Στη θρησκεία το “μυστικό” της ευτυχίας

Χρησιμοποιώντας δεδομένα άλλων μελετών, η ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Οικονομικών στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας για την Κοινωνική Ευημερία επιχείρησε να αναλύσει τη συμπεριφορά καθολικών και προτεσταντών Χριστιανών σε θέματα όπως η ευτυχία και η ανεργία. «Ξεκινήσαμε τη μελέτη θέλοντας να διαπιστώσουμε γιατί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πιο γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας από κάποιες άλλες, αλλά η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας ήταν μικρότερες για τους θρησκευόμενους ανθρώπους, καθώς αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Andrew Clark.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η θρησκεία είναι το στοιχείο εκείνο που «θωρακίζει» και προστατεύει τους ανθρώπους από γεγονότα της ζωής που προκαλούν απογοήτευση. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τα άτομα που εκλησσιάζονταν συχνά και τα οποία ήταν πιο πιθανό να αντιτίθεται σε ένα διαζύγιο, φάνηκε να επηρεάζονται λιγότερο ψυχολογικά όταν τελικά έφθαναν στο διαζύγιο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αιτία για το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας που νιώθουν τα θρησκευόμενα άτομα πιθανώς να βρίσκεται σε ορισμένες πτυχές της θρησκευτικής ανατροφής και του τρόπου ζωής των ατόμων που πιστεύουν στον Θεό, όπως στη σταθερή οικογενειακή ζωή και τις σταθερές σχέσεις.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με τα πορίσματα άλλων μελετών που αναφέρονται στην θετική επίδραση που έχει η θρησκεία στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι η θρησκεία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας σε αποτυχία και έλλειψη πίστης στον εαυτό μας», δηλώνει ο Leslie Francis, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Warwick.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Terry Sanderson, πρόεδρος του Εθνικού Εξωεκκλησιαστικού Συλλόγου που αντιπροσωπεύει τους αθεϊστές και τους αγνωστικιστές, χαρακτηρίζει ως ασήμαντες τις μελέτες που δείχνουν ότι η θρησκεία σχετίζεται με την ευτυχία. «Η ευτυχία είναι μια έννοια δυσδιάκριτη, που διαφέρει από άτομο σε άτομο και σε κάποιο βαθμό εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση. Εγώ, για παράδειγμα, νιώθω ευτυχής όταν ακούω κλασική μουσική ενώ με απωθεί η ιδέα να παρακολουθήσω έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Κάποιοι άλλοι όμως άνθρωποι αισθάνονται το ακριβώς αντίθετο», αναφέρει χαρακτηριστικά.