Δώσε νόημα στην ζωή σου μ’ αυτούς τους τρόπους

Yπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο λόγοι ευτυχίας εκεί έξω, αλλά αν κατά κάποιον τρόπο κατάφερνες και τους έβρισκες όλους θα ήσουν πραγματικά χαρούμενη; Η απάντηση είναι ότι δεν θα ήσουν πραγματικά ευτυχισμένη! Και αυτό γιατί, ενώ ο διαλογισμός, η συγχώρεση και η φύση έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη διάθεσή σου, η πραγματική ευτυχία, σύμφωνα με την ψυχολογία, δεν βρίσκεται παντού.

Αυτός είναι ωραίος, βέβαια, και άξιος στόχος. Αλλά αν ενδιαφέρεσαι για την αληθινή ευτυχία, θα πρέπει να στοχεύσεις στο νόημα της ζωής, όχι στην ευτυχία, σύμφωνα με μία ψυχολογική έρευνα.

Η αληθινή ευτυχία, με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο η καλή αίσθηση. Γνωρίζεις ότι έχεις ζήσει με σκοπό και σύμφωνα με τα δικά σου ιδανικά όταν κοιτάζεις πίσω στη ζωή σου, αυτό είναι το κριτήριο που θα χρησιμοποιήσεις για να καθορίσεις πόσο ευτυχισμένη ήσουν.

Οπότε αν θες να βρεις το νόημα της ζωής ακολούθα τις παρακάτω συμβουλές

  • Ξεκίνησε ένα νέο χόμπι ή έργο.

Ένας απλός τρόπος να νιώσεις ότι η ζωή σου έχει περισσότερο νόημα είναι να ξεκινήσεις ένα χόμπι που ονειρευόσουν αλλά δεν τόλμησες. Δεν χρειάζεται να κάνεις δραματική πρόοδο μόνο μερικά λεπτά αφιερωμένα στην απόκτηση της μπάλας είναι αρκετά.

Ένας καλός τρόπος για να εισάγεις μια μεγαλύτερη αίσθηση νοήματος στη ζωή σου είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κατανοήσεις όλα τα τρέχοντα έργα σου, από τη συγγραφή ενός βιβλίου, την απώλεια βάρους κτλ.

  • Κάνε μόνο ένα πράγμα τη φορά

Εάν αισθάνεσαι ότι η ζωή σου δεν έχει νόημα, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ότι δεν επιδιώκεις τους στόχους σου με σκοπό. Αλλά συχνά το ζήτημα είναι ότι απλά δεν παρατηρείς ότι κάνεις αυτό που κάνεις.

Μέσα στην έντονη καθημερινότητα σου δεν βρίσκεις τον τρόπο να απολαύσεις όλα τα καλά που έχεις εξαιτίας του στρες και του άγχους που βιώνεις σε καθημερινή βάση.

Σταμάτα το αυτό και κάνε ένα πράγμα κάθε φορά, οτιδήποτε είναι  σημαντικό να το κάνεις τώρα, το κάνεις, άφησε τα όλα να περιμένουν, μην σκεφτείς ούτε το επόμενο πράγμα.

Σύμφωνα με την επιστήμη η έντονη εστίαση σε ένα μόνο πράγμα το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό.

  • Δώσε προτεραιότητα στους ανθρώπους

Πέρασε τον χρόνο σου με τους πιο σημαντικούς για εσένα ανθρώπους, όχι μόνο τις πιο σημαντικές για εσένα δραστηριότητες. Ξανά και ξανά, τα στοιχεία καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ο μεγαλύτερος παράγοντας όταν πρόκειται για την ευτυχία είναι οι σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους.

Αλλά, όπως είπε ο θρυλικός καθηγητής Clayton Christensen του Harvard Business School, είναι εύκολο να χάσεις την τοποθεσία αυτού του γεγονότος και να περάσεις όλο τον χρόνο σου κυνηγώντας την κοσμική επιτυχία.

Με μια προαγωγή θέσεων εργασίας ή με την άνοδο του μισθού αισθάνεσαι αμέσως επιβράβευση, ενώ η πλήρης ικανοποίηση για την αύξηση ευτυχισμένων, σταθερών παιδιών  γίνεται σαφής μετά από 18, όταν πια φτάνεις στην ενηλικίωση.

Πηγή