10 πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε για τον Kurt Gödel

1. Ο Kurt Gödel γεννήθηκε το 1906 στο Brunn της Αυστροουγγαρίας (τώρα μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας). Οι γονείς του τον έβαλαν να μάθει πολλές γλώσσες από την ηλικία των 10. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, ο Γκέντελ μιλούσε ελάχιστα Τσέχικα, κάτι που, παρά το ότι ήταν Τσέχος πολίτης, τον έκανε να νιώθει «εξόριστος Αυστριακός στην Τσεχοσλοβακία».

Kurt-Godel

2. Ο Γκέντελ ενώ γεννήθηκε Αυστριακός, έγινε αυτόματα Τσέχος πολίτης σε ηλικία 12 ετών, αλλά επέλεξε να γίνει πάλι Αυστριακός στα 23 του και μετά, όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Αυστρία, έγινε αυτόματα Γερμανός υπήκοος στα 32 του. Τελικά, σε ηλικία 42 ετών, ο Gödel έγινε πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

3. Υπάρχει λόγος που η οικογένεια του Γκέντελ τον αποκάλεσε Herr Warum («Κύριος Γιατί»). Ο πατέρας του μπορεί να ήταν ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, αλλά μετέδωσε την προσωπική του αγάπη για τα μαθηματικά στον μικρό γιο του, ο οποίος, στα 25 του, ανέπτυξε το «θεώρημα της μη πληρότητας», αναστατώνοντας τον κόσμο των μαθηματικών της εποχής του.

4. Ο Γκέντελ είναι υπεύθυνος για τη γέννηση ενός ολόκληρου κλάδου των μαθηματικών που ονομάζεται «μεταμαθηματικά». Αυτή η πειθαρχία ανάγκασε τις μαθηματικές θεωρίες να επιστρέψουν στον εαυτό τους και έσκαψαν για έναν βαθύτερο ορισμό, με βάση όσα είχαν ήδη αποδειχθεί.

5. Στην πραγματικότητα, η θεωρία των αναδρομικών συναρτήσεων που παρουσιάζεται στο «θεώρημα της μη πληρότητας» του Godel χρησιμεύει σήμερα ως βάση για τους υπολογισμούς. Το άρθρο του Gödel του 1931 περιέχει αριθμούς που μοιάζουν με τη γλώσσα προγραμματισμού υπολογιστών Lisp, που δεν αναπτύχθηκε επίσημα μέχρι το 1958.

6. Οι γονείς του Γκέντελ τον συμβούλεψαν έντονα να μην παντρευτεί την χωρισμένη χορεύτρια Adele Nimbursky, έξι χρόνια μεγαλύτερη του. Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 1938.

7. Αφού διέφυγε από τους Ναζί το 1939, ο Γκέντελ και η σύζυγός του εγκαταστάθηκαν στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσεϊ. Εκεί ανέπτυξε μια θρυλική εργασιακή φιλία με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο μεγάλος φυσικός ισχυρίστηκε  ότι δεν ήταν η δουλειά του που τον έφερε εκεί αργότερα στην καριέρα του, αλλά το προνόμιο να πηγαίνει με τα πόδια από και προς το Ινστιτούτο με τον Gödel.

8. Ο Αϊνστάιν και ο Γκέντελ είχαν περισσότερα κοινά από τις κοινές βόλτες τους. Ο Gödel εργάστηκε στη θεωρία της σχετικότητας, βρίσκοντας μια νέα κατηγορία λύσεων, γνωστών κατάλληλα ως “Σύμπαντα Gödel”.

9. Ο Γκέντελ ανέπτυξε μια τέτοια εμμονή με την αποφυγή μόλυνσης που φορούσε μάσκες του σκι, που κάλυπταν τη μύτη και το στόμα όπου κι αν πήγαινε.

10. Λόγω της ψυχικής του ασθένειας, τα μετέπειτα χρόνια ο Gödel είχε έμμονους φόβους δηλητηρίασης και επέμενε η γυναίκα του να δοκιμάσει τελετουργικά το φαγητό του πριν συμφωνήσει να το φάει. Όταν αυτή νοσηλεύτηκε για έξι μήνες τέλος του 1977, ο Gödel κατά την απουσία της αρνήθηκε να φάει και, τελικά, πέθανε από ασιτία. Ζύγιζε περίπου 30 κιλά όταν πέθανε. Πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 1978. Το πιστοποιητικό θανάτου του ανέφερε ότι πέθανε από «υποσιτισμό και εξάντληση που προκλήθηκε από διαταραχή προσωπικότητας» στο Νοσοκομείο του Πρίνστον.