Πώς να απαντήσετε στην απιστία ενός συντρόφου και 3 βήματα που πρέπει να κάνετε αν αποφασίσετε να μείνετε

Μελέτες δείχνουν ότι το 20% ή και περισσότερο των ανδρών θα είναι άπιστοι στη σύζυγό τους ή θα αγαπήσουν κάποια άλλη στιγμή στη ζωή τους. Για τις γυναίκες, το στατιστικό είναι 15%. Πρόκειται για συντηρητικές εκτιμήσεις, με κάποιες αναφορές για την απιστία να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Cheating-PartnerΗ απιστία σηματοδοτεί το τέλος μιας σχέσης ή όπως έλεγε ο Μαρσέλ Προυστ, δίνει καινούρια ανάσα ζωής σε γάμους που έχουν αφεθεί να πεθάνουν;

Επιπλέον, αφού κάποιος είναι άπιστος, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από άλλους να «υποτροπιάσει». Και αυτό έχει νόημα. Εάν είστε πρόθυμοι να αθετήσετε την υπόσχεση που δώσατε μια φορά, τότε δείξατε ότι είστε ανάμεσα σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να παραστρατήσουν και άλλες φορές.


ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η απιστία καταστρέφει την εμπιστοσύνη, ένα από τα σωσίβια που συντηρούν τις σχέσεις. Το πώς θα ανταποκριθεί κάποιος θα επηρεάσει την ευημερία του για πολλά χρόνια.
  • Αν και πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την απιστία, μόνο ένα άτομο είναι τελικά υπεύθυνο: αυτός που παρέσυρε.
  • Η αποτελεσματική ανταπόκριση στην απιστία απαιτεί τη στάθμιση πολλών εκτιμήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κάποιου να την βάλει στο παρελθόν.

Σαφώς, κατά γενικό κανόνα, αυτό το άτομο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αθετήσει τις υποσχέσεις του και στο μέλλον.

Πολύ συχνά, η απιστία σημαίνει το τέλος μιας σχέσης. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει. Ακόμα κι έτσι, αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά αξιόλογα ζευγάρια καταφέρνουν να φτιάξουν ξανά τις σχέσεις τους και να προχωρήσουν στη ζωή.

Αυτή είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.

Όταν ο σύζυγος ή το ερωτικό σας ενδιαφέρον είναι άπιστο

Εάν είστε σε μια ρομαντική σχέση (παντρεμένος ή άγαμος) και ο σύντροφός σας είναι άπιστος, βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι: Παραμένετε στη σχέση και προσπαθείτε να την κάνετε να λειτουργήσει ή χωρίζετε τους δρόμους σας και είστε ελεύθεροι από το άτομο που σε πρόδωσε;

Υπάρχουν, φυσικά, πολλά διαφορετικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη λήψη αυτής της απόφασης. Είσαι παντρεμένος; Έχετε παιδιά; Ήταν το άτομο που απάτησε κάτω από ασυνήθιστο άγχος και ενεργούσε με τρόπο που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του/της; Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι για να μείνετε στη σχέση;

Ο καθένας και κάθε σχέση είναι κάπως διαφορετική. Τα στοιχεία της σχέσης σας πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

Αλλά τελικά, υπάρχει ένα αναλλοίωτο γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί. Ο σύντροφός σας έσπασε την εμπιστοσύνη σας. Πήρε την απόφαση να σε προδώσει.

Η απιστία δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι καθόλου λάθος που μπορεί να δικαιολογηθεί με το «Α, ξέχασα» ή «Δεν ήξερα τι έκανα». Κάποιος μπορεί να ξεχάσει να φέρει γάλα στο σπίτι από το κατάστημα, αλλά το να ξεχάσετε ότι είστε σε μια αφοσιωμένη σχέση είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν μπορεί κανείς να είναι τόσο περιστασιακός με την απιστία. «Ωχ, αγάπη μου, κοίτα τι έκανα κατά λάθος: κατέληξα να κοιμάμαι με τη κολλητή μου. Και εξεπλάγην όταν ανακάλυψα τι είχα κάνει».

Όχι. Αυτός που είναι άπιστος μπορεί να πει ότι δεν το είχε σχεδιάσει και δεν σκόπευε ποτέ να συμβεί. Αλλά αυτό δεν είναι 100 τοις εκατό αλήθεια: Μπορεί να μην έβγαλαν ένα υπολογιστικό φύλλο και να ξόδεψαν ώρες αναπτύσσοντας ένα λεπτομερές «Κύριο σχέδιο απιστίας», αλλά σίγουρα γνώριζαν το είδος της σχέσης που σχηματιζόταν με το άτομο με το οποίο απάτησε.

Αυτό ισχύει είτε η σχέση αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια ενός μόνο βραδιού είτε κατά τη διάρκεια των μηνών. Η αποτυχία να απομακρυνθείτε καθώς η σχέση έγινε υπερβολικά οικεία είναι σημάδι προγραμματισμού.

Κάποιος προγραμματισμός είναι θέμα ανάληψης δράσης, αλλά άλλος σχεδιασμός είναι θέμα απόφασης να μην σταματήσει κάτι που αναδύεται. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, αλλά δεν έχετε αντίρρηση όταν η σερβιτόρα σας φέρνει μια μεγάλη φέτα κέικ, τότε σχεδιάζετε να σπάσετε τη δίαιτά σας . Θα μπορούσατε να πείτε στην σερβιτόρα ότι δεν σας ενδιαφέρει το επιδόρπιο και να της ζητήσετε να αφαιρέσει το κέικ. Αλλά αν το αφήσεις να παραμείνει και μετά σηκώσεις ένα πιρούνι, έχεις κάνει ένα σχέδιο. Είναι ένα αυτοσχέδιο σχέδιο, που δεν περιλαμβάνει πολλή πρόβλεψη, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πορεία δράσης που αποφασίσατε. Το να μην αφαιρέσετε το κέικ και μετά να πιάσετε ένα πιρούνι, αντικατοπτρίζει τον προγραμματισμό εκείνη τη στιγμή.

Ομοίως, το άτομο που απατά και στη συνέχεια ισχυρίζεται, «Μόλις συνέβη. Δεν είχα ποτέ σχεδιάσει να συμβεί αυτό», είναι απλώς μια δικαιολογία.

Υπάρχουν πολλά σημεία εξόδου στο δρόμο προς την απιστία. Οι άπιστοι εταίροι που ισχυρίζονται το αντίθετο απλώς ξεγελιούνται σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης.

Τι να κάνω;

Παρόλο που δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση στην απιστία σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι διπλός: να συγχωρείς και μετά να προχωρήσεις — χωριστά.

Γιατί να ακολουθήσετε αυτήν την προσέγγιση; Σκεφτείτε το ως εξής: Ένα άτομο που έχει απατήσει είναι πιο πιθανό από τα περισσότερα άλλα άτομα να απατήσει ξανά. Επίσης, σκεφτείτε αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως: Ακόμη και όταν οι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο δυνατό, οι περισσότερες σχέσεις δεν επιβιώνουν από την απιστία. Η συμβίωση με κάποιον που έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας μπορεί να δημιουργήσει έναν βαθμό επιφυλακτικότητας και μακροχρόνιας δυσαρέσκειας που είναι αντίθετα με μια βαθιά ικανοποιητική μακροχρόνια σχέση.

Μερικοί θα λάβουν υπόψη τη συμβουλή που μόλις δόθηκε, θα την σκεφτούν και θα τη θεωρήσουν σοφή . Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην απόρριψή του εντελώς. Το να φύγεις είναι επώδυνο. Μερικές φορές νιώθεις υπερβολικό να το αντέχεις. Ή ίσως ο άπιστος σύντροφος θεωρείται «ο καλύτερος» που θα βρείτε ποτέ, ακόμη και με αυτό το ελάττωμα. Μπορεί επίσης ο άπιστος σύντροφος να φαίνεται ευάλωτος και να προκαλεί οίκτο. Ή υπάρχουν εμπλεκόμενα παιδιά που θα ήταν συντετριμμένα από ένα διαζύγιο ή χωρισμό.

Οι λόγοι για να παραμείνουν είναι ατελείωτοι και συχνά οδηγούν τους ανθρώπους να μείνουν. Για πολλούς, βραχυπρόθεσμα αισθάνεται κάποιος λιγότερο οδυνηρό να παραμείνει σε μια σχέση, ακόμη και σε μια σοβαρά σπασμένη σχέση, παρά να φύγει και να ξεκινήσει εκ νέου.

Τις περισσότερες φορές, η απόφαση να μείνετε οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη στενοχώρια και απλώς καθυστερεί τον αναπόφευκτο χωρισμό.

Αν αποφασίσεις λοιπόν να μείνεις

Εάν αποφασίσετε ότι θα μείνετε στη σχέση και προσπαθήσετε να επιλύσετε τα πράγματα, υπάρχουν μερικές αρχές που πρέπει να λάβετε υπόψη για να δώσετε στον εαυτό σας τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

1. Μπείτε στη συμβουλευτική ζευγαριών, αμέσως. Εάν η σχέση σας ήταν σαν τον ασθενή που κατευθυνόταν στο νοσοκομείο, οι Πρώτες Βοήθειες θα ήταν ο πρώτος σας σταθμός. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει εκεί να θεραπευτούν. Γι αυτό πήγαινε αμέσως σε έναν σύμβουλο γάμου.

Μια προειδοποίηση, ωστόσο, επιβάλλεται: Σε ορισμένους συμβούλους αρέσει να ρωτούν το πιστό μέλος του ζευγαριού, «Ποιός ήταν ο ρόλος σου στο να απωθήσεις τον σύντροφό σου;» Εάν αυτή είναι μια ερώτηση που κάνει ο σύμβουλος σας στις πρώτες συναντήσεις, σηκωθείτε και βγείτε έξω από την πόρτα. Ναι, μπορεί να είχατε κάποιο ρόλο στη δημιουργία τριβών ή δυστυχίας στη σχέση σας. Και λοιπόν; Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια. Αν ο σύζυγός σας ή ο σύντροφός σας είχε θυμώσει και έβαζε ένα μαχαίρι στο πόδι σας, θα περιμένατε ο γιατρός των Επειγόντων να ρωτήσει: “Γεια σας, ποιος ήταν ο ρόλος σας στην πρόκληση αυτής της επίθεσης;” Όχι βέβαια.

Αργότερα στην θεραπεία , αφού ο άπιστος σύντροφος έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη και έχει φανεί κάποια φαινομενική σταθερότητα, αυτή η ερώτηση μπορεί να προκύψει και να αντιμετωπιστεί βοηθητικά. Αλλά όταν μπαίνει νωρίς στη θεραπεία, παρέχει απλώς μια καταπακτή διαφυγής για τον ένοχο σύντροφο. Διευκολύνει τον/την να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης.

Εάν ελπίζετε να ξαναχτίσετε τη σχέση σας, θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Αυτό θα είναι αδύνατο εάν το άτομο που παραβίασε αυτήν την εμπιστοσύνη δεν αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

2. Μην βιάζετε τη διαδικασία. Η συμφιλίωση απαιτεί χρόνο, μερικές φορές χρόνια. Αν είσαι αυτός που διέλυσε τη σχέση, τότε θα είσαι και αυτός που πρέπει να έχεις περισσότερη υπομονή. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεστε χαλάκι, αλλά πρέπει να εκτιμήσετε ότι από την οπτική γωνία του συζύγου σας (ή του συντρόφου σας), έχετε δείξει ότι είστε αναξιόπιστοι και εγωιστές. Θα θέλουν τη διαβεβαίωση σας ότι το να σας εμπιστευτούν ξανά δεν τους ανοίγει την πόρτα για μια επανάληψη της παράστασης. Όταν πρόκειται για απιστία, τα encore δεν εκτιμώνται.

Αν αυτό σας κάνει να νιώθετε αγανάκτηση, ξεπεράστε το. Το έσπασες, άρα το κατέχεις. Δώστε χρόνο στη διαδικασία. Πολύ χρόνο

3. Συνειδητοποιήστε ότι πολλές σχέσεις δεν ανακάμπτουν ποτέ πλήρως. Μπορεί να μεταρρυθμιστούν αρκετά ώστε να απολαύσουν μια ευχάριστη αίσθηση αρμονίας, αλλά ποτέ δεν ξαναζήσουν το είδος της παθιασμένης οικειότητας που ήταν γνωστό στο παρελθόν.

Άλλοι θα διαπιστώσουν ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να σχηματίσουν μια ισχνή ειρήνη μεταξύ τους που δεν είναι ούτε ικανοποιητική ούτε αφόρητη. Η σχέση γίνεται «άνετη» αλλά ανεκπλήρωτη.

Οι λιγότερο τυχεροί είναι εκείνοι που παραμένουν σε μια σχέση που χαρακτηρίζεται από αέναη πικρία και αγανάκτηση – έναν ατελείωτο αγώνα μεταξύ δύο ανθρώπων που είχαν αγαπήσει βαθιά ο ένας τον άλλον στο παρελθόν αλλά τώρα στέκονται στις στάχτες αυτού του κάποτε ικανοποιητικού ρομαντισμού.

Εάν η σχέση σας εμπίπτει σε μία από αυτές τις τρεις κατηγορίες, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αναρωτηθείτε αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσετε τη ζωή σας. Αν όχι, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε έναν φιλικό χωρισμό.

Συμπέρασμα

Η απιστία δεν είναι ο κανόνας, αλλά ούτε και σπάνια. Όταν ένας σύντροφος αποφασίζει να είναι άπιστος, είναι σημαντικό να υποχωρήσει και να σκεφτεί ήρεμα πώς να απαντήσει. Η επιλογή που πρέπει να κάνει συνοψίζεται στο να εγκαταλείψει τη σχέση ή να προσπαθήσει να τη σώσει.

Καμία λύση δεν λειτουργεί για όλους. Αν και μερικά ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν και να ξαναχτίσουν μια όμορφη σχέση, τα περισσότερα δεν είναι.

Για την πλειονότητα των ζευγαριών το καλύτερο πράγμα είναι να συγχωρούν και να συνεχίζουν τη ζωή – χωριστά. Ποιός ξέρει; Μπορεί τελικά να δημιουργήσετε μια υπέροχη φιλία .

Όποια πορεία κι αν αποφασίσετε, είναι σημαντικό να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους. Παρά τον άμεσο πόνο που δημιουργεί η απιστία, δεν χρειάζεται να είναι το καθοριστικό γεγονός της ζωής σας. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους στόχους στη ζωή που κάποτε σας ενθουσίασαν, μένουν για να τους επιδιώξετε.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά με επιμονή, θα ανακτήσετε τη βάση σας και μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτή η εμπειρία, όσο ανεπιθύμητη κι αν είναι, σας έχει κάνει πιο δυνατό και πιο ανθεκτικό.

.