Negging μία μέθοδος αποπλάνησης

Negging, μία μέθοδος αποπλάνησης που δεν περιλαμβάνει συνήθως τα κομπλιμέντα, κεράσματα, βόλτες, λόγια και πολλά άλλα τέτοια γνώριμα που ξέρουμε. Είναι μια συντόμευση της φράσης “αρνητικά σχόλια”.

couple-having-disagreement-in-bed-royalty-free-image-1647354808

Είναι η πράξη κατά την οποία κάποιος κάνει ένα σκόπιμο, «αντίστροφο» κομπλιμέντο για να χειραγωγήσει τον άλλον, με μοναδικό σκοπό να τον πείσει πχ να κοιμηθεί μαζί του. Η κεντρική ιδέα είναι ότι υπονομεύει την αυτοπεποίθηση του άλλου και τον κάνει να θέλει την έγκρισή σου.

Το «θύμα» θα αισθανθεί ότι δεν προσπαθεί να το εντυπωσιάσει όπως γίνεται συνήθως. Θα το κάνει να θεωρήσει τον άλλον που έχει απέναντί του σαν μία πρόκληση. Η στρατηγική αυτή δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, αλλά το άτομο αυτό να θεωρήσει τον εαυτό του ακατάλληλο ή και λίγο, πιστεύοντας ότι δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό πραγματικά. Με λίγα λόγια προσβάλεις με το γάντι κάποιον για να τον παρηγορήσεις μετά.

Σημάδια negging και πώς να τα αναγνωρίσετε

✔ Η εποικοδομητική κριτική τους μοιάζει πολύ με κριτική.

✔ Συνεχίζουν να κάνουν «ερωτήσεις» για να σε πείσουν ότι κάνεις κάτι λάθος. Συνηθισμένο παράδειγμα: Θα το φορέσεις αυτό το φόρεμα; Ή πάντα μιλάς τόσο πολύ; Ή Φαίνεσαι ωραία απόψε. Τι έκανες;

✔ Σε συγκρίνουν συνεχώς με άλλους

✔ Σου κάνουν συνεχώς κομπλιμέντα, αλλά όχι γνήσια. Πχ Είσαι πολύ πιο έξυπνη από ό,τι νόμιζα ότι θα ήσουν.

✔ Σου λέει πάντα μια ιστορία που είναι πιο ενδιαφέρουσα ή ένα επίτευγμα που είναι πιο μεγαλειώδες από αυτό που του είπατε, ή σου λέει κάτι για να μειώσει αυτό που μοιράστηκες μαζί του.

Και πώς τους αντιμετωπίζεις; Με το να είσαι άμεσος. Μπορείτε να τους ενημερώσετε ότι ο τρόπος που σας συμπεριφέρονται ή σας μιλάνε δεν είναι σωστόςι και ότι δεν θα επικοινωνήσετε περαιτέρω μαζί τους εάν συνεχιστεί αυτή η άρνηση.

Αντικρούστε τους λοιπόν με κάτι παρόμοιο, όπως :

“Παρατήρησα ότι με υποτιμάς πολύ πρόσφατα με κομπλιμέντα. Μου αρέσει να λαμβάνω κομπλιμέντα, αλλά τα κομπλιμέντα πληγώνουν τα συναισθήματά μου. Μπορώ να σου ζητήσω να είσαι πιο προσεκτικός σε αυτά τα κομπλιμέντα;”

“Αγόρι μου, ξέρω ότι ο σαρκασμός είναι ένα μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε, αλλά πρόσφατα τα σχόλιά σου αισθάνθηκαν πολύ περισσότερο ενοχλητικά παρά βοηθητικά. Θα αρχίσω να σου επισημαίνω πότε τα σχόλιά σου ξεπερνούν τα όρια.”

“Μου αρέσουν οι ιστορίες σου. Αλλά τις τελευταίες φορές που διηγήθηκα μια ιστορία όταν ήμασταν έξω με φίλους, ένιωσα ότι συνέχιζες να μην με ενθουσιάζεις. Με αφήνει να νιώθω λιγότερο σωστή.”

Στο τέλος, αν η συμπεριφορά τους δεν ανατραπεί (δεν σταματάει) αυτό είναι αιτία για τη διακοπή των δεσμών. Γιατί κανείς (κανείς!) δεν αξίζει να έχει έναν σύντροφο που τους βάζει κάτω αντί να τους σηκώνει.

Το αντίθετο του negging, είναι το pozzing (μια συντόμευση της φράσης “θετικά σχόλια”. ) όταν δηλαδή κάνεις ένα ωραίο κομπλιμέντο σε κάποιον για να του αρέσεις. Αυτό αποτελεί μια πολύ πιο συνηθισμένη και… αθώα τακτική από το προσβλητικό negging.