Η τεράστια σημασία που έχει για την ψυχική μας υγεία να αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας

Στο καιρό της Covid 19 ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ένα κενό που μας αφήνει, επειδή δεν είμαστε σε θέση να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας. Από το πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020 ο πολυαγαπημένος ασπασμός κι εναγκαλισμός έγινε ένα θλιβερό νεύμα, ή μια ακόμα πιο θλιβερή συνάντηση αγκώνων – κι οι άνθρωποι πραγματικά νιώθουν την απουσία του αγγίγματος.

Ας πιάσουμε τους ώμους μας κι ας πιέσουμε το πηγούνι μας στο στήθος μας – κι ας δώσουμε στον εαυτό σας μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά. Στη συνέχεια, ας ανοίξουμε τα χέρια μας φαρδιά και με την επόμενη μεγάλη βαθιά αναπνοή μας ας ξεκινήσουμε ξανά.

Η έλλειψη σωματικής επαφής με άλλους ανθρώπους μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία, ειδικά εάν ζούμε μόνοι.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι αγκαλιές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, ενώ προκαλούν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει την ευτυχία.

Αν δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα για το άμεσο μέλλον, μπορούμε να ωφεληθούμε αγκαλιάζοντας τον εαυτό μας, για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη της ψυχικής επαφής. Το αγκάλιασμα μπορεί να είναι άμεσα ωφέλιμο για την ανακούφιση από τα συναισθήματα του άγχους και την καταπράυνση του νευρικού μας συστήματος.

Η απλή πράξη τυλίγματος των χεριών μας (γύρω από το σώμα μας) μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ασφαλείς κι αγαπημένοι. Η εμπειρία ακόμη και μικρών γεγονότων – όπως το αγκάλιασμα – που μας συνδέει θετικά με το σώμα μας, θα ενθαρρύνει την αυτοεκτίμηση και αυτό είναι ευεργετικό για όλους μας».

Αυτή η πράξη είναι ένας δωρεάν, εύκολος τρόπος έκφρασης αυτοεξυπηρέτησης. Είναι επίσης ένας τρόπος για να ικανοποιήσουμε τις συναισθηματικές και σωματικές μας ανάγκες. Το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να νιώθουμε επαρκείς ή αποδεκτοί μόνο όταν λαμβάνουμε αγκαλιές από άλλους είναι αδύνατο και απλά δεν είναι αλήθεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε όλοι την έμφυτη ικανότητα να παρηγορούμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, και αυτή η αγκαλιά του εαυτού μας, μας ενδυναμώνει.

Η αυτο-αγκαλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτο-καταπραϋντική τεχνική, γιατί πρόκειται για μια «σημαντική δεξιότητα ζωής», την οποία μαθαίνουμε συχνά στην παιδική ηλικία.

Οι αγκαλιές είναι ευεργετικές καθώς απελευθερώνουν έναν καταρράκτη ορμονών που συμβάλλουν στην ευημερία και την αίσθηση του ανήκειν.

Τέλος, το αγκάλιασμα είναι ένας απίστευτος τρόπος για να μειώσουμε αυτό το συναίσθημα της μοναξιάς, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη στη δική μας ικανότητα να καταπραΰνουμε, να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Είναι καιρός να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε αρκετοί.

Πηγή