Πολύτιμες πρακτικές, χρήσιμες και αρκετά λυτρωτικές συμβουλές

Τουλάχιστον για όσους ταλαιπωρούνται από άγχη, τύψεις, φοβίες και όλα τα συναφή μικρά και μεγάλα προβλήματα της ψυχής.

tmp_g4n1u3_0a168564561f26b2_GettyImages-1086620178

1. Περιόρισε τη λέξη «πρέπει» στο λεξιλόγιό σου όσο περισσότερο μπορείς, διαχωρίζοντας τα πάντα σε πράγματα “που θέλω να κάνω” και σε πράγματα που “πρέπει να κάνω”»

2. Αν δεν είναι στο χέρι σου, δεν έχει νόημα να ανησυχείς. Ειδικά όταν τα πράγματα βρίσκονται υπό τον έλεγχο άλλων και εκείνοι θα αποφασίσουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.

3. Θυμήσου: κανείς δεν σκέφτεται εσένα, όσο σκέφτεσαι εσύ τον εαυτό σου, γιατί οι άνθρωποι είναι επικεντρωμένοι στους εαυτούς τους. Τα περισσότερα πράγματα που αισθανόμαστε και για τα οποία ανησυχούμε είναι στο κεφάλι μας.

4. Πάλεψε για τη βελτίωση, όχι για την τελειότητα. Το ζήτημα είναι να γίνει καλύτερος –κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

5. Σε τι κατάσταση είσαι τώρα, δεν είναι αυτό που είσαι στην πραγματικότητα.  Αν δεν πρόλαβες να καθαρίσεις το σπίτι, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι τεμπέλης. Αυτή η συμβουλή σας βοηθάει να αποφεύγεται την πολλή περιττή αυτοκριτική.

6. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αποτύχει μία στο τόσο.

7. Δεν πρέπει να είσαι αυστηρός με τον τωρινό εαυτό σου βασισμένος στο πώς συμπεριφέρθηκε ο παρελθοντικός σου εαυτός. Κι αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να επανεξετάσεις τα λάθη σου και να βελτιωθείς.

8. Όλα εξαρτώνται από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου. Αυτό είναι το γνωσιακό-συμπεριφοριστικό τρίγωνο: οι σκέψεις σου επηρεάζουν τα αισθήματά σου, τα αισθήματά σου επηρεάζουν τη συμπεριφορά σου, η συμπεριφορά σου επηρεάζει τα αισθήματά σου, τα αισθήματά σου επηρεάζουν τις σκέψεις σου. Είναι όλα δεμένα μεταξύ τους. Αν τα αισθήματά σου είναι μπερδεμένα, πρέπει ν’ αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι τα πράγματα. Αν μπορέσεις ν’ αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι τα πράγματα άμεσα και αποφασιστικά, θα μπορέσει να αλλάξεις τον τρόπο που νιώθεις για τον εαυτό σου, τους ανθρώπους και το περιβάλλον σου, αλλά και τη συμπεριφορά σου.

9. Οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε σένα. Δεν είσαι υποχρεωμένη να βοηθάς κάθε φορά  τον καθένα. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σε κάνουν ψυχοθεραπευτή τους. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εναποθέτουν το πρόβλημά τους πάνω σου, χωρίς να σκέφτονται πώς αυτό μπορεί να σε επηρεάσει. Έχεις το δικαίωμα να πεις “όχι” σε οποιονδήποτε.

10. Το άγχος σε κάνει να υπερεκτιμάς τους κινδύνους και, ταυτόχρονα, να υποτιμάς τη δυνατότητά σου να τους αντιμετωπίσεις.