Έξι Τρόποι προς την Ευημερία

Έξι καθημερινές συμπεριφορές και ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να βελτιώσουν την ευημερία τους έμμεσα. Γιατί όμως έμμεσα;

well-being

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι άμεσες προσπάθειες αύξησης των θετικών ψυχικών καταστάσεων, όπως είναι η ευτυχία και η μείωση των αρνητικών καταστάσεων όπως η λύπη, μπορεί να αποβούν μπούμερανγκ και στην πραγματικότητα να μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα.

Για παράδειγμα, η προσπάθεια αποφυγής αρνητικών σκέψεων καταπιέζοντάς τες ή αποσπώντας την προσοχή σας μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα αυτών των αρνητικών σκέψεων, αντί να τις μειώσει. Ακόμα κι αν τέτοιες τεχνικές σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα βραχυπρόθεσμα, μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές μακροπρόθεσμα.

Αυτές οι 6 καθημερινές ενέργειες – τρόποι είναι οι εξής:

1. Σύνδεση με άλλους: Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχετε σε κοινωνικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σας (π.χ. οικογένεια, φίλους, γείτονες ή ομάδες κοινότητας).

Οφέλη: Το να έχουμε κοινωνικές σχέσεις καλής ποιότητας μας παρέχει αγάπη, οικειότητα, διαβεβαίωση αξίας και υποστήριξη. Για τα άτομα με διάγνωση ψυχικής ασθένειας, η αύξηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων σχετίζεται με μειωμένες υφέσεις καθώς και με καλύτερη κοινωνική λειτουργία και επιτυχή τοποθέτηση στην κοινότητα.

2. Προκαλώντας τον εαυτό σας να μαθαίνετε νέα πράγματα καθώς και να αναπτύσσετε τις δεξιότητές σας .

Οφέλη: Η εκμάθηση νέων πραγμάτων ενισχύει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, παρέχει μια πιο δραστήρια ζωή και αυξάνει την αισιοδοξία, την αυτο-αποτελεσματικότητα και την αυτοπεποίθηση.

3. Προσφέροντας και βοηθώντας τους άλλους.

Οφέλη: Οι συμπεριφορές βοήθειας, δωρεές κλπ έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, αυξημένης ευημερίας, ικανοποίησης από τη ζωή, ψυχικής υγείας και αυτοεκτίμησης. Επίσης σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα απελπισίας και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

4. Συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα και ασκήσεις.

Οφέλη: Η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και να αποτρέψει νέα συμπτώματα. Σχετίζεται επίσης με βελτιωμένη σωματική λειτουργία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένες ασθένειες, υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή.

5. Απολαμβάνοντας τη στιγμή και ότι κάνετε τώρα.

Οφέλη: Η ευχαρίστηση σε ότι κάνετε ή συζητείτε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αγωνίας, της κατάθλιψης και του άγχους και στην αύξηση του θετικού συναισθήματος, της ικανοποίησης από τη ζωή, της αισιοδοξίας και της αυτοεκτίμησης.

6. Φροντίδα του εαυτού σας (μυαλό και σώμα).

Οφέλη: Η καλή διατροφή έχει συσχετιστεί με θετική επίδραση στη διάθεση και τη συμπεριφορά, την καλύτερη γνωστική λειτουργία και επίσης μειώνει τις ασθένειες. Ο ύπνος έχει συσχετιστεί με τη ρύθμιση της διάθεσης, τη ρύθμιση του πόνου, την αισιοδοξία, την εγρήγορση, την ποιότητα ζωής και την ευεξία.

Μια σημαντική σημείωση που πρέπει να κάνουμε εδώ είναι ότι τα κίνητρά μας για να εμπλακούμε στις παραπάνω συμπεριφορές είναι ζωτικής σημασίας. Η έρευνα δείχνει ότι βλέπουμε τα οφέλη της αυξημένης ευεξίας όταν εκτελούμε αυτές τις συμπεριφορές αυτόνομα (δηλαδή, επειδή θέλουμε να τις κάνουμε), όχι όταν το κάνουμε επειδή αισθανόμαστε ότι πρέπει ή όταν μας το επιβάλλουν ή όταν θέλουμε να μιμηθούμε τους άλλους. Είναι επίσης πιο πιθανό να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε σε αυτές τις συμπεριφορές εάν γίνονται αυτόνομα.