Το κλασικό ερώτημα «Τα ετερώνυμα έλκονται;»

Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Τσεχία,  εξέτασε (για ακόμη μία φορά) το κλασικό ερώτημα «Τα ετερώνυμα έλκονται;» και κατέληξε σε εξαιρετικά ενδιαφέρονται συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα ευρήματα εξαρτάται από το αν κάποιος διατηρεί μόνιμη σχέση ή είναι ελεύθερος.

diablo-en-el-amor

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα φοιτητών να βαθμολογήσουν μια σειρά από φωτογραφίες, δηλώνοντας πόσο ελκυστικό βρίσκουν καθένα από τα πρόσωπα που έβλεπαν. Πριν δώσουν τις βαθμολογίες τους, οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν εάν είναι δεσμευμένοι ή ελεύθεροι.

Για πρόσωπα του αντίθετου φύλου, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν: «Ποιο πρόσωπο βρίσκεις πιο ελκυστικό για περιστασιακή σχέση;» και «Ποιο πρόσωπο βρίσκεις πιο ελκυστικό για μακροχρόνια σχέση;». Για πρόσωπα του ίδιου φύλου, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν: «Ποιο πρόσωπο θεωρείς ότι είναι πιο ελκυστικό στο αντίθετο φύλο;» και «Ποιο πρόσωπο θα επέλεγες ως φίλο/η;»

Οι ελεύθεροι συμμετέχοντες έδωσαν πολύ υψηλότερες βαθμολογίες στα πρόσωπα που δεν έμοιαζαν με το δικό τους, τόσο στα άτομα του αντίθετου όσο και στα άτομα του ίδιου φύλου.

Παλαιότερες μελέτες επάνω στο ίδιο θέμα έχουν υποδείξει ότι συνήθως μας ελκύουν πρόσωπα που μοιάζουν με το δικό μας, όμως για πρώτη φορά οι ερευνητές συνυπολόγισαν τον παράγοντα της… οικογενειακής κατάστασης στις ερωτικές προτιμήσεις.

animals at odds with backs to one another«Οι ελεύθεροι συμμετέχοντες, αλλά όχι οι δεσμευμένοι, έδωσαν υψηλότερες βαθμολογίες ως προς την ομορφιά και το σεξ απίλ σε πρόσωπα που δεν έμοιαζαν με το δικό τους» δηλώνει η Δρ Jitka Lindová, μία εκ των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου. «Για πρώτη φορά, παρατηρήσαμε πώς επηρεάζει το relationship status το παιχνίδι της ερωτικής έλξης» συμπληρώνει η Lindová.

Μια πιθανή θεωρία που εξηγεί τις προτιμήσεις των ελεύθερων είναι ότι αναζητούν πιο ενεργά τη «βιολογική ποικιλία», αφού συνδέεται με τη γενετική συμβατότητα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Πηγή