias-300x187

fotografia-perikopi-300x211

Προσπάθησε να αποφύγεις το zoom στις φωτογραφίες, καθώς αλλοιώνει την ανάλυση. Αντ’ αυτού, τράβηξε από πιο κοντά φωτογραφίες, ή επίλεξε την περικοπή για να κεντράρεις εκεί που θέλεις.

11) Τράβηξε τις λεπτομέρειες

araxni-fotografia

kafes-se-fotografia

Μπορείς να εστιάσεις σε λεπτομέρειες και να αφήσεις τα άλλα στοιχεία να αχνοφαίνονται στο φόντο της φωτογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο η εικόνα αποκτά μια ιδιαίτερη αισθητική που θυμίζει επαγγελματία φωτογράφο.

12) Χρησιμοποίησε το φυσικό φως

fotografia-me-fisiko-fws-300x215

fisiko-fws

Το φυσικό φως είναι ο καλύτερος βοηθός ενός φωτογράφου. Εξαφανίζει ανεπιθύμητες σκιές και αναδεικνύει με πιο όμορφο τρόπο το αντικείμενο. Απόφυγε τις αλόγιστη χρήση του φλας για πιο φυσικό αποτέλεσμα.

13) Αυθόρμητες φωτογραφίες

aythormiti-fotografia-300x196

fotografia-authormiti-199x300

Οι αυθόρμητες φωτογραφίες δεν θεωρούνται αδίκως οι πιο επιτυχημένες. Συνήθως είναι τότε που δεν δίνουμε βάση στο στήσιμο ενός αντικειμένου και έτσι ο φυσικός τρόπος που το αποθανατίζουμε αναδεικνύει την πραγματική ομορφιά του.

14) Πρωτοτύπησε

prwtotipi-fotografia

 fotografia-prwtotipi-300x197

Οι πρωτότυπες φωτογραφίες είναι αυτές που μας μένουν περισσότερο. Το καινούργιο είναι κάτι που μας εξιτάρει και συνήθως ζητάμε και άλλο από αυτό για να μας θυμίσει τις δυνατότητές μας.

15) Τράβηξε αστείες φωτογραφίες

asteies-fotografies

fotografies-asteies

Τράβηξε αστείες φωτογραφίες για να χαρίσεις λίγο γέλιο και χαρά σε όποιον τις συναντάει. Οι αυθόρμητες αστείες εικόνες μας κάνουν να σταματήσουμε και να τις παρατηρήσουμε για περισσότερη ώρα.

16) Επεξεργασία εικόνας όπου χρειάζεται

epeksergasia-fotografias-300x224

fotografia-epeksergasia-300x188

Μην διστάσεις να επεξεργαστείς μια φωτογραφία, όμως μην το παρακάνεις και την κάνεις αγνώριστη. Η επεξεργασία έχει λόγω ύπαρξης κυρίως για την βελτίωση και όχι την αλλοίωση μιας εικόνας.

Αν το να τραβάς τέλειες φωτογραφίες δεν ήταν το ατού σου, τώρα ξέρεις με ποιο τρόπο πρέπει να εξασκηθείς ώστε να βγάζεις τις πιο όμορφες σαν επαγγελματικές εικόνες που όλοι θα θαυμάζουν.