Τα 10 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή αυτοεκτίμηση

Τι ξεχωρίζει εκείνους που ξέρουν να «πατούν γερά στα πόδια τους» από τους υπόλοιπους γύρω τους. H αυτοεκτίμηση, η ικανότητα να εκτιμούμε τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά μας, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γνωρίσματα που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε, στον εαυτό μας και στα παιδιά μας.

self esteem

1. Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση ξέρουν ότι δεν μπορείς να δώσεις στους άλλους, αν δεν δίνεις πρώτα στον εαυτό σου. Έτσι, έχουν τον εαυτό τους σε προτεραιότητα, ώστε να νιώθουν καλά για να μπορούν να προσφέρουν σε όσους αγαπούν.

2. Αντί να κυνηγούν προσωρινές συναισθηματικές επιβραβεύσεις, προτιμούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, χωρίς να φοβούνται να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και σκέφτονται, ακόμη κι αν αυτό δυσαρεστεί τους άλλους. Λένε την αλήθεια και δεν προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια κανενός.

3. Τους διακρίνει ταπεινότητα και μετριοφροσύνη. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν αναγνωριστεί για κάποιο ταλέντο τους, δεν εφησυχάζουν και δεν θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο, παρόλο που αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους.

4. Δεν αποζητούν θαυμαστές. Δεν κυνηγούν τους followers, είναι απλά ο εαυτός τους.

5. Είναι αξιόπιστοι. Οι πράξεις συνάδουν με τα λόγια τους.

6. Βοηθούν τους γύρω τους να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Αναγνωρίζουν τα θετικά χαρακτηριστικά στους γύρω τους και τα εκφράζουν.

7. Είναι γενναιόδωροι και νοιάζονται για τους άλλους. Δεν δείχνουν ενδιαφέρον προσποιητό, αλλά ουσιαστικό και αληθινό.

8. Δεν πτοούνται με την ήττα. Γνωρίζουν ότι η ήττα θα γίνει νίκη. Η αποτυχία τους δίνει κίνητρο να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο.

9. Ξέρουν ότι το παρελθόν είναι παρελθόν και το παρόν παρόν. Δεν μένουν προσκολλημένοι σε παλιές εμπειρίες. Ζουν το τώρα.

10. Αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως το θυμό, το φόβο και τις ενοχές και ξέρουν πώς και πόσο μπορεί να επηρεάσουν τις ζωές τους αν τα αφήσουν ανεξέλεγκτα. Έτσι, δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να τους κυριεύσουν.

Πηγή: missbloom.gr Σάντυ Κουτσοσταμάτη