Γιατί δημοσιεύουμε φωτογραφίες στο Instagram;

Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το Instagram ή οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δεν είναι τυχαίος. Πολυάριθμες μελέτες αποκαλύπτουν συσχετίσεις μεταξύ selfies, επεξεργασμένων φωτογραφιών και αναζήτησης likes, και ψυχολογικών καταστάσεων και χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

woman-taking-selfie-1024x624-1-768x468

Το ανέβασμα φωτογραφιών στο Instagram, αλλά και στα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνολικά, έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική λειτουργία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Μακριά από το να είναι ένας μηχανισμός για να μοιράζεστε απλώς καλές στιγμές, το ανέβασμα φωτογραφιών υποδηλώνει ορισμένες επιθυμίες, φιλοδοξίες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας που δεν έχουν καμία σχέση με την κύρια λειτουργία των social media, που είναι η σύνδεση των ανθρώπων.

Μπορούμε να συσχετίσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Instagram με το πώς είμαστε. Με άλλα λόγια, η χρήση του Instagram (και παρόμοιων μέσων κοινωνικής δικτύωσης) είναι, ως ένα βαθμό, μια αντανάκλαση της ψυχικής μας υγείας και της ψυχολογικής κατάστασης που παρουσιάζουμε όταν πατάμε το κουμπί κοινοποίηση, like ή σχόλιο .

Οι πιο σχετικές μελέτες που έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τη συμπεριφορά μας στο Instagram παρουσιάζονται εδώ παρακάτω. Αυτές οι πράξεις που κάνουμε μπορεί να φαίνονται τυχαίες, αλλά, όπως κάθε επέμβαση ενσωματωμένη στην ανθρώπινη συμπεριφορά, έχουν πολλά να πουν και να εκφράσουν για το άτομο που τις εκτελεί .

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και επεξεργασία φωτογραφιών

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πέντε μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας (Big Five) που αναπτύχθηκαν από συγγραφείς όπως οι Goldberg και Digman (1990):

  1. Δεκτικότητα στην εμπειρία (Openness to experience)
  2. Νευρωτισμός (Neuroticism)

  3. Εξωστρέφεια (Extraversion)

  4. Τερπνότητα-Ευχαρίστηση (Agreeableness)

  5. Ευσυνειδησία (Conscientiousness)

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δεν καθορίζουν το πώς είναι ένα άτομο. Είναι διαστατικές κατηγορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξηγήσετε μερικά από τα πιο σταθερά μοτίβα της συμπεριφοράς σας. Στην πραγματικότητα, χρησιμεύουν ως στοιχεία που μας βοηθούν να προβλέψετε ορισμένες ψυχολογικές ή σωματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού υποδηλώνουν μεγαλύτερο αριθμό στεφανιαίων περιστατικών.

Οι Ferwerda, Schedl και Tkalcic (2016) ανακάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ του είδους της φωτογραφίας που επιλέχθηκε και ορισμένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας . Για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι τα άτομα με υψηλότερο άνοιγμα στη βαθμολογία εμπειρίας χρησιμοποιούσαν ψυχρά, κορεσμένα χρώματα στις φωτογραφίες, με λίγα πρόσωπα σε αυτές. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με υψηλές βαθμολογίες ευσυνειδησίας συνήθως ανέβαζαν τόσο κορεσμένες όσο και ακόρεστες χρωματικά φωτογραφίες. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού ανέβασαν περισσότερες φωτογραφίες με υψηλή φωτεινότητα.

Σε αυτή τη μελέτη, εξέθεσαν πώς μπορεί να εκδηλωθεί η προσωπικότητα ενός ατόμου με τον τρόπο που επεξεργάζεται τις φωτογραφίες που μοιράζεται στο Instagram .

Απομακρυνόμενοι από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, άλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσουν ψυχολογικές καταστάσεις . Μάλιστα, θεωρούν ότι θα μπορούσε να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη ορισμένων ψυχολογικών καταστάσεων. Αυτό είναι αν μπορούν να ανιχνευθούν νωρίς πριν αναπτυχθούν πλήρως οι συνθήκες.

Οι Reece και Danforth (2017) χρησιμοποίησαν εργαλεία μηχανικής μάθησης σε φωτογραφίες στο Instagram για να εντοπίσουν δείκτες κατάθλιψης. Έψαξαν για συσχετισμούς και τους βρήκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτούς τους συγγραφείς, η αυξημένη απόχρωση, μαζί με τη μειωμένη φωτεινότητα και τον χρωματικό κορεσμό στις φωτογραφίες, προέβλεπαν την ανάπτυξη ή την παρουσία μιας καταθλιπτικής διαταραχής. Επιπλέον, συνολικά, βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες με καταθλιπτική διαταραχή εφάρμοζαν περισσότερα φίλτρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι διαπίστωσαν επίσης ότι οι αναρτήσεις με τα περισσότερα likes μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη τους ανέβηκαν από συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός ήταν ότι, αν και τα άτομα με κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να δημοσιεύουν φωτογραφίες με πρόσωπα, τείνουν να υπάρχουν λιγότερα πρόσωπα στις φωτογραφίες από ό,τι σε αυτά ενός συμμετέχοντος που δεν έπασχε από κατάθλιψη. Ίσως, η αντανάκλαση της μείωσης του κοινωνικού τους κύκλου ήταν συνέπεια της κατάθλιψής τους.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης ήταν ότι ορισμένα σημάδια κατάθλιψης θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί πριν από την πρώτη διάγνωση της κατάθλιψης (Reece and Danforth, 2017).

Η selfie και το καταθλιπτικό άτομο

Αυτοί οι ίδιοι συγγραφείς προσπάθησαν να διερευνήσουν γιατί ένα υψηλότερο ποσοστό προσώπων εμφανίστηκε σε άτομα με κατάθλιψη στις φωτογραφίες τους. Δεν έκαναν διάκριση μεταξύ του τύπου προσώπου που εμφανιζόταν.

Σε αυτή τη βάση, έχτισαν μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Ισχυρίστηκαν ότι ακριβώς όπως η γλώσσα των ατόμων με κατάθλιψη επικεντρώνεται συνήθως στον εαυτό τους – όπως αντικατοπτρίζεται στη χρήση του πρώτου προσώπου (εγώ) – μπορεί να συμβεί και με τις φωτογραφίες. Πράγματι, όπως αναφέραμε νωρίτερα, δημοσιεύτηκαν περισσότερες φωτογραφίες με πρόσωπα, αλλά η ετερογένεια των προσώπων ήταν χαμηλή. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι αυτό συνέβη επειδή οι φωτογραφίες ήταν selfie  ή αυτοπροσωπογραφίες του καταθλιπτικού ατόμου.

Liking μέσω των like

Το Instagram και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έπαιξαν μόνο θεμελιώδη ρόλο στην κουλτούρα της κοινωνίας μας και στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με το περιβάλλον μας. Έχει επίσης παίξει ρόλο στο πώς σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας.

Παρόλο που ο στόχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να μας κρατήσουν συνδεδεμένους, ένας ακόμη πιο σημαντικός στόχος βρίσκεται κάτω από αυτό. Αυτή είναι η διατήρηση της αυτοαντίληψης . Παραδόξως, το Instagram λειτουργεί ταυτόχρονα ως κλέφτης και ως πάροχος αυτοεκτίμησης. Όχι μόνο έχει γίνει ο μόνος τρόπος – προφανώς – για να καλλιεργήσουμε την αντίληψη του εαυτού μας, αλλά έχει επίσης τη δύναμη να μας δίνει και να παίρνει ψυχική υγεία από εμάς κατά βούληση.

Ενώ η σύγκριση αφαιρεί την αυτοεκτίμησή μας, το «όμοιο» μας ενδυναμώνει. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Dumas, Maxwell, Davis και Giulietti (2017), το 90 % των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το Instagram για αναζήτηση likes (συμπεριφορά αναζήτησης like). Αυτοί οι συγγραφείς διαφοροποίησαν δύο τύπους αυτού του είδους συμπεριφοράς.

  • Κανονιστική αναζήτηση. Από τη χρήση φίλτρων μέχρι τη συμπερίληψη hashtag. Αυτές οι συμπεριφορές είναι γενικά αποδεκτές από τους συνομηλίκους. Δηλαδή, είναι κατανοητό γιατί χρησιμοποιούνται. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναζήτηση ενός ομοίου γίνεται κατανοητή.
  • Μη κανονιστική αναζήτηση. Αυτά περιλαμβάνουν πιο δύσκολες ενέργειες, όπως η αλλαγή του σώματος ή του προσώπου μας με προγράμματα. Έως και το 55 % των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι το έκανε αυτό . Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν μη κανονιστικά εργαλεία αναζήτησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης και να βιώσουν συναισθήματα δυσαρέσκειας. Αυτό σήμαινε ότι θα είχαν δυσκολία να βρουν το νόημα και το σκοπό της ζωής τους στο μέλλον.

Είναι το Instagram δείκτης ναρκισσισμού;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν προσπαθήσει να βρουν τη σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και Instagram. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού τείνουν να είναι πολύ πιο ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το χρησιμοποιούν για αυτοπροβολή με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από τα άτομα χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό (Dumas, et al., 2017).

Οι ναρκισσιστές άνθρωποι διαθέτουν μια διογκωμένη αυτο-αντίληψη και μια παθολογική επιβεβαίωση του «εγώ». Επιπλέον, πιστεύουν ότι είναι και μοναδικοί και ξεχωριστοί. Στην αναζήτησή τους για δύναμη πάνω στους άλλους και στην αντίληψή τους για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των άλλων, οι ναρκισσιστές τείνουν να κάνουν «like» στις φωτογραφίες των άλλων με στόχο να λάβουν ένα αμοιβαίο «like». Στην πραγματικότητα, οι selfies φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές για ναρκισσιστικούς ανθρώπους. Οφείλεται στην ανάγκη τους για την αντίληψη της ηγεσίας και της εξουσίας (όχι απαραίτητα αρνητικά χαρακτηριστικά) και στην επίδειξη μεγαλοπρέπειας .

Τα ναρκισσιστικά άτομα πρέπει να ελέγχουν τον τρόπο που τους βλέπουν και τους θεωρούν οι άλλοι. Οι Sheldon και Bryant (2016) ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο ναρκισσισμός, τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος που αφιερώθηκε στην επεξεργασία μιας φωτογραφίας. Αυτό δεν γίνεται μόνο για να ελέγξετε τι σκέφτεται ο άλλος, αλλά και για να πιστέψουν οι άλλοι ότι ο ναρκισσιστής είναι «ψαγμένος» και δημιουργικός.

Ο ευάλωτος και ο μεγαλοπρεπής ναρκισσιστής στο Instagram

Διαπιστώθηκε μια θετική σχέση μεταξύ του μεγαλεπήβολου ναρκισσιστή –κυρίαρχου και εξωστρεφούς – και που μοιράζεται φωτογραφίες φυσικής εμφάνισης. Διαπιστώθηκε επίσης μια σχέση μεταξύ του ευάλωτου ναρκισσιστή – νευρωτικού και ανασφαλούς – και του αιτήματος για οπαδούς και νέους φίλους.

Σε αυτές τις γραμμές, οι Όλγα Παραμπούκη, Skues και Wise (2016) διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλά επίπεδα ευάλωτου ναρκισσισμού χρησιμοποιούν το Instagram για να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλειώδεις ναρκισσιστές επιδιώκουν να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους στην αναζήτηση του θαυμασμού.

Instagram για διαγνωστική αναζήτηση, όχι για “likes”

Οι μελέτες που παρουσιάζονται αποκαλύπτουν πολλά για το τι μπορεί να αποκαλύψει η συμπεριφορά μας στο Instagram. Όχι μόνο ως κοινωνιολογικό φαινόμενο αλλά και ως υποστήριξη για τον εντοπισμό και την πρόληψη σημαντικών κλινικών οντοτήτων σε νοητικό επίπεδο .

Τέλος, εάν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αιτιώδεις σχέσεις, θα μπορούσαμε επίσης να καθορίσουμε κριτήρια για την ανίχνευση καταθλιπτικών, αγχωτικών ή διατροφικών διαταραχών. Θα μπορούσαμε επίσης να εντοπίσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, εκείνοι που αναζητούν αναγνώριση ή αντικατοπτρίζουν την παρουσία ενός εθισμού.