Το δίλημμα του χωρισμού: Γιατί είναι τόσο δύσκολο;

Αρκετές είναι οι σχέσεις που «δεν τα καταφέρνουν» και φτάνουν στο τέλος τους. Βέβαια, όταν έχεις επενδύσει όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά έχεις δώσει χρόνο από τη ζωή σου ή ακόμα και αρκετά χρήματα πολλές φορές, είναι δύσκολο να την αφήσεις. Παρόλο που μπορεί να βλέπεις ότι «δεν πηγαίνει άλλο», βάζεις διάφορες δικαιολογίες ή ακόμα μπορεί να ρίχνεις το φταίξιμο για ό,τι δεν πάει καλά πάνω σου και να αναρωτιέσαι αν έχεις καταβάλει πραγματικά αρκετή προσπάθεια. Και ναι, σίγουρα δεν παραιτείσαι έτσι απλά, πρώτα προσπαθείς. Όταν όμως δεν βγάζει πουθενά αυτή η αντιμετώπιση και η σχέση κάθε άλλο παρά βελτιώνεται, είναι η ώρα να το πάρεις απόφαση και να δεχτείς πως έφτασε το τέλος της.

couple-hands

Τι σε κρατάει πίσω;

Ίσως αναρωτηθείς: «Εφόσον λοιπόν δεν αισθάνομαι όμορφα στη σχέση μου, ζω σε μία δύσκολη ακόμα και εχθρική πολλές φορές κατάσταση, γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να το πάρω απόφαση; Γιατί ενώ η λογική μου το βλέπει, προτιμώ να στρέφω τη ματιά μου αλλού, ώστε να κάνω πως δεν βλέπω; Γιατί ενώ νιώθω ότι θέλω να φύγω, δεν κάνω την παραμικρή κίνηση; Τι μου συμβαίνει;»

Ναι, είναι γεγονός πως ένας χωρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, άσχετα με το αν πρόκειται για μία σχέση ή έναν γάμο. Ένας χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, καθώς υπάρχει το πένθος της απώλειας, μία επώδυνη και δύσκολη κατάσταση. Είναι η απώλεια αυτή που δυσκολεύει την λήψη της τελικής απόφασης. Η απώλεια των όλων όσων έχεις επενδύσει, η απώλεια των προσδοκιών σου και των ονείρων σου, του πως είχες φανταστεί τη ζωή σου. Ο φόβος της απώλειας, λοιπόν, είναι αυτό που σε οδηγεί σε δίλημμα. Όσο μεγαλύτερο ο φόβος, τόσο πιο έντονο το δίλημμα. 

Ένας χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, καθώς υπάρχει το πένθος της απώλειας, μία επώδυνη και δύσκολη κατάσταση.

Η ώρα της ζυγαριάς

Αυτό που βοηθάει όταν μία σχέση σε προβληματίζει σοβαρά και για πολύ καιρό είναι να επεξεργαστείς τα θετικά και τα αρνητικά της. Χρειάζεται να ζυγίσεις τι θα κερδίσεις και τι θα χάσεις. Γιατί η αλήθεια είναι πως ό,τι και αν κάνεις, ό,τι και αν επιλέξεις, πάντα στη ζωή κάτι χάνεις την ίδια στιγμή που κάτι κερδίζεις. Σημασία έχει αυτό που κερδίζεις να είναι πιο σημαντικό, να σε ικανοποιεί και να σε γεμίζει περισσότερο από αυτό που χάνεις.

Φτάνοντας σε αυτό το σημείο ισως χρειάζεται να πάρεις την πιο σημαντική απόφαση της ζωής σου.  Αν, δηλαδή, θέλεις να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία, την ευεξία σου και μια καλύτερη ζωή χωρίς προβλήματα ίσως  χρειάζεται να διεκδικήσεις αυτό που πιστεύεις ότι σου αξίζει και να προχωρήσεις προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης για εσένα σχέσης. Σου αξίζει να βγεις από τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής δυσφορίας, του στρουθοκαμηλισμού και της μιζέριας. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχεις τη δύναμη να πάρεις τη μεγάλη απόφαση. Να προχωρήσεις δηλαδή παρακάτω.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος

Πηγή