Οι γνωστικές προκαταλήψεις και η βιολογία του εγκεφάλου βοηθούν να εξηγηθεί γιατί τα γεγονότα δεν αλλάζουν τη γνώμη των ανθρώπων ειδικά στην πολιτική

Η ψυχολογία μας λέει ότι από τη στιγμή που γίνονται γνωστά κάποια γεγονότα, μπορούν να σχηματιστούν στο νου μας κάποιες απόψεις γι αυτά. Όμως το πρόβλημα είναι ότι ότι ενώ αυτό ακούγεται λογικό, αυτός ο ο ελκυστικός ισχυρισμός είναι μια πλάνη που δεν υποστηρίζεται από την έρευνα.  Μελέτες γνωστικής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης έχουν διαπιστώσει ότι το ακριβώς αντίθετο ισχύει συχνά όταν πρόκειται για την πολιτική: Οι άνθρωποι διαμορφώνουν απόψεις βασισμένες σε συναισθήματα, όπως ο φόβος, η περιφρόνηση και ο θυμός, αντί να βασίζονται σε γεγονότα. Τα νέα δεδομένα συχνά δεν αλλάζουν τα μυαλά των ανθρώπων.

FactsDontChangeMindsΓια πολλούς ανθρώπους, μια πρόκληση στην κοσμοθεωρία τους μοιάζει με επίθεση στην προσωπική τους ταυτότητα και μπορεί να τους κάνει να σκληρύνουν τη θέση τους

Οι ψυχολόγοι βλέπουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις το μυαλό και τις συμπεριφορές κάποιου, όταν συναντά νέες πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του.

Η κοσμοθεωρία σας, συμπεριλαμβανομένων των πεποιθήσεων και των απόψεων, αρχίζει να διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας καθώς κοινωνικοποιείστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό πλαίσιο. Ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου από τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκεστε, τα Μέσα που διαβάζετε, ακόμη και από το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σας. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε τον εαυτό σας και πώς αλληλεπιδράτε με τον κόσμο.

Για πολλούς ανθρώπους, μια πρόκληση στην κοσμοθεωρία τους μοιάζει με επίθεση στην προσωπική τους ταυτότητα και μπορεί να τους κάνει να σκληρύνουν τη θέση τους. Εδώ είναι μερικές από τις έρευνες που εξηγούν γιατί είναι φυσικό να αντιστέκεστε στην αλλαγή του τρόπου που σκέφτεστε – και πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι αν κάνετε αυτές τις αλλαγές.

Απορρίπτοντας αυτό που έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις σας

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι λογικοί άνθρωποι που συναντούν νέα στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις τους θα αξιολογήσουν τα γεγονότα και θα αλλάξουν τις απόψεις τους ανάλογα. Αλλά γενικά δεν είναι έτσι τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο.

Εν μέρει φταίει μια γνωστική προκατάληψη που μπορεί να ξεκινήσει όταν οι άνθρωποι συναντούν στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις τους. Αντί να επανεκτιμούν αυτό που πίστευαν μέχρι τώρα, οι άνθρωποι τείνουν να απορρίπτουν τα ασυμβίβαστα αποδεικτικά στοιχεία. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο επίμονη πεποίθηση. Ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα αυτού του ριζωμένου τρόπου σκέψης.

Το να παρουσιάζονται γεγονότα – είτε μέσω των ειδήσεων, των κοινωνικών μέσων ή των συνομιλιών κατ’ ιδίαν – που υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες πεποιθήσεις τους είναι λανθασμένες κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι απειλούνται. Αυτή η αντίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη όταν οι εν λόγω πεποιθήσεις ευθυγραμμίζονται με την πολιτική και προσωπική σας ταυτότητα. Μπορεί να αισθάνεστε σαν επίθεση εναντίον σας εάν αμφισβητηθεί μία από τις ισχυρές πεποιθήσεις σας.

Η αντιμετώπιση γεγονότων που δεν ευθυγραμμίζονται με την κοσμοθεωρία σας μπορεί να προκαλέσει ένα «φαινόμενο μπούμερανγκ», το οποίο μπορεί να καταλήξει στην ενίσχυση της αρχικής σας θέσης και πεποιθήσεων, ιδιαίτερα με πολιτικά φορτισμένα ζητήματα. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αυτό το φαινόμενο σε μια σειρά μελετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σχετικά με τις απόψεις για τις πολιτικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και τη στάση απέναντι στους παιδικούς εμβολιασμούς.

Εστιάζοντας σε αυτό που επιβεβαιώνει τις πεποιθήσεις σας

Υπάρχει μια άλλη γνωστική προκατάληψη που μπορεί να εμποδίσει την αλλαγή του μυαλού σας, που ονομάζεται προκατάληψη επιβεβαίωσης. Είναι η φυσική τάση να αναζητάτε πληροφορίες ή να ερμηνεύετε τα πράγματα με τρόπο που υποστηρίζει τις υπάρχουσες πεποιθήσεις σας. Η αλληλεπίδραση με ομοϊδεάτες και μέσα ενημέρωσης ενισχύει την προκατάληψη επιβεβαίωσης. Το πρόβλημα με την προκατάληψη επιβεβαίωσης είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε λάθη στην κρίση επειδή σας εμποδίζει να δείτε μια κατάσταση αντικειμενικά από πολλές οπτικές γωνίες.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup του 2016 παρέχει ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της προκατάληψης. Σε μία περίοδο δύο μόνο εβδομάδων κατά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί άλλαξαν δραστικά τις απόψεις τους για την κατάσταση της οικονομίας ― προς αντίθετες κατευθύνσεις. Η Gallup ρώτησε τους ψηφοφόρους γύρω από το πού πιστεύουν ότι οδεύει η οικονομία λίγο πριν και αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016. Μόλις ο Τραμπ αναδείχτηκε πρόεδρος, οι Ρεπουμπλικανοί ανέφεραν μια πολύ πιο ευνοϊκή άποψη για τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ οι Δημοκρατικοί έγιναν πιο απαισιόδοξοι. Λίγο πριν από τις εκλογές το 49% των Ρεπουμπλικανών πίστευαν ότι η οικονομία πήγαινε κατά διαόλου, ενώ μετά τις εκλογές, ξαφνικά, το 81% την έβλεπαν σε θαυμάσια κατάσταση.

opinion-graph

Αλλά τίποτα δεν ήταν καινούργιο με την οικονομία. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν ότι είχε εκλεγεί νέος πολιτικός ηγέτης από διαφορετικό κόμμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα άλλαξε την ερμηνεία των ερωτηθέντων στην έρευνα για το πώς τα πήγαινε η οικονομία – μια προκατάληψη επιβεβαίωσης οδήγησε τους Ρεπουμπλικάνους να το αξιολογήσουν πολύ υψηλότερα τώρα που ο πρόεδρος τους θα ήταν επικεφαλής. Οι Δημοκράτες το αντίθετο.

Η σκληρή καλωδίωση του εγκεφάλου δεν βοηθά

Οι γνωστικές προκαταλήψεις είναι προβλέψιμα μοτίβα στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που μπορούν να σας εμποδίσουν να σταθμίσετε αντικειμενικά τα στοιχεία και να αλλάξετε γνώμη. Μερικοί από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο εγκέφαλός σας μπορούν επίσης να λειτουργήσουν εναντίον σας σε αυτό το μέτωπο.

Ο εγκέφαλός σας είναι καλωδιωμένος για να σας προστατεύσει – κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση των απόψεων και των πεποιθήσεών σας, ακόμη και όταν είναι λανθασμένες. Κερδίζοντας μια συζήτηση ή ένα επιχείρημα, αυτό προκαλεί μια πλημμύρα ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και της αδρεναλίνης. Στον εγκέφαλό σας, συμβάλλουν στην αίσθηση της ευχαρίστησης που παίρνετε κατά τη διάρκεια του σεξ, του φαγητού, στο τρενάκι του λούνα παρκ – και ναι, κερδίζοντας ένα επιχείρημα. Αυτή η βιασύνη σε κάνει να νιώθεις καλά, ίσως και άτρωτος. Είναι ένα συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν πιο συχνά.

Επιπλέον, σε καταστάσεις υψηλού στρες ή δυσπιστίας, το σώμα σας απελευθερώνει μια άλλη ορμόνη, την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να παραβιάσει τις προηγμένες διαδικασίες σκέψης – αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου σας. Η αμυγδαλή του εγκεφάλου σας γίνεται πιο ενεργή, γεγονός που ελέγχει την έμφυτη αντίδρασή σας όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, οι άνθρωποι τείνουν να υψώνουν τη φωνή τους, και να σταματούν να ακούν τους άλλους όταν αυτές οι χημικές ουσίες περνούν μέσα από το σώμα τους. Μόλις βρεθείτε σε αυτή τη νοοτροπία, είναι δύσκολο να ακούσετε μια άλλη άποψη. Η επιθυμία για δίκιο σε συνδυασμό με τους προστατευτικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την αλλαγή απόψεων και πεποιθήσεων, ακόμη και με την παρουσία νέων πληροφοριών.

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μυαλό

Παρά τις γνωστικές προκαταλήψεις και τη βιολογία του εγκεφάλου που καθιστούν δύσκολη την αλλαγή του μυαλού, υπάρχουν τρόποι βραχυκυκλώματος αυτών των φυσικών λανθασμένων συνηθειών.

1. Δουλέψτε για να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μυαλό. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μάθει νέα πράγματα. Αναζητήστε προοπτικές από πολλές πλευρές ενός ζητήματος. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε και να τροποποιήσετε τις απόψεις σας με βάση στοιχεία που είναι ακριβή, αντικειμενικά και επαληθευμένα.

2. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από ακραίες περιπτώσεις που ακούτε στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, δώστε μεγαλύτερη βαρύτητα στους πολυάριθμους γιατρούς και αξιωματούχους δημόσιας υγείας που περιγράφουν την υπεροχή των αποδείξεων ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, από αυτές που δίνετε σε έναν περιθωριακό γιατρό σε ένα podcast που προτείνει το αντίθετο.

3. Να είστε προσεκτικοί με την επανάληψη ορισμένων δηλώσεων, καθώς οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις συχνά θεωρούνται πιο αληθείς από τις νέες πληροφορίες, ανεξάρτητα από το πόσο ψευδής μπορεί να είναι ο ισχυρισμός. Οι χειραγωγοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι πολιτικοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

4. Η παρουσίαση των πραγμάτων με ένα μη συμβατικό τρόπο επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιολογούν νέες πληροφορίες χωρίς να αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση. Η προσβολή των άλλων και η υπόδειξη ότι κάποιος είναι αδαής ή παραπληροφορημένος, ανεξάρτητα από το πόσο λανθασμένες μπορεί να είναι οι πεποιθήσεις τους, θα αναγκάσει τους άλλους ανθρώπους που προσπαθείτε να επηρεάσετε να απορρίψουν το επιχείρημά σας. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις που οδηγούν το άτομο να αμφισβητήσει τι πιστεύει. Ενώ οι απόψεις μπορεί τελικά να μην αλλάξουν, η πιθανότητα επιτυχίας είναι μεγαλύτερη.

5. Αναγνωρίστε ότι όλοι έχουμε αυτές τις τάσεις και ακούστε με σεβασμό τις άλλες απόψεις. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σταματήστε όταν νιώσετε το σώμα σας να αντιδρά έτοιμο για έναν λεκτικό αγώνα. Θυμηθείτε, είναι σωστό να κάνετε λάθος μερικές φορές. Η ζωή μπορεί να είναι μια διαδικασία αλλαγής και ανάπτυξης.

Πηγή: https://theconversation.com/cognitive-biases-and-brain-biology-help-explain-why-facts-dont-change-minds-186530  Keith M. Bellizzi, Professor of Human Development and Family Sciences