Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας στη ζωή; Τι οδηγεί τελικά σε αυτήν;

1. Η αποδοχή: Όταν η αυτοκράτειρα Μεσσαλίνα κατηγόρησε τον Σενέκα για μοιχεία με την Τζούλια Λιβίλλα, αδελφή του Καλιγούλα και της Αγριππίνας γύρω στο 41 μ.Χ., καταδικάστηκε σε εξορία για οκτώ χρόνια.

main-qimg-8b2716c7fbb0ad437bcb5bace6e746b5-lq

Ο Σενέκας πέρασε τα επόμενα οκτώ χρόνια στην Κορσική. Όντας ένας εύπορος και εκλεπτυσμένος γερουσιαστής, η εξορία θα ήταν μια θανατική καταδίκη για εκείνον, αλλά μάλλον αποδείχθηκε το σημείο καμπής στη ζωή του αλλά και για εμάς.

Αποδέχτηκε τη μοίρα του και εργάστηκε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για να αξιοποιήσει στο έπακρο την κατάσταση. Έγραψε δύο από τα πρώτα σωζόμενα έργα του, όπου παρηγορούσε τη θλιμμένη μητέρα του για ό,τι έπαθε: «Μπορούν να μου πάρουν τα πάντα, αλλά όχι την ικανότητά μου να διαλέξω».

Πολλές φορές στη ζωή μας γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε για τη σκληρή μεταχείριση της τύχης χωρίς κανένα δικό μας λάθος, όμως αν μπορούσαμε να την αποδεχθούμε, θα μπορούσαμε και να ξεπεράσουμε τη μοίρα μας. Μόνο αν μπορούσαμε να την δεχτούμε.

2. Λογική ρύθμιση στόχου και σκοπού: Αφού τον αποδεχτείτε, κάντε έναν εύλογο στόχο τι θέλετε να επιτύχετε για κάποια περίοδο.

Να είστε όμως σχολαστικοί και να χρησιμοποιείτε τη λογική σας, γιατί εάν θέσετε έναν στόχο που είναι πέρα ​​από τις δυνάμεις σας και μακριά από τους πόρους που έχετε στα χέρια σας, δεν θα είναι παρά μια αποτυχία εξ αιτίας σας.

3. Επιμονή: Γιατί ο προγραμματισμός είναι η μία όψη του νομίσματος και η αδιάκοπη εργασία προς αυτήν είναι η άλλη πλευρά, χωρίς την οποία δεν μπορείς ποτέ να πετύχεις τον επιθυμητό στόχο.

Όταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας “Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ”, Andy Dufresne, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην φυλακή Shawsank, όχι μόνο αποδέχτηκε τη μοίρα του αλλά σχεδίασε, και εργάστηκε ακούραστα για 19 χρόνια για να σκάψει ένα τούνελ για να δραπετεύσει από τη φυλακή. Τα 19 χρόνια είναι πάρα πολλά, αλλά ήταν επίμονος, κάτι που πολλοί από εμάς δεν είμαστε, όταν μας ζητάνε να κάνουμε περισσότερη δουλειά.

Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στον προορισμό σας, είναι να βαδίζετε συνεχώς προς αυτόν στο μονοπάτι που χάραξατε μόνοι σας.

4. Απολαμβάνοντας την επιτυχία: Αν κοιτάξετε γύρω σας, θα δείτε πολλούς ανθρώπους που πετυχαίνοντας ένα κατόρθωμα μισούν αυτή την επιτυχία τους. Και είναι πολύ παράδοξο.

Αφού αποδέχτηκαν, σχεδίασαν και δούλεψαν σκληρά για να πετύχουν, δεν μπορούν να την απολαύσουν αλλά την περιφρονούν. Γιατί κάπου στην διαδρομή, ξέχασαν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο το να πετύχεις, αλλά η επιτυχία μετριέται και από το ταξίδι προς αυτήν. Έτσι πρέπει να απολαμβάνετε τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Γιατί αν δεν απολαύσεις, θα εξαντληθείς μέχρι να φτάσεις, και μια καμένη ψυχή δεν είναι ευχάριστη.

Απολαύστε λοιπόν την επιτυχία αλλά και το ταξίδι συγχρόνως.