8 έξυπνες επιλογές που θα αλλάξουν τη ζωή σας μακροπρόθεσμα

Στα επόμενα δέκα χρόνια, θα είστε πολύ διαφορετικοί από αυτό το άτομο που είστε αυτή τη στιγμή. Η προσωπικότητα, οι πεποιθήσεις, οι αξίες, οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά σας θα αλλάξουν. Τα περισσότερα πράγματα που σας γοητεύουν αυτή τη στιγμή θα έχουν ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον σε μερικά χρόνια από τώρα και θα μπορούσατε ακόμη και να έχετε προτιμήσεις που δεν πιστεύατε ποτέ ότι ήταν δυνατές.

christophe-robin

Οι τρέχουσες επιλογές σας θα καθορίσουν ποιος θα γίνετε σε λίγα μόλις χρόνια από τώρα

Αν είσαι ειλικρινής, ξέρεις ήδη ότι το άτομο που είσαι σήμερα δεν είναι το ίδιο με το άτομο που ήσουν πριν από 10 χρόνια, σωστά; Αυτή είναι μία αλλαγή. Αυτόματη και αναπόφευκτη.

Η ζωή είναι μια συνεχής εξελικτική διαδικασία και είτε εξελίσσεσαι σε μια καλύτερη, πλήρως ανεπτυγμένη ή καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου είτε έξω από αυτήν.

Συνήθως υποτιμούμε πόσες αλλαγές θα υποστούμε στη ζωή μας. Ωστόσο, η πορεία της δικής σας ανάπτυξης είναι θέμα επιλογής. Αποφασίζεις, συνειδητά, να εξελιχθείς για να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου μέσα από τις καθημερινές σου συνήθειες και συμπεριφορές. Όπως είπαν : «Σε κάθε πράγμα που κάνετε, επιλέγετε μια κατεύθυνση. Η ζωή σου λοιπόν είναι προϊόν των επιλογών σου».

Αυτό που θα επιλέξετε να κάνετε σήμερα θα διαμορφώσει ποιοι θα γίνετε και τι θα καταφέρετε. Ακριβώς όπως αυτό που είστε σήμερα και τι μπορείτε να πετύχετε έχουν διαμορφωθεί από τις επιλογές που κάνατε στο παρελθόν.

Εάν εξοικονομήσετε χρήματα σήμερα, θα αφήσετε αρκετά χρήματα για να είστε ανεξάρτητοι ή ακόμα και να συνταξιοδοτηθείτε νωρίς. Εάν μελετήσετε σκληρά σήμερα, θα αποφοιτήσετε με καλούς βαθμούς. Αν τρώτε υγιεινές τροφές θα είστε υγιείς και σε φόρμα. Κάθε επιλογή, για καλό ή για κακό, είναι μια επένδυση στον μελλοντικό σας εαυτό.


«Δεν μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή χωρίς επιλογές. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο, υπάρχει μια επιλογή. Αν δεν ήταν έτσι, δεν θα ήμασταν άτομα».
— Έρνεστ Χολμς

«Η ζωή έχει την τάση να συμβαίνει με ορισμένο τρόπο. Αλλά συμβαίνει επειδή κάνουμε επιλογές. Η ζωή που δημιουργείτε και σχεδιάζετε για τον εαυτό σας θα συσσωρευτεί από τις επιλογές που κάνετε με την πάροδο του χρόνου».
– Μπιλ Γκέϊτς

«Η ζωή παρουσιάζει πολλές επιλογές, οι επιλογές που κάνουμε καθορίζουν το μέλλον μας».
— Catherine Pulsifer


Στη λήψη επιλογών και αποφάσεων, το ποια στιγμή σκέφτεστε να βελτιώσετε με αυτές τον εαυτό σας έχει μεγάλη σημασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ή να κάνουν επιλογές που ευνοούν τον παρόντα εαυτό τους περισσότερο από τον μελλοντικό. Επειδή αυτός ο μελλοντικός εαυτός τους φαίνεται μακριά – και οτιδήποτε δεν είναι άμεσο, αυτή τη στιγμή, σήμερα, είναι συχνά λιγότερο στο κέντρο των αποφάσεων τους και εκτιμήσεων. Έτσι, οι άνθρωποι καπνίζουν, πίνουν, ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους σήμερα, γιατί ας το παραδεχτούμε, δεν ξέρουν αν θα είναι ζωντανοί «στο μέλλον».

Αλλά ο μελλοντικός εαυτός έρχεται πάντα – πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Και ο τρόπος για να βελτιώσετε τις αποφάσεις και τις επιλογές σας είναι να κάνετε αυτόν τον μελλοντικό εαυτό να αισθάνεται επικείμενος και συνδεδεμένος με τον παρόντα εαυτό σας. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν αυτό «μελλοντική αυτοσυνέχεια».

Η ιδέα είναι ότι όσο πιο συνδεδεμένος αισθάνεστε με τον μελλοντικό σας εαυτό, τόσο πιο εύκολο είναι για σας να ευθυγραμμίσετε τις τρέχουσες επιλογές, συνήθειες και συμπεριφορές σας ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτόν τον μελλοντικό εαυτό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που οραματίζονται και αισθάνονται πιο κοντά στον μελλοντικό τους εαυτό κάνουν καλύτερες επιλογές που βάζουν τον μελλοντικό τους εαυτό σε ένα πλεονέκτημα, όπως η εξοικονόμηση περισσότερων, η υγιεινή διατροφή και η μη εμπλοκή σε επικίνδυνες για τη ζωή συμπεριφορές.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, εδώ είναι 8 επιλογές που όχι μόνο θα κάνουν τον μελλοντικό σας εαυτό πιο επιτυχημένο, αλλά θα σας βοηθήσουν να ζήσετε πιο σκόπιμα στο παρόν.


1. Με ποιους περιβάλλετε τον εαυτό σας

«Η επιλογή των ανθρώπων με τους οποίους θα συναναστραφείτε, τόσο προσωπικά όσο και επιχειρηματικά, είναι μια από τις πιο σημαντικές επιλογές που κάνετε. Αν συναναστρέφεσαι με γαλοπούλες, δεν θα πετάξεις ποτέ με τους αετούς».
— Μπράιαν Τρέισι

Η επιλογή των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεσαι θα καθορίσει ποιος θα γίνεις και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ζωή σου. Οι πέντε συνάδελφοι με τους οποίους έμενα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου κατέληξαν να αποφοιτήσουν με άριστα. Μελετάμε μαζί, κάνουμε ερωτήσεις, ερευνούμε και βάζουμε στόχους μαζί. Δεν ανταγωνιζόμασταν, εμπνεύσαμε ο ένας τον άλλον.

Εάν συναναστρέφεστε με άτομα που δεν ανεβάζουν τον πήχη στον εαυτό τους, άτομα που αισθάνονται άνετα να κάνουν το ελάχιστο και δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, το πιθανότερο είναι ότι θα έρθετε σε επαφή με την τεμπελιά, την αδιαφορία τους και μετριότητα.

Αν θέλετε να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη, αρχίστε να περιβάλλεστε με τους σωστούς ανθρώπους και να απορροφάτε από αυτούς τη διαδικασία σκέψης τους, τις συνήθειες, τις συμπεριφορές και τις κοσμοθεωρίες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε το άτομο που θέλετε να είστε.


2. Πώς διαχειρίζεστε προηγούμενα τραύματα

Η ποιότητα της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία και ευεξία. Δεν μπορείς να είσαι στα καλύτερά σου αν επιτρέψεις στο παρελθόν να σε τραβήξει πίσω. Αν θέλετε να σημειώσετε πρόοδο, δεν έχετε την πολυτέλεια να επιτρέψετε σε ανεπίλυτους συναισθηματικούς πόνους, πληγές, λάθη και αποτυχίες να συνεχίσουν να σας εμποδίζουν να κάνετε νέες επιλογές, να αναλάβετε νέους κινδύνους.

Οι υψηλές επιδόσεις βάζουν τον εαυτό τους στην πιο παραγωγική ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση. Το κάνουν με την κατανάλωση υγιεινών τροφών, την επαρκή ανάπαυση, την τακτική άσκηση

Πρέπει να μάθεις να αφήνεσαι και να είσαι ευτυχισμένος. Όσο πιο συναισθηματικά αποφορτισμένοι είστε, τόσο πιο εμπνευσμένοι, γεμάτοι ενέργεια και κίνητρα θα έχετε. Αυτό θα αντανακλά τελικά στην παραγωγικότητα της εργασίας σας.

3. Τι δίνεις προτεραιότητα στη ζωή σου

Η ποιότητα των αποτελεσμάτων από τις ενέργειες σας σε διάφορους τομείς της ζωής σας, δείχνει και τις προτεραιότητές σας σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στην υγεία, το εισόδημά σας, τη σχέση, την καριέρα σας και ούτω καθεξής — το πιθανότερο είναι ότι τα αποτελέσματα που έχετε σε κάθε τομέα δεν διαφέρουν από τα πράγματα στα οποία επιλέγετε να εστιάσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στο να παίζουν ελάχιστα, να κάνουν χαμηλά αμειβόμενες καριέρες, να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα και να μην φροντίζουν τις σχέσεις τους.

Αν θέλετε να είστε επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι, πρέπει να εξορθολογίσετε τις επιθυμίες σας και να δώσετε προτεραιότητα σε μερικά πράγματα έναντι άλλων.

Για παράδειγμα δώστε προτεραιότητα σε εκείνα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και θα σας μεταφέρουν μπροστά, 5 χρόνια από τώρα:

• Κατάκτηση δεξιοτήτων απόκτησης υψηλού εισοδήματος

• Ξεκινώντας και αναπτύσσοντας τη δική σας επιχείρηση

• Αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας τον εαυτό σας ως άτομο

• Δώστε προτεραιότητα στο να είστε πιο κατανοητοί, υποστηρικτικοί και να ακούτε

«Δεν είναι κανείς απασχολημένος πάντα σε αυτόν τον κόσμο που δεν προλαβαίνει. Είναι πάντα θέμα προτεραιοτήτων. Πάντα θα βρίσκεις χρόνο για πράγματα που νιώθεις σημαντικά».
— Nishan Panwar

4. Πόσο αρνητικά συντονίζεσαι

Κάθε μέρα, είμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερα αρνητικά πράγματα παρά θετικά. Περίπου το 66% από εμάς βλέπουμε σχεδόν ωριαίες ενημερώσεις των ειδήσεων στα κινητά τηλέφωνά μας. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο να μείνετε μακριά από αρνητικές, τρομερές και καταθλιπτικές πληροφορίες.

Όλα αυτά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον ψυχισμό σας, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερο κίνητρο.

Αν θέλετε να κάνετε τα επόμενα 5 χρόνια καλύτερα από τα προηγούμενα, πρέπει να ρυθμίσετε συνειδητά πόση αρνητικότητα επιτρέπετε γύρω σας. Η απερίσκεπτη αρνητικότητα σκοτώνει τη δημιουργικότητα και σε κάνει ανίκανο.

5. Αναπτύσσεις τα δυνατά σου σημεία

Ένας από τους κύριους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν τις δυνατότητές τους είναι επειδή επιλέγουν να εστιάζουν περισσότερο σε αυτά που δεν μπορούν να κάνουν αντί σε αυτά που μπορούν πραγματικά να κάνουν.

Μπορείτε να προσδιορίσετε τα δυνατά σας σημεία σημειώνοντας πώς μια δραστηριότητα ενεργοποιεί και σας κάνει να αισθάνεστε.

• Σε κάνει να νιώθεις επιτυχημένος;

• Σας ελκύει, ακόμα κι αν δεν ξέρετε γιατί;

• Σας απασχολεί πλήρως και βρίσκεστε συχνά σε μια ροή;

• Νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, πληρότητα και δύναμη ενώ βρίσκεστε σε αυτό;

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα καλά, ακόμα καλύτερα από τους περισσότερους. Και αν θέλετε η επόμενη δεκαετία της ζωής σας να είναι πιο επιτυχημένη και γεμάτη, πρέπει να ακονίσετε τα δυνατά σας σημεία παρά τις αδυναμίες σας.

6. Πώς ανταποκρίνεστε σε αναποδιές και αποτυχίες

Όλοι περνούν δύσκολες στιγμές και κάθε τόσο, τα σχέδια δεν πάνε όπως αναμενόταν. Όλοι βιώνουμε αποτυχίες. Το να αποτύχεις μία φορά – ή ακόμα και πολλές φορές – δεν σε κάνει αποτυχημένο περισσότερο από το να χάσεις ένα παιχνίδι σε κάνει χαμένο. Κανείς δεν εξαιρείται από τις δοκιμασίες της ζωής, αλλά ο καθένας μπορεί πάντα να βρει κάτι θετικό σε όλα ακόμα και στις χειρότερες στιγμές.

Αλλά ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκεστε, μπορείτε πάντα να επιλέξετε τα θετικά στην εμπειρία. Μπορείτε να δείτε αποτυχίες και λάθη για αυτό που είναι — την ευκαιρία να μάθετε, να βελτιωθείτε και να γίνετε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Το να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε αποτυχίες και αποτυχίες σας βοηθά να χτίσετε ανθεκτικότητα και αισιοδοξία. Είναι αδύνατο να μείνουμε αισιόδοξοι αν δεν αισθανόμαστε ότι υπάρχει πιθανότητα η τρέχουσα αρνητική εμπειρία πόνου, θλίψης και δυσφορίας να τελειώσει.

Σκεφτείτε ότι η αποτυχία είναι απλώς ένα γεγονός που συμβαίνει. Δεν έχει καμία σχέση με τη μελλοντική σας ευημερία ή επιτυχία. Δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν σας. Η μόνη σημαντική αποτυχία που έχετε είναι αυτό που επιλέγετε να της δώσετε

7. Ποιες αξίες επιλέγετε να υιοθετήσετε

Οι αξίες είναι απαραίτητες για μια ικανοποιητική και γεμάτη ζωή. Οι αξίες με τις οποίες επιλέγετε να ζείτε θα καθορίσουν τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις ενέργειες που θα κάνετε ανά πάσα στιγμή. Οι αξίες δεν είναι τίποτα άλλο από τα πράγματα που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά στον τρόπο που ζεις και εργάζεσαι. Είναι οι κατευθυντήριες αρχές σας. Οι αξίες σας καθορίζουν τις προτεραιότητες, τις σχέσεις και τις συμπεριφορές σας. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με τους άλλους και συχνά αποτελούν το σημείο αναφοράς με το οποίο κρίνετε πώς εξελίσσεται η ζωή σας.

Αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας. Εάν θέλετε να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, τότε το να καλλιεργήσετε και να ζήσετε το σωστό σύνολο αξιών είναι το κλειδί. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι ζουν με κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα που τους επιτρέπουν να χτίσουν διαρκή κληρονομιά. Αυτές οι αξίες περιλαμβάνουν το να είσαι αξιόπιστος, συμπονετικός. πειθαρχημένος, εργατικός, ακούει, ειλικρινής, ενσυναίσθητος, στοργικός και ούτω καθεξής.

Και φυσικά μια καλά σχεδιασμένη προσωπική φιλοσοφία που αποτυπώνει ξεκάθαρα το όραμα και την αποστολή της ζωής σας θα σας επιτρέψει να κάνετε καλύτερες επιλογές και να ζήσετε μια πιο εμπνευσμένη ζωή.

8. Τι είδους τρόφιμα τρώτε

Το «Health is Wealth» είναι ίσως ένας από τους πιο δημοφιλείς αφορισμούς. Το να είστε σε θέση να διατηρήσετε μια κατάσταση ευεξίας, απαλλαγμένη από ασθένειες, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές, θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να κάνετε όλα τα επόμενα 10 χρόνια σας καλύτερα από τα προηγούμενα. Γιατί; Γιατί αν είστε άρρωστοι και χρειάζεστε ιατρική βοήθεια, η ζωή και τα όνειρά σας θα είναι σε αναμονή.

Επομένως, το να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που τρώτε θα πρέπει να είναι μια από τις πιο σημαντικές επιλογές που κάνετε. Οι τροφές επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό σας και η κατανάλωση υγιεινών τροφών θα μειώσει τον κίνδυνο σωματικών προβλημάτων υγείας. Δεν χρειάζεται να φορτώνετε το σώμα σας με ζάχαρη ή να καταναλώνετε ανόητα ανθυγιεινά τρόφιμα. Αντίθετα, οι διατροφικές σας επιλογές θα πρέπει να επικεντρώνονται στην κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων, τροφών ολικής αλέσεως και πρωτεϊνούχων τροφών. Επιλέξτε πιο συχνά πρωτεϊνούχες τροφές που προέρχονται από φυτά.

Τελικό συμπέρασμα 

Οι μεγάλες αλλαγές δεν χρειάζεται να είναι δύσκολες, αλλά πρέπει να ξεκινήσουν με μια επιλογή. Εδώ αρχίζει η πραγματική αλλαγή. Αυτό είναι όπου αρχίζετε να παίρνετε τον έλεγχο της ζωής σας και πώς επιλέγετε να τη ζήσετε. από εδώ ξεκινούν όλα.

Η ζωή σας είναι αυτό που φτιάχνετε από αυτήν. Και η αλήθεια είναι ότι μπορείς να την κάνεις όμορφη, αλλά μπορείς να την κάνεις και χάλια. Είναι όλα σχετικά με τις επιλογές που κάνετε. Κάθε μέρα! Είστε το άτομο που πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι, να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας, να κάνετε κάτι εκπληκτικό με τη ζωή σας και ίσως ακόμη και να αλλάξετε τον κόσμο.