10 λόγοι για τους οποίους οι γάμοι αποτυγχάνουν στη σύγχρονη εποχή

Ένα καυτό θέμα που συζητιέται από μικρούς και μεγάλους είναι γιατί οι γάμοι αποτυγχάνουν ολοένα και περισσότερο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη για αυτό, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά σημεία που φαίνεται να προκύπτουν από κάθε συζήτηση. Ενώ τα περισσότερα από αυτά περιστρέφονται γύρω από τον μετασχηματισμό στη νοοτροπία και τις αξίες μας, μερικά οφείλονται επίσης σε εξωτερικούς παράγοντες.

divorce5

Οι καυγάδες, τα προσωπικά επιχειρήματα και η σύγκρουση απόψεων αποτελούν μέρος κάθε γάμου, αλλά οι άνθρωποι δεν παραιτούνταν παλιά ποτέ από το γάμο. Κολλούσαν μεταξύ τους για διάφορους λόγους, όπως η εξάρτηση, η πίεση της οικογένειας/κοινωνίας, η έλλειψη αντιπερισπασμών, ο φόβος να επικριθούν, ο φόβος της μοναξιάς, για να αναφέρουμε μερικούς. Δυστυχώς, ακόμη και εκείνοι που υφίστανται ψυχική ή σωματική κακοποίηση δεν είχαν διέξοδο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι λόγοι για να μείνετε μαζί έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν και οι χωρισμοί φαίνεται να είναι ευκολότερο από το να κολλήσετε μαζί. Ο ΟΗΕ ανέφερε μια ανοδική τάση στα ποσοστά διαζυγίων- «σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των ενηλίκων ηλικίας 35-39 ετών που έχουν χωρίσει διπλασιάστηκε, περνώντας από το 2% τη δεκαετία του 1970 στο 4% τη δεκαετία του 2000.

Εδώ είναι μερικοί κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαμε να βρούμε για να απαντήσουμε στο μυστήριο πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό αποτυχημένων γάμων.

1. Διαθεσιμότητα και Προσβασιμότητα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενώσει φίλους, μακρινούς συγγενείς και έχουν φέρει μαζί παλιούς έρωτες. Έδωσε σε όλους μια δίκαιη ευκαιρία να κάνουν ειρήνη με το παρελθόν τους και να ξεκινήσουν από την αρχή. Με τις παλιές αγάπες να επιστρέφουν στη ζωή μαζί με τις πολύτιμες αναμνήσεις, μερικοί το βρίσκουν ακαταμάχητο και παραδίδονται στον πειρασμό.

Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν επίσης διευκολύνει αρκετά τους ανθρώπους να ταιριάξουν και να συνδεθούν με τυχαίους ξένους. Η εύκολη διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα των επιλογών έχει κάνει τους ανθρώπους να χάσουν το ενδιαφέρον για τους γάμους τους. Προτιμούν να αρπάζουν προσωρινές ευκαιρίες ευτυχίας αντί να εργάζονται ή να καθορίζουν τη μόνιμη σχέση τους.

2. Ανοιχτότητα και αποδοχή

Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον διστακτικοί ή ένοχοι ενώ ψάχνουν έξω από το γάμο τους για κάποια περιπέτεια ή απλά για διασκέδαση. Η εξωσυζυγική σχέση και η έννοια του ανοιχτού γάμου γίνεται τελικά αποδεκτή ως τάση και δεν αποτελεί πλέον έκπληξη. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον που εμπλέκεται σε μια εξωσυζυγική σχέση ή είναι κολλημένος έξω από το γάμο χωρίς «καμία δέσμευση». Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συμβουλεύουν τους φίλους ή τους συναδέλφους τους που έχουν παγιδευτεί σε έναν δυστυχισμένο γάμο μέχρι σήμερα να βρουν κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτός είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι γάμοι αποτυγχάνουν στη σύγχρονη εποχή.

3. Η ανεξαρτησία οδηγεί σε διαζύγια

Η πλειοψηφία των γυναικών κερδίζει τώρα και δεν εξαρτάται πλέον από άνδρες για τα προς το ζην. Ομοίως, οι περισσότεροι άντρες έχουν αποκτήσει βασικές δεξιότητες μαγειρικής και ξέρουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι υπηρέτριες είναι εύκολες εναλλακτικές λύσεις, οπότε το ζήτημα της εξάρτησής τους από τις γυναίκες για τις καθημερινές δουλειές ξεπερνιέται εύκολα. Λιγότερη εξάρτηση που οδηγεί σε χαμηλή ανοχή έχει οδηγήσει σε πολλούς διαλυμένους γάμους .

4. Η ανάγκη για χώρο και ελευθερία οδηγεί σε δυστυχισμένους γάμους

Με τις οικογένειες να κινούνται προς ένα ελεύθερο σύστημα, τα παιδιά αποκτούν περισσότερο χώρο και ελευθερία. Μεγαλώνουν συνηθισμένοι σε αυτό και γίνεται μάθημα για κάποιους.  Λίγες μέρες μετά τον γάμο τους οι νέοι συνειδητοποιούν ότι αυτός ο ελεύθερος ιδιωτικός χώρος του καθενός και η εισβολή της ιδιωτικής ζωής/ελευθερίας είναι κάτι για το οποίο δεν είχαν προετοιμαστεί. Αυτό προκαλεί / δημιουργεί ένα ρήγμα που τελικά εξελίσσεται σε μια μεγάλη κοιλιά, αναγκάζοντάς τους να χωρίσουν.

5. Δυσαρέσκεια και ατελείωτες επιθυμίες

Με ταινίες/σειρές στο σινεμά που απεικονίζουν ρομαντικές σχέσεις και γοητεύουν, οι άνθρωποι λαχταρούν να πειραματιστούν και να ζήσουν εκείνες τις σεναριακές στιγμές. Αυτά τα κομμάτια ψυχαγωγίας είναι εύκολα διαθέσιμα για τους θεατές και αυξάνουν τη ρομαντική τους όρεξη. Ενώ ορισμένα ζευγάρια είναι συμβατά και απολαμβάνουν να επιδίδονται μεταξύ τους, τα περισσότερα από αυτά προτιμούν να εκπληρωθούν οι επιθυμίες τους με κάποιον άλλο. Μόλις γίνει εθισμός ή μετατραπεί σε ρομαντικό σύνδεσμο, οι γάμοι χάνουν τη σημασία τους σύντομα.

6. Η προσαρμογή και ο συμβιβασμός είναι του παλιού κόσμου

Έχουμε μεγαλώσει βλέποντας τους γονείς μας να θυσιάζονται ή να συμβιβάζονται ο ένας για τον άλλον και μεταξύ τους. Γάμοι ή οποιαδήποτε σχέση διαρκεί μόνο όταν βρίσκονται και οι δύο μαζί και δεν αφήνουν ποτέ ο ένας τον άλλον, ό, τι και αν συμβεί. Ωστόσο, δεν χρειάζονται πολλά τώρα για να μετατρέψουν τους ξένους σε εραστές και στη συνέχεια σε οικείους ξένους. Ο απλός λόγος για τον οποίο οι γάμοι αποτυγχάνουν τώρα είναι η έλλειψη προσπάθειας. Μια μικρή ώθηση είναι το μόνο που χρειάζεται για να μετατρέψει μια σχέση σε πεδίο μάχης.

7. Το διαζύγιο και ο χωρισμός δεν είναι πλέον ταμπού

Ρίξτε μια ματιά τριγύρω και θα βρείτε πολλά διαζευγμένα άτομα ή χωρισμένα άτομα να οδηγούν τη ζωή τους σε καλύτερα μονοπάτια. Η κοινωνία δεν τους βρίζει ούτε τους κατηγορεί, τουλάχιστον όχι ανοιχτά. Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο δεκτικοί και έχουν μια πιο ρεαλιστική διαδικασία σκέψης. Μερικοί από αυτούς ξαναπαντρεύονται, ενώ μερικοί προτιμούν να παραμείνουν στη δεύτερη ευκαιρία του εργένη. Οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι για να προσβάλλουν ή να υποτιμούν τους άλλους και αυτό μπορεί να είναι ένας έμμεσος λόγος πίσω από τους οποίους οι γάμοι δεν έχουν διάρκεια.

8. Υποστηρικτικές Οικογένειες

Συνεχίζοντας με το παραπάνω σημείο, οι οικογένειες έχουν γίνει πιο υποστηρικτικές και αποδέχονται τις καταστάσεις. Οι γονείς δεν διστάζουν πλέον να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για τις κόρες τους και να τις υποστηρίξουν και να τις δεχτούν πίσω. Αν και δεν μπορεί να αναφερθεί ως λόγος για τον οποίο οι γάμοι αποτυγχάνουν αυτές τις μέρες, σίγουρα βοηθά τις γυναίκες να τηλεφωνήσουν τους γονείς τους εάν αισθάνονται απειλές ή είναι δυσαρεστημένες με τον σύντροφό τους.

Παλαιότερα, οι οικογένειες των γυναικών δεν ήταν αρκετά τολμηρές για να πολεμήσουν την κοινωνία και να βγάλουν τις κόρες τους από τη δυστυχία. Πάντα φοβόντουσαν τους γύρω τους. Προτιμούσαν να αφήσουν την κόρη τους να πεθάνει στη δυστυχία, αλλά δεν την αποδέχονται πίσω στο σπίτι που ήταν κάποτε δικό της.

9. Επηρεασμένοι από την Ιστορία

Πολλά παιδιά έχουν μεγαλώσει βλέποντας τους γονείς τους να τσακώνονται ή να κακομαθαίνουν μεταξύ τους. Έχουν τοποθετηθεί στο πλευρό του πατέρα ή της μητέρας τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, αλλά έχουν γίνει μάρτυρες μιας άσχημης και τραυματικής σχέσης. Αθέλητα και άθελά τους, έγιναν μέρος αυτού του χάους, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν και παντρεύονται και βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, προτιμούν να το φωνάζουν πριν γίνει ισόβια. Δεν είχαν μια υγιή παιδική ηλικία και σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμοι να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στην ίδια φασαρία που κάποτε είχαν δοκιμάσει στο σπίτι τους.

10. Τέλος είναι και η ευτυχία

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνουμε και τόσο λιγότερος χρόνος. Οι άνθρωποι διαβάζουν, μαθαίνουν νέα πράγματα, ταξιδεύουν, εξερευνούν και δεν έχουν χρόνο να επενδύσουν σε σχέσεις που δεν τους εξυπηρετούν καλά. Επιλέγουν να κάνουν πράγματα που τους δίνουν ευτυχία και τους φέρνουν γαλήνη σε αυτή τη χαοτική ρουτίνα. Είναι φιλόδοξοι και επιλέγουν να επενδύσουν τον χρόνο και τα συναισθήματά τους με σύνεση. Εάν δεν λειτουργούν με τον σύντροφό τους, προτιμούν να ακυρώσουν τον γάμο παρά να χάσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε κάποιον που δεν τον εκτιμά ή δεν τον εκτιμά και τα σχέδιά του.

Πηγή