Η επιστήμη και η ψυχολογία του γαλλικού φιλιού

Το γαλλικό φιλί θεωρείται ευρέως ως το πιο παθιασμένο, οικείο και ερωτικό στυλ ενός φιλιού. Αλλά για σταματήστε. Μήπως είναι κάπως αηδιαστικό;. Εξάλλου, το ανθρώπινο στόμα φιλοξενεί ίσως 1.000 διαφορετικούς τύπους μικροβίων και οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι 80 εκατομμύρια βακτήρια ανταλλάσσονται σε ένα φιλί 10 δευτερολέπτων. Γιατί λοιπόν κάποιος να θέλει να γευτεί τη “βρώμικη” γλώσσα κάποιου άλλου;

french-kiss

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, τα φιλιά ξεκίνησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια ως αποτέλεσμα της σίτισης από στόμα σε στόμα, με τις μητέρες των θηλαστικών να μασούν την τροφή και στη συνέχεια να τη «βάζουν» στο στόμα των μικρών τους.

Από εκεί οι άνθρωποι έμαθαν επίσης και το φιλί. Ωστόσο, αν αυτό είναι αλήθεια και ήταν έμφυτο, τότε γιατί δεν φιλιούνται όλοι οι άνθρωποι; Γνωρίζουμε ότι πολλές πολιτιστικές ομάδες δεν φιλιούνταν ποτέ και δεν ήξεραν τίποτα γι ‘αυτό μέχρι να τους το μάθουν άλλοι.

Ενώ η πραγματική προέλευση του φιλιού παραμένει μυστήριο, οι ιστορικοί έχουν βρει στην Ινδία τις παλαιότερες αναφορές στην πρώιμη πρακτική του φιλιού. Χρονολογούνται από το 1500 π.Χ., και περιγράφουν το έθιμο να τρίβουν και να πιέζουν τις μύτες μεταξύ τους. Τελικά, κάποιοι ακούμπησαν τα χείλη τους και διαπίστωσαν ότι τα χείλη ήταν πολύ ευαίσθητα και το βρήκαν ευχάριστο. Αυτή είναι μια θεωρία για το πώς ξεκίνησε το φιλί.

Περίπου 500 χρόνια αργότερα, το επικό ποίημα Mahabharata περιείχε αναφορές στο φιλί των χειλιών.

Η ιστορική αναφορά συνεχίζεται με το Κάμα Σούτρα, ένα κλασικό κείμενο για την ερωτική επαφή που γράφτηκε στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., όπου αφθονούν οι περιγραφές της τεχνικής των φιλιών.

Γύρω στο 326 π.Χ., τα φιλιά άρχισαν να διαδίδονται και έξω από την Ινδία, χάρη στα κατακτητικά στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έμαθαν για το φιλί από τους Ινδούς. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, ο στρατός του χωρίστηκε πηγαίνοντας σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Σε ένα γαλλικό φιλί, τα όρια ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας γίνονται θολά. Περιλαμβάνει διείσδυση και δεκτικότητα, ευαλωτότητα και διεκδίκηση. Είναι ένας απλός, παιχνιδιάρικος τρόπος για να δοκιμάσετε τη διαπροσωπική χημεία και τη φυσική συμβατότητα. Παρακάτω, θα βρείτε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους αρέσει τόσο πολύ στους ανθρώπους.

1. Επειδή αισθάνονται καλά και οι δύο

Τα χείλη είναι η μεγαλύτερη «εκτεθειμένη» ερωτογενής ζώνη σας (εκτός των γεννητικών οργάνων). Επειδή το στόμα ορισμένων ανθρώπων έχει ακόμη περισσότερες νευρικές απολήξεις από τις άκρες των δακτύλων τους, μπορεί να λάβουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες και ευχαρίστηση από το φιλί από ό,τι από άλλα είδη αγγίγματος. Και όχι μόνο υπάρχει τεράστια συγκέντρωση νευρικών απολήξεων στα χείλη σας, αλλά τα χείλη έχουν επίσης ένα από τα πιο λεπτά στρώματα δέρματος στο σώμα. Αυτό σημαίνει μία επιπλέον, ενισχυμένη αίσθηση.

Το φιλί διεγείρει επίσης την απελευθέρωση ορμονών στον εγκέφαλο – ντοπαμίνη, ενδορφίνες και ωκυτοκίνη – που προάγουν την προσκόλληση, την ευτυχία, την ευχαρίστηση, τη χαλάρωση και το δέσιμο. Ως φάρμακο, αν είχε ετικέτα, ένα φιλί μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν μακρύ κατάλογο θετικών —και σχετικά λίγων αρνητικών— παρενεργειών.

Έτσι, είτε το φιλί είναι σκληρό, απαλό, γλιστερό ή διεισδυτικό, φωτίζει αυτούς τους υποδοχείς του εγκεφάλου σας σαν ένα τζάκποτ σε έναν κουλοχέρη. Στην πραγματικότητα ακόμη και η πιο ελαφριά διέγερση στα χείλη μπορεί να δεσμεύσει περισσότερο τον εγκέφαλο από ό,τι η γεννητική διέγερση.

2. Επειδή σας δίνει πολλές πληροφορίες για τον σύντροφό σας

Μπορείτε να μάθετε πολλά για ένα άτομο με ένα γαλλικό φιλί. Ένα φιλί μπορεί να προσφέρει διερευνητική, απτή εικόνα για το πώς είναι πραγματικά ο σύντροφός σας μέσα του: παιχνιδιάρικο, επιθετικό, τολμηρό, διστακτικό, περίεργο, δημιουργικό, με κατανόηση, ένα φιλί μπορεί να σας πει χίλιες λέξεις. Είναι σαν να γεύεσαι την ουσία ενός άλλου ανθρώπου . Ένα γαλλικό φιλί μπορεί να είναι ένα αρκετά γρήγορο και ακριβές τεστ για να δείτε εάν υπάρχει κάποια συμβατότητα – φυσική, διαπροσωπική ή χημική – μεταξύ σας.

Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, μαθαίνετε πολλά μέσω της μυρωδιάς, της αφής και της γεύσης του συντρόφου σας. Ένα γαλλικό φιλί περιλαμβάνει τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων υποδοχέα—οσφρητικό μέσω της μύτης, αφή μέσω των απτικών σωματιδίων του δέρματος, γεύση μέσω της γλώσσας. Για να μην αναφέρουμε όλα τα πράγματα που κάνουν τα άλλα μέρη του σώματός σας κατά τη διάρκεια του φιλιού. Και οι περισσότεροι τύποι υποδοχέων που εμπλέκονται, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ενεργοποιημένων κυττάρων υποδοχέων, χρησιμεύουν για να αυξήσουν και να ενισχύσουν την κορυφή της ευαισθησίας που επιτυγχάνεται σε ένα γαλλικό φιλί.

Μια μελέτη του 2007 υποδηλώνει ότι τα θηλυκά μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένα από τα αρσενικά να χρησιμοποιούν το φιλί ως μέσο αξιολόγησης της συμβατότητας του συντρόφου και για την έναρξη, τη διατήρηση και τη μέτρηση της τρέχουσας κατάστασης μιας σχέσης. Με άλλα λόγια, για πολλές γυναίκες ένα φιλί μπορεί να είναι μία δοκιμασία.

Τι μπορείς να μάθεις λοιπόν από ένα φιλί;

Υγιεινή: Ένα φιλί αποκαλύπτει από κοντά βασικά στοιχεία για την προσωπική σας υγιεινή, όπως λούζεστε και βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας;

Γεύση: Εάν το φιλί σας είναι καλό, μπορεί να είναι σημάδι συμβατότητας και σίγουρα είναι ένας παράγοντας στην απόφασή σας να φιλήσετε ξανά.

Βιολογική συμβατότητα: Όταν μοιραζόμαστε σάλιο, ορμονικές και βιολογικές πληροφορίες περνούν πέρα ​​δώθε, χημικές ενδείξεις που λειτουργούν σε υποσυνείδητο επίπεδο για να προειδοποιήσουν και να αξιολογήσουν τη βιολογική συμβατότητα.

Προσωπικότητα: Μπορείτε να πάρετε πολλές πληροφορίες για το στυλ προσωπικότητας του συντρόφου σας από το πώς φιλιούνται.

Διάθεση ή πρόθεση: Μέσω της γλώσσας του σώματος, μπορείτε να μετρήσετε πολλά για τους λόγους και την πρόθεση κάθε φιλιού για φιλί. Για παράδειγμα, η ταχύτητα και το θράσος τους μπορεί να λένε κάτι για το πόσο σοβαρά σας παίρνουν και πόσο χρόνο είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στη σχέση.

Επίπεδο εξειδίκευσης: Όταν ένα άτομο είναι πολύ καλός στο γαλλικό φιλί, συχνά υποθέτουμε ότι μπορεί να είναι καλός και σε άλλα πράγματα.

Επίπεδο ενσυναίσθησης: Όταν το άτομο που φιλάτε φαίνεται συντονισμένο και προσεκτικό κατά τη διάρκεια του φιλιού, όταν παρατηρεί τι σας αρέσει (και δεν σας αρέσει), εναλλάσσεται και φαίνεται να «ακούει» την απόκριση σας, αυτό είναι όλο καλή γνώση για το πόσο συμπονετικοί είναι γενικά.

Επίπεδο ενδιαφέροντος: Ένα ψυχρό φιλί είναι σαν μια χαλαρή χειραψία. Αν φαίνονται βαριεστημένοι κατά τη διάρκεια του φιλιού, απλά δεν είναι καλό σημάδι.

3. Γιατί το φιλί είναι καλό για σένα

Το φιλί είναι καλό για την υγεία σας με πολλούς τρόπους :

Το φιλί μειώνει τον πόνο και το άγχος. Ένα φιλί ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών (φυσικά παυσίπονα που επίσης ενισχύουν την ευχαρίστηση) και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (που επηρεάζουν το στρες).

Χτίζει ανοσία. Μελέτες δείχνουν ότι η κοινή χρήση μικροβίων – βακτηρίων με άλλο άτομο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποτρέψει την ασθένεια. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η εναλλαγή αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να κρυώσει .

Αυξάνει την προσκόλληση και τη σύνδεση που προάγουν την υγεία και σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο. Η ωκυτοκίνη, η οποία συνδέεται με το δέσιμο των ζευγαριών, προκαλεί αισθήματα προσκόλλησης και στοργής. Το φιλί μπορεί να βελτιώσει την ικανοποίηση από τη σχέση και μπορεί να προωθήσει μακρύτερες και πιο ευτυχισμένες σχέσεις, και πιθανώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Σε κάνει χαρούμενο (και η ευτυχία είναι καλό φάρμακο). Το φιλί ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενός μαγικού κοκτέιλ χημικών ουσιών που τροφοδοτούν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σας. Η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη απελευθερώνουν συναισθήματα στοργής, δεσμού και ευφορίας, τα οποία προάγουν την υγεία και τη μακροζωία.

Το φιλί μπορεί να προάγει την υγεία των μελλοντικών γενεών. Μερικοί ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στο γεγονός ότι το φιλί επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να πλησιάσει αρκετά για να μυρίσει ο ένας τον άλλον. Και, δεδομένου ότι το άρωμά μας είναι ένας δείκτης του ιδιαίτερου ανοσοποιητικού μας συστήματος (και της μοναδικής συλλογής γονιδίων του συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας), ορισμένοι θεωρούν ότι χρησιμοποιούμε την όσφρησή μας για να μυρίσουμε τους καλύτερους βιολογικούς εταίρους. Η γονιδιωματική διαφοροποίηση αυξάνει τις πιθανότητές μας να δημιουργήσουμε απογόνους με πιο διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα. Με άλλα λόγια, μπορεί να σας ελκύουν περισσότερο εκείνοι που έχουν διαφορετικά γονίδια από εσάς και αυτή η διαφορά εντοπίζεται με ένα φιλί.

Τι συμβαίνει τώρα στο σώμα σας όταν φιλάτε γαλλικά

Κατά τη διάρκεια ενός βαθύ, ενθουσιώδους γαλλικού φιλιού με κάποιον που σας αρέσει. . .

  • οι παλμοί επιταχύνονται, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και φαίνεστε να είστε λίγο … λυσσασμένοι

  • Αρχίζεις να νιώθεις ζέστη. τα μάγουλα κοκκινίζουν, άλλα μέρη του σώματος θερμαίνονται

  • οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, οι αναπνοές επιταχύνονται και βαθαίνουν

  • το οξυγόνο πλημμυρίζει τον εγκέφαλο

  • οι χημικές ουσίες αυξάνονται, αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης, αδρεναλίνης, σεροτονίνης, ωκυτοκίνης και νορεπινεφρίνης

Γιατί όμως το ονομάζουμε «γαλλικό» φιλί;

Ο όρος «γαλλικό φιλί» συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 1923, αλλά το πότε ακριβώς και πού επινοήθηκε είναι ασαφές. Ίσως το γαλλικό φιλί έγινε πιο δημοφιλές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι πιθανό το «γαλλικό φιλί» να υιοθετήθηκε επειδή οι Αμερικανοί ταξιδιώτες εντυπωσιάστηκαν από τη στοργική φύση των Γαλλίδων, οι οποίες αισθάνονταν πιο άνετα με το φιλί με ανοιχτό το στόμα από τους Αμερικανούς. Και αυτό οδήγησε σε ένα δημοφιλές ρητό: ««Πάρε ένα γαλλικό φιλί».