Μαθήματα που πρέπει να ξέρεις όσο πιο νωρίς γίνεται

Η ζωή είναι ένα ατέρμονο παιχνίδι. Ξεκινάς απ’ την αφετηρία, αντικρίζοντας παράλληλους λαβυρίνθους, με σκοπό τον τελικό σταθμό. Κάπου εκεί καλείσαι να επιλέξεις αν θα ολισθήσεις ή θα προχωρήσεις με σθένος. Θα είσαι το πιόνι ή ο τροχός; Η αρχή ή το τέρμα; Πόσοι είμαστε στ’ αλήθεια πρωταγωνιστές ενός παιχνιδιού στο οποίο ασυναίσθητα βαλθήκαμε να συμμετέχουν.

mathimata_zois

1. Να υποστηρίζεις αυτά που πιστεύεις

Να σταματήσεις να ανέχεσαι ότι σε ενοχλεί. Πάρε σήμερα την απόφαση να γίνεις το άτομο, για το οποίο θα είσαι περήφανος. Σκέψου όλα εκείνα για τα οποία θέλεις να αγωνιστείς, ξεκινώντας από σήμερα.

2. Μην κάνεις ποτέ συμβιβασμούς που αφορούν στην ψυχή σου

Ίσως υπάρχουν κάποια μικρά και απλά πράγματα για τα οποία μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά στην ψυχική σου υγεία. Γι’ αυτό μην σταματάς να καλλιεργείς την πνευματική σου ευεξία και μην ξεχνάς τις αξίες σου. Αυτά που έχουν σημασία είναι η αλήθεια, η διαφάνεια, η συμπόνια, η δύναμη και η εντιμότητα.

3. Χρησιμοποίησε τη λογική και τη διορατικότητά σου, όταν αποφασίζεις ποιον θα αγαπήσεις και θα εμπιστευτείς

Τα άτομα με τα οποία έχεις οποιοδήποτε είδος σχέσης, είτε πρόκειται για γάμο, είτε για φιλία, είτε για επαγγελματικές σχέσεις και συνεργασίες, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σου και την ζωή σου γενικά. Αντιμετώπισε λοιπόν τους αρνητικούς ανθρώπους και μην αφήνεις στη ζωή σου άτομα που θα σε βλάπτουν, σε μειώνουν και σε κακομεταχειρίζονται. Να είσαι πολύ προσεκτικός όταν αποφασίζεις ποιον θα εμπιστευτείς. Και αν κάποιος προδώσει την εμπιστοσύνη σου και τον σεβασμό σου, απομάκρυνέ τον από τη ζωή σου. Για σκέψου λοιπόν, υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που πρέπει να τον βγάλεις από αυτήν;

4. Μην περιμένεις ούτε ένα λεπτό ακόμα για να εκφράσεις την δημιουργικότητά σου

Να αφήνεις να βγουν στην επιφάνεια οι δημιουργικές σου ικανότητες. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις επάγγελμα για να καλλιεργήσεις την δημιουργικότητά σου. Κάνε αυτό που είσαι ικανός να κάνεις. Απλά σκέψου πώς μπορείς να γίνεις δημιουργικός σήμερα;

5. Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι

Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, βρες τους βοηθούς γύρω σου. Μην περιμένεις. Απευθύνσου σε ένα φίλο σου ή σε κάποιον που σε εκτιμά, σε σέβεται και μοιράζεται μαζί σου το όραμά σου. Μπορεί να μην έχεις ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια θα τα καταφέρεις. Επομένως σκέψου, τι είδους βοήθεια μπορείς να ζητήσεις αυτή τη στιγμή για να πας εκεί που πραγματικά θέλεις;

6. Μην κάνεις κακό στον εαυτό σου

Άλλαξε δραστικά τη ζωή σου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσαι τον κόσμο, αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος. Κάνε ακόμα και μικρά βήματα που θα σε βοηθούν να βγεις από λανθασμένες καταστάσεις. Άλλαξε λοιπόν ό,τι δεν σου ταιριάζει. Κάνε μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μία αλλαγή στην ζωή σου και ξεκίνησε από σήμερα κιόλας, αρκεί να σκεφτείς με ποιον τρόπο βλάπτεις τον εαυτό σου.

7.Βελτίωσε τη σχέση σου με τα χρήματα

Μην κάνεις αρνητικές σκέψεις για τα χρήματα. Μην πιστεύεις ότι για να βγάλεις πολλά χρήματα, θα πρέπει να κάνεις μόνο κάτι ανήθικο.

Γύρισε πίσω στην παιδική σου ηλικία και ρώτησε τον εαυτό σου “τι μου έμαθε η οικογένειά μου σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζω τα χρήματα; Με δύναμη ή αδυναμία, μυστικοπάθεια ή δεκτικότητα, θάρρος ή φόβο, αγάπη ή μίσος, κακιά ή χαρά; Ποιος έλεγχε τα χρήματα στην οικογένεια και ποιος όχι”; Θα διαπιστώσεις πως όλα όσα έχεις μάθει για τα χρήματα ως παιδί, σε επηρεάζουν ακόμα και σήμερα και σε εμποδίζουν να τα δεις σαν κάτι θετικό. Πώς αντιμετώπιζες τα χρήματα ως παιδί και πώς σε εμποδίζει αυτό από το να έχεις μία υγιή σχέση με αυτά;

8.Μη σπαταλάς τον χρόνο σου στα πρέπει

Υπάρχουν τόσα πολλά πρέπει – τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Όλα αυτά αποτελούν περιορισμούς, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Συνειδητοποίησε πως δεν πρέπει να μεγαλώσεις κάνοντας πάντα αυτό που θέλουν οι άλλοι από εσένα. Γιατί; Για να τους κάνεις υπερήφανους ή για να νιώσεις ότι σε αγαπούν και σε αποδέχονται.

Με το να υποκύπτεις στα πρέπει της ζωής σου, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων για το πώς πρέπει να ζεις και να συμπεριφέρεσαι, συνειδητοποίησε ότι δεν σε οδηγούν στην ευτυχία.

Γι’ αυτό σταμάτησε να καταπιέζεσαι και άρχισε να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Όχι αυτό που πρέπει.

9. Άφησε τον πόνο, το θυμό και την κακία

Πολλοί έχουν βιώσει πολύ πόνο, θυμό, απογοήτευση, κακία και σύγχυση σε όλη τους την ζωή. Από σχέσεις που διέλυσαν και δουλειές που τους εξουθένωσαν, μέχρι συναδέλφους που τους πρόδωσαν. Έχουν νιώσει φυσικά μεγάλη απογοήτευση. Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες που μπορούν να σε κάνουν να λυγίσεις.

Αλλά την ίδια στιγμή η ζωή είναι πολύ όμορφη, λαμπερή, αστραφτερή και μπορεί να σε γεμίσει ευγνωμοσύνη. Να μάθεις ότι είναι θέμα επιλογής – είτε θα επιλέξεις τον πόνο και το θυμό, είτε θα βρεις έναν τρόπο να τους θεραπεύσεις και να τους απελευθερώσεις.

Αν κρατάς μέσα σου τον πόνο και το θυμό σου, χάνεις όλο το νόημα της ζωής. Δεν ήρθαμε στη ζωή για να την σπαταλήσουμε με οργή και απογοήτευση. Ήρθαμε να μάθουμε, να ωριμάσουμε και να ευημερήσουμε.

Είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις αν θα παραμείνεις κολλημένος στο μίσος ή θα βρεις έναν τρόπο να συγχωρέσεις, να ξεχάσεις και να φτιάξεις μία ζωή γεμάτη νόημα.

Τι σκοπεύεις να κάνεις για αυτό;

Kathy Caprino, σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης Πηγή