Πώς να αλλάξεις τις σκέψεις που σε σαμποτάρουν

Κάθε φορά που παίρνω μια απόφαση να ξεκινήσω κάτι καινούριο, είμαι πολύ χαρούμενη, ενθουσιασμένη μπορώ να πω. Να, όπως όταν αποφάσισα μετά το διαζύγιο, να προσπαθήσω να βρω το ταίρι μου. Όταν, όμως, αρχίζω να σκέφτομαι τι χρειάζεται τελικά να κάνω στην πραγματικότητα, αρχίζει το σενάριο της καταστροφολογίας.

modern-woman

Βλέπω στο μυαλό μου όλες τις πιθανότητες αποτυχίας, τα άθλια ραντεβού, όλα τα τρελά που θα ακούσω από τους ανθρώπους που θα γνωρίσω… Αισθάνομαι ακόμα και τη μεγάλη μου απογοήτευση στο τέλος. Αποκαμωμένη τελικά, τα παρατάω προτού ακόμα ξεκινήσω, μου εμπιστεύεται η Βίκυ, πολύ προβληματισμένη. Θέλουμε να έχουμε μια υγιή, ολοκληρωμένη σχέση. Μερικοί από εμάς επιθυμούμε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Θέλουμε να ζούμε συναρπαστικά, να ταξιδεύουμε και να περνάμε χρόνο με το ταίρι μας. Θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένοι μέσα σε μια σχέση αγάπης.

Πολλοί από εμάς έχουμε ξεκάθαρο όραμα. Πολλοί από εμάς δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας. Και οι περισσότεροι αποτυγχάνουμε. Γιατί, όμως; Γιατί 1 στους 5 ενήλικες είναι ερωτευμένος με κάποιον άλλο από τον σύντροφό του; Γιατί 1 στους 2 γάμους καταλήγει σε διαζύγιο;

Μήπως αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν να είναι ερωτευμένοι με το ταίρι τους; Δε θέλουν να έχουν μια σχέση που τους γεμίζει; Και βέβαια θέλουν. Εδώ, όμως, καλωσορίζουμε το μεγάλο ΕΓΩ. Το ΕΓΩ χειρίζεται το 80% από τις 50.000 σκέψεις που κάνεις την ημέρα. Στην αρχή όλα είναι τέλεια!

Θέλω να φανταστείς την καρδιά σου. Αγνή και τέλεια, όπως τη στιγμή της σύλληψής σου. Τη στιγμή που αποφασίζεις να βγεις στον υπέροχο κόσμο μας, ζεις μια από τις πιο τραυματικές στιγμές σου, τη γέννησή σου. Ακόμα κι αν η γέννα σου ήταν εύκολη, η αλλαγή από ένα ασφαλές περιβάλλον σε ένα κρύο μέρος όπου κάποιος σε τραβάει προς τα έξω, ύστερα σε χτυπάει στην πλάτη, σε πλένει και μετά (αν είσαι τυχερός) σε δίνει στη μητέρα σου είναι μια αλλαγή τρομακτική και ένα τεράστιο σοκ.

Το χτίσιμο του… τοίχου

Εκείνη τη στιγμή αρχίζουμε να χτίζουμε έναν «τοίχο» γύρω από την καρδιά μας.Ένα ένα τούβλο, ξεκινώντας από τη γέννησή μας. Ένα άλλο τούβλο στη συνέχεια είναι ο αποχωρισμός από τη μαμά μας πηγαίνοντας στο σχολείο. Ο πρώτος μας έρωτας ― αυτό κι αν είναι μεγάλο τούβλο. Εκτός κι αν ο σύντροφός σου ήταν ο σχολικός σου έρωτας! Μικρά τούβλα γύρω από την αγνή και τέλεια καρδιά μας είναι επιπλέον οι προσπάθειές μας να μιλήσουμε ενώ οι άλλοι γελούν εις βάρος μας, μια πιθανή αδεξιότητά μας για την οποία οι άλλοι μας κοροϊδεύουν, η συνειδητοποίηση ότι στον μπαμπά αρέσουν και άλλες γυναίκες εκτός από τη μαμά, και η μη εκλογή μας στο συμβούλιο της τάξης μας. Μεγάλα τούβλα είναι μια απόλυση, ένα διαζύγιο, η απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου.

Φτάνουμε σε κάποια ηλικία, και ο τοίχος είναι τόσο ψηλός, ώστε η αγνότητα και η τελειότητα έχουν θαφτεί. Κοιτάζουμε γύρω μας και βλέπουμε μόνο εχθρούς. Ο κόσμος κατακλύζεται από ανθρώπους που προσπαθούν να μας κάνουν κακό, και η δουλειά μας είναι να προστατέψουμε τον εαυτό μας.

Έτσι δουλεύει, βλέπεις, το ΕΓΩ. Τα παίρνει όλα προσωπικά. Αυτή η φωνούλα; Ναι, το Εγώ είναι. Μερικές φορές την ακούμε αυτήν τη φωνή, άλλες, πάλι, όχι. Το ΕΓΩ είναι πολύ ευγενικό και μας χειραγωγεί. Όπως η φωνή που λέει «Εντάξει, πήγες στο γυμναστήριο χτες. Ας καθίσουμε να δούμε καμιά ταινία και να φάμε λίγο ποπκόρν. Τι λες; Στο κάτω κάτω, αν γνωρίσεις τον άνθρωπό σου, θα σε θέλει όπως είσαι. Δεν είσαι και μοντέλο…» Το ΕΓΩ ξέρει όλα σου τα κουμπιά και όλα τα επιχειρήματα που ακούς. Μην ξεχνάς ότι είναι ο ίδιος σου ο εαυτός που μιλάει!

Κάθε φορά που αρχίζεις τη διαπραγμάτευση για κάτι που θα σε βγάλει από το πρόγραμμά σου, σε όλες τις περιπτώσεις των «θα μπορούσα», «θα είχα», «θα έπρεπε» είναι το Εγώ που μιλάει.
Κάνε το Εγώ να δουλεύει υπέρ σου!

agapi-toraΓια να αρχίσεις να το ξεκαθαρίζεις όταν συμβαίνει, πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στις σκέψεις σου. Μπορείς να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντικαταστήσεις την αρνητική σκέψη με την θετική.

Σκέψου τι θα συμβεί αν αντικαταστήσεις το Σιγά μη ζήσεις ευτυχισμένος/-η για πάντα με κάποιον… με το Είμαι ενθουσιασμένος/-η με το γεγονός ότι θα ζήσω ευτυχισμένος/-η και θα νιώσω την αληθινή αγάπη…

Ξεκίνα να κάνεις τις αρνητικές σκέψεις θετικές και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα!

Τζιλ Δούκα

Πηγή
Απόσπασμα από το #1 βραβευμένο bestseller βιβλίο Αγάπη Τώρα: τα 7 Μυστικά για τη Σχέση που Ονειρεύεσαι. Θα το βρεις σε όλα τα