Μπορεί να πιστεύετε ότι λίγα χρήματα παραπάνω θα έλυναν όλα σας τα προβλήματα, αλλά δεν ισχύει. Δεν ισχύει τουλάχιστον στο βαθμό που το πιστεύετε, καθώς μπορεί τα χρήματα να έλυναν κάποια από τα προβλήματα, αλλά δεν θα τα έλυναν όλα και –σίγουρα- δεν θα έλυναν τα πιο σημαντικά.
Γιατί είναι, λοιπόν, μάταιο να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για μια ζωή χωρίς έννοιες σε μερικά παραπάνω ευρώ;
1.Κακιές συνήθειες
Θα πρέπει να αναρωτηθείτε, πριν ζητήσετε από τον Άγιο Βασίλη ή το αφεντικό σας, αύξηση στο μισθό σας, τι είναι αυτό που σας κάνει να ζητάτε το έξτρα εισόδημα. Αν, δηλαδή, το πρόβλημα σας είναι η κακή διαχείριση και η άλογη σπατάλη των εσόδων σας, τότε το χρέος δε θα μικρύνει με το μεγαλύτερο μισθό, αλλά αντιθέτως θα διογκωθεί. Ζητήστε λοιπόν από τον Άγιο Βασίλη, ένα καλό λογιστή που θα σας μάθει να διαχειρίζεστε σωστά τα οικονομικά σας και στη συνέχεια, αν τα πάτε καλά, κάντε και το αίτημα για εκείνο το bonus.
2.Το χρήμα δεν διορθώνει τα πάντα
Το χρήμα βοηθάει ομολογουμένως πολύ, αλλά στο 90% των περιπτώσεων δεν αρκεί. Μαζί με το κεφάλαιο χρειάζεται συχνά σκληρή δουλειά, έξυπνη προσέγγιση, πίστη και επιμονή. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα παραδείγματα που το χρήμα ήταν μεν άφθονο, αλλά η «συνταγή» απέτυχε.
3.Αλλαγή τρόπου ζωής
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν παρατηρήσουν αύξηση των εσόδων τους, δεν αργούν να κάνουν το μεγάλο βήμα προς ένα τρόπο ζωής πιο ακριβό, πιο σπάταλο και πιο πολυτελή, ακόμα κι αν ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι με την πρότερη ζωή τους. Λίγοι είναι εκείνοι που διατηρούν την ποιότητα ζωής τους, με μικρές, μόνο, και απαραίτητες αλλαγές, αποταμιεύοντας τα περισσευούμενα για τη στιγμή που θα υπάρξει ανάγκη, αφού κύκλους κάνει η ζωή. Το χρήμα, εν ολίγοις, μεθάει και το μεθύσι, όχι μόνο δε λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερα.
4.Δεν έρχεστε ποτέ αντιμέτωποι με τα προβλήματα
Τα χρήματα θα σας προσφέρουν μόνο μια επιφανειακή λύση του προβλήματος και θα αναβάλλουν -προσωρινά και μόνο- την οριστική και ουσιαστική του λύση. Η έλλειψη χρημάτων άλλωστε σπανίως είναι η πραγματική αιτία ενός προβλήματος και ποτέ δεν είναι η οριστική του λύση.
5.Είστε δυστυχείς μέσα σας
Η έννοια του shopping therapy εξυπηρετεί αποκλειστικά τον καταναλωτισμό και σε καμία περίπτωση εκείνον που το εξασκεί, ελπίζοντας να νιώσει καλύτερα. Μπορεί προσωρινά και στιγμιαία να χαρείτε για το νέο ζευγάρι παπούτσια, αλλά την επόμενη μέρα, αν όχι στο επόμενο 2ωρο, οι πραγματικές αιτίες της θλίψης σας θα επανέλθουν με την ίδια ένταση.
Αν θέλετε να επενδύσετε χρήματα επενδύστε τα σε κάποιον που θα σας βοηθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις, που σας ρίχνουν τη διάθεση και όχι σε ακόμα ένα ζευγάρι τακούνια που στο τέλος δεν θα έχετε καν τη διάθεση να λανσάρετε.
6.Δεν αξίζει το πρόβλημα τα λεφτά σας
Πολλές φορές τα χρήματα συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που, εν τέλει, δεν αξίζει το πρόβλημα αυτή την επένδυση. Εν ολίγοις, αν το πρόβλημα δεν αξίζει να βρει τη λύση του, δεν αξίζει να χαλάτε και τα χρήματά σας σε αυτό.
7.Έχουν και οι πλούσιοι προβλήματα
Όσο κι αν θέλετε να πιστεύετε το αντίθετο και οι πλούσιοι είναι άνθρωποι και έχουν προβλήματα υγείας, σχέσεων και όλα όσα βασανίζουν τους λιγότερο προνομιούχους. Έχουν μεν περισσότερες παροχές και περισσότερα… παπούτσια για να ξεχάσουν τον πόνο τους, αλλά ο πόνος συχνά παραμένει και επιμένει, ασχέτως των ετήσιων εσόδων.