Νοιώθετε ότι είναι βαρετή η σχέση σας;

Η πλήξη ή μία βαρετή σχέση μπορεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε μια σχέση. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ένιωθαν πλήξη στο γάμο τους ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους εννέα χρόνια αργότερα. Πιο πρόσφατη έρευνα έχει βρει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια εγγενή ψυχολογική ανάγκη για ποικιλία και καινοτομία, γεγονός που εξηγεί γιατί οι βαρετές σχέσεις μπορεί να είναι προκλητικές.

BoringRelationship

Σημάδια πλήξης στις σχέσεις

Μερικά σημάδια ότι μπορεί να είστε σε μια βαρετή σχέση:

  • Δεν νιώθετε ενδιαφέρον για τη ζωή, τα συναισθήματα ή τα ενδιαφέροντα του συντρόφου σας.
  • Δεν δίνετε τόσο μεγάλη σημασία ο ένας στον άλλον όσο στην αρχή της σχέσης σας.
  • Η σκέψη για το μέλλον της σχέσης σας σας κάνει να νιώθετε άβολα ή δυστυχισμένα.
  • Βρίσκετε πολύ πιο ευχάριστο και συναρπαστικό να περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους.
  • Θα θέλατε να μπορούσατε να αλλάξετε τον σύντροφό σας ή τη σχέση σας.
  • Νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα κοινό.
  • Δυσκολεύεσαι να βρεις πράγματα για να μιλήσεις.
  • Δεν απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί.
  • Συχνά αισθάνεστε εκνευρισμένοι ή ενοχλημένοι με τον σύντροφό σας ή το αντίστροφο.
  • Δεν αισθάνεστε πια έλξη για αυτούς.
  • Δεν εκτιμάτε πια ο ένας τον άλλον.

Υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επαναφέρετε λίγο ενθουσιασμό και ενέργεια σε μια βαρετή σχέση. Για να βελτιώσετε τη σχέση σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε κάνοντας μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  • Βαριέσαι ή απλά βολεύεσαι; Αν μπερδεύετε τα δύο, ίσως αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις προσδοκίες σας και τι ελπίζετε να έχετε από μια σχέση.
  • Ποιες πτυχές της σχέσης σας είναι βαρετές; Το να γνωρίζετε σε ποιους τομείς θα θέλατε να εστιάσετε μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση κατεύθυνσης όταν βρίσκετε λύσεις.

Μόλις κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εφαρμόσετε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω λύσεις.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε χαρούμενοι, ικανοποιημένοι και ικανοποιημένοι με τη σχέση σας, τότε κάποιες περιστασιακές – λιγότερο από συναρπαστικές – περίοδοι είναι φυσιολογικές και πιθανώς όχι επιβλαβείς.

Και ακόμα κι αν αυτές οι κρίσεις πλήξης είναι πιο σοβαρές και ενοχλητικές, δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αντίθετα, μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι καιρός να κάνετε κάποια αλλαγή ή να επενδύσετε περισσότερη ενέργεια για να ενισχύσετε τον έγγαμο βίο σας.

Όταν η πλήξη υποδηλώνει στασιμότητα ή έλλειψη ανάπτυξης γίνεται πρόβλημα. Εάν δεν προσφέρει ό ένας στον άλλον τον χρόνο, την προσοχή και τη στοργή που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει μια σχέση, η πλήξη μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση σας οδεύει προς αρνητική κατεύθυνση.

Συμπέρασμα: Μια βαρετή σχέση χαρακτηρίζεται συχνά από απώλεια ενδιαφέροντος, στοργής και προσοχής. Το να νιώθετε άνετα στη σχέση σας είναι καλό – αλλά η πλήξη μπορεί να σημαίνει ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις γίνονται βαρετές

Η πλήξη στις σχέσεις μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλους παράγοντες πέρα ​​από αυτή τη φυσική μετατόπιση από την παθιασμένη στην συμπονετική αγάπη. Άλλα προβλήματα που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του ενθουσιασμού από τη ρομαντική σας σχέση περιλαμβάνουν:

  • Έχετε διαφορετικά ενδιαφέροντα : Η σχέση σας μπορεί να κουραστεί εάν δεν έχετε βασική συμβατότητα. Εάν δεν μοιράζεστε τους ίδιους στόχους και ενδιαφέροντα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε κοινό έδαφος για να σας κρατήσει συνδεδεμένους ο ένας με τον άλλον.
  • Δεν έχετε βαθιές ή ουσιαστικές συζητήσεις : Η επικοινωνία είναι κρίσιμη για μια υγιή σχέση . 2 Εάν δεν μιλάτε σοβαρά για τους στόχους, τα συναισθήματα, τις απόψεις και άλλα θέματα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να χωρίζετε με τον καιρό .
  • Έχετε εγκαταλείψει τους δικούς σας στόχους για να παραμείνετε στη σχέση : Εάν έχετε εγκαταλείψει τα δικά σας ενδιαφέροντα, ελπίδες ή όνειρα υπέρ κάποιου άλλου, είναι θέμα χρόνου να αρχίσετε να κουράζεστε να καταπιέζετε τα δικά σας θέλει και χρειάζεται.
  • Δεν έχετε τα δικά σας ενδιαφέροντα και χόμπι : Πρέπει επίσης να εστιάσετε στο να έχετε τα δικά σας χόμπι εκτός της σχέσης σας. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ενθουσιασμένοι για τη ζωή σας γενικά, αλλά θα σας δώσει επίσης κάτι για το οποίο μπορείτε να μιλήσετε και να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας.
  • Σταματάτε να καταβάλλετε προσπάθεια στη σχέση σας : Το να διατηρείτε μια σχέση ενδιαφέρουσα σημαίνει ότι πρέπει να δείξετε ο ένας στον άλλο ενδιαφέρον, προσοχή και στοργή. Το να αγνοείτε τα συναισθήματα, να μην περνάτε χρόνο μαζί και να παραμελείτε ο ένας τις ανάγκες του άλλου είναι βέβαιο ότι συνεισφέρουν σε συναισθήματα πλήξης.
  • Δεν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την πλήξη : Όταν αρχίσετε να νιώθετε πλήξη, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να προσθέσετε ξανά ενθουσιασμό στη σχέση σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εύρεση νέων πραγμάτων για να κάνετε μαζί ή ακόμα και να κάνετε άλλες αλλαγές στη ζωή σας που θα αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα συναισθήματα δυσαρέσκειας.

Αλλάξτε τις συνήθειες σας

Το να αισθάνεστε βαριεστημένοι στη σχέση σας μπορεί να είναι μια αντανάκλαση του ότι βαριέστε γενικά. Ένας τρόπος για να το αλλάξετε αυτό είναι να ταρακουνήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες ή ρουτίνες. Αντί να τρώτε στα ίδια μέρη, σκεφτείτε να πάτε κάπου νέο ως ζευγάρι. Βρείτε ένα νέο χόμπι που μπορείτε να δοκιμάσετε οι δυο σας μαζί. Ή ακόμα και αναζητήστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εμπλουτίσετε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα.

Νέα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε μαζί

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην πλήξη, αλλά οι ερευνητές έχουν εντοπίσει δύο που είναι συνηθισμένοι στις σχέσεις: η έλλειψη ερεθίσματος και η έλλειψη καινοτομίας. Η εξερεύνηση νέων πραγμάτων από κοινού είναι μια λύση που μπορεί να βοηθήσει. Τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  • Ξεκινήστε να γυμνάζεστε μαζί
  • Επισκεφτείτε νέα μέρη μαζί
  • Βρείτε νέες τηλεοπτικές εκπομπές για να παρακολουθήσετε μαζί
  • Πηγαίνετε σε μια αθλητική εκδήλωση
  • Παρακολουθήστε μια συναυλία μαζί
  • Πάτε για ορειβασία
  • Εγγραφείτε για ένα μάθημα μαγειρικής για ζευγάρια
  • Δοκιμάστε ένα νέο άθλημα όπως το σκι ή το καγιάκ
  • Δημιουργήστε ένα λεύκωμα ή άλμπουμ φωτογραφιών με μερικές από τις αγαπημένες σας αναμνήσεις ως ζευγάρι

Η έρευνα δείχνει ότι οι κοινές δραστηριότητες μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της πλήξης στις σχέσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που δοκίμασαν μια διαδικτυακή παρέμβαση τεσσάρων εβδομάδων για να αυξήσουν τον ενθουσιασμό της σχέσης ανέφεραν ότι ένιωσαν μεγαλύτερο ενθουσιασμό και ικανοποίηση από τη σχέση τέσσερις μήνες αργότερα.

Δραστηριότητες που είναι καινούργιες, διεγερτικές και θετικές— τείνουν να προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη.

Αξίζει να σωθεί η σχέση;

Ακριβώς επειδή ο αρχικός ενθουσιασμός της σχέσης σας αρχίζει να μειώνεται δεν σημαίνει ότι η αγάπη εξασθενεί ή μειώνεται. Όταν πρόκειται για σχέσεις, μπορεί να έχετε κίνητρο να μειώσετε την πλήξη με διάφορους τρόπους.

  • Πρώτον, μπορεί να επιλέξετε να επενδύσετε στη σχέση και να βρείτε νέους τρόπους για εσάς και τον σύντροφό σας ώστε να συνδεθείτε.
  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ζουν με την πλήξη, συμβάλλοντας στη δυσαρέσκεια και τη δυστυχία.
  • Τέλος, μερικοί άνθρωποι επιλύουν το πρόβλημα τερματίζοντας τη σχέση και επιδιώκοντας δυνητικά πιο συναρπαστικές εναλλακτικές λύσεις.

Ας υποθέσουμε ότι αποφασίσατε ότι η σχέση σας αξίζει να σωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να ανταπεξέλθετε κάνοντας την πρώτη επιλογή – να επενδύσετε στη σχέση σας με τρόπους που θα αυξήσουν την ευτυχία σας και θα βελτιώσουν τη σχέση σας. Το να υποφέρεις στη σιωπή θα οδηγήσει μόνο σε συναισθήματα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας που θα επηρεάσουν αρνητικά τη σχέση σας περισσότερο μακροπρόθεσμα.

Αλλά αν αποφασίσετε ότι η σχέση δεν αξίζει να σωθεί, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι καλύτερο να διακόψετε τα πράγματα τώρα και να αρχίσετε να αναζητάτε άλλες σχέσεις που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες και τη ζωή σας. Το να τα παρατήσετε όταν αναγνωρίσετε ότι μια σχέση δεν είναι κατάλληλη για εσάς είναι συχνά η καλύτερη επιλογή.