Μια λίστα με 22 υπέροχες συμβουλές από τον Μιχαήλ Λίτβακ

Ο Μιχαήλ Λίτβακ   είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων σχετικά με την πρακτική ψυχολογία. Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματά του είναι μια ιδέα για το πώς να λύσει τις συγκρούσεις στις ανθρώπινες σχέσεις, η οποία ονομάζεται « Ψυχολογικό αϊκίντο », που είναι τίτλος ενός βιβλίου του.

Mikhail Litvak

Αυτή η συγκεκριμένη τεχνική επικεντρώθηκε στην παροχή στους ασκούμενους μιας σειράς από αρχές και κανόνες που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη σε κάθε κατάσταση αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καταστάσεις σύγκρουσης εάν προκύψουν

Σύμφωνα με τον Mikhail Litvak, είναι σημαντικό να μάθεις και να κατανοήσεις το περιβάλλον σου και τον εαυτό σου. Η παρακάτω λίστα συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε πολλές πραγματικές καταστάσεις. Είναι καλό να έχετε αυτή τη λίστα κάπου δίπλα σας για καθημερινή υπενθύμιση:

  1. Όταν ένας άντρας δεν μπορεί να πει τίποτα καλό για τον εαυτό του και θέλει να πει κάτι, θα αρχίσει να μιλάει άσχημα για τους άλλους.
  2. Πιάσε ένα βιβλίο ψυχολογίας αντί για το λαιμό ενός αγαπημένου προσώπου, αν θέλεις να πιάσεις κάτι.
  3. Η κατάθλιψη δόθηκε στον άνθρωπο για να τους κάνει να ενδοσκοπήσουν και να επανεκτιμήσουν τη συμπεριφορά τους.
  4. Κανείς δεν απορρίπτει κάποιον. Μόνο προχωρά. Αυτός που έμεινε πίσω θεωρεί τον εαυτό του απορριφθέντα.
  5. Εάν πιστεύετε ότι είστε καλός άνθρωπος, γιατί χρειάζεστε κάποιον άλλο για να το σκεφτεί αυτό για εσάς;
  6. Κάντε ό, τι θέλετε και μην ζητήσετε άδεια. Δεν θα το πάρετε ποτέ έτσι κι αλλιώς.
  7. Τα σημάδια της πνευματικής ωριμότητας είναι η ικανότητα αγάπης και η ικανότητα χειρισμού της μοναξιάς. Κάνουμε τα καλύτερα πράγματα όταν είμαστε μόνοι.
  8. Ένα ανώριμο άτομο ξέρει συχνά, αλλά δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει. Ένα ώριμο άτομο όχι μόνο γνωρίζει, αλλά και το πραγματοποιεί. Επομένως, ένα ανώριμο άτομο επικρίνει και ένα ώριμο άτομο κάνει.
  9. Δεν ξέρω το δρόμο προς την επιτυχία. Αλλά ξέρω ότι ο δρόμος προς την αποτυχία – είναι η επιθυμία να αρέσουν στον καθένα.
  10. Δεν υπάρχει αρσενική ή θηλυκή λογική. Υπάρχει μόνο ικανότητα ή αδυναμία σωστής σκέψης.
  11. Θέλετε να ξέρετε ποιός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας; Κοίτα στον καθρέφτη. Νικήστε τον και οι άλλοι θα φύγουν.
  12. Γίνετε επιτυχημένοι – όλες οι προσβολές θα περάσουν.
  13. Είναι ωραίο να μιλάς με φίλους. Είναι χρήσιμο να μιλάς με εχθρούς.
  14. Υπάρχει μόνο ένας λόγος να σταματήσετε τη δουλειά σας ή να τερματίσετε μια σχέση – είναι η αδυναμία επίτευξης προσωπικής ανάπτυξης στις δεδομένες συνθήκες.
  15. Πρέπει να μοιράζεστε τη χαρά μόνο με φίλους και εχθρούς. Οι φίλοι σας θα είναι χαρούμενοι και οι εχθροί σας θα αναστατωθούν.
  16. Μην κυνηγάτε την ευτυχία και θα βρείτε ένα χαρούμενο μέρος. Μπορώ να σας πω το μέρος όπου βρίσκεται η ευτυχία – είναι μέσα σας. Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι η μέγιστη ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων σας.
  17. Η ευτυχία είναι το προϊόν μιας όμορφα οργανωμένης ζωής.
  18. Εάν θέλετε να αποδείξετε κάτι σε κάποιον, η απόδειξη υπάρχει μόνο για αυτό το άτομο. Εάν υπάρχει για τον εαυτό σας, τότε δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν.
  19. Φαντασία – η φωνή όλων των δυνατοτήτων μας. Επομένως, δεν ονειρεύομαι να τραγουδήσω όπερα αν δεν έχω τη φωνή για αυτό. Αν όμως οι δυνατότητες μου για το τραγούδι είναι μεγάλες, τότε θα ενεργοποιούσα τις ικανότητές μου. Μετά, θα έκανα οτιδήποτε για να γίνω μέλος των τραγουδιστών της όπερας. Το μόνο που πρέπει να σκεφτείτε είναι να κάνετε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Μην βιαστείτε – τότε είναι που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Είναι καλό όταν ένας άνθρωπος λέει – προσπαθώ μόνο να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα.
  20. Είναι καλύτερο να επικοινωνείς με ένα καλό βιβλίο παρά με έναν άδειο άνθρωπο.
  21. Όταν επικοινωνείτε με κάποιον, θυμηθείτε ότι έχει καλή γνώμη για τον εαυτό του.
  22. Εάν κάποιος σας κατηγόρησε ως αχάριστο, τότε ξεκαθαρίστε αμέσως πόσο κοστίζει η υπηρεσία του, πληρώστε τον και μην το αντιμετωπίσετε πια.