Ο καλύτερος μας φίλος είναι το πιο αποτελεσματικό «γιατρικό» για το στρες, λένε οι επιστήμονες

Αν αισθάνεστε πιεσμένοι και αγχωμένοι, τότε συναντήστε τον καλύτερό σας φίλο. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η παρέα με τον καλύτερό μας φίλο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του στρες.

friends-united «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στα ευρήματά μας είναι ότι δεν πρόκειται για οποιονδήποτε φίλο αλλά για τον καλύτερο φίλο» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων στο Σινσινάτι των Ηνωμένων Πολιτειών, Ryan Adams. Αν και η έρευνα διεξήχθη σε 100 παιδιά ηλικίας από δέκα έως 15 χρόνων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συμπεράσματα ισχύουν και για τους ενήλικες.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τα παιδιά να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο πέντε φορές την ημέρα επί τέσσερις σχολικές ημέρες. Σε αυτά αξιολογούσαν το πώς αισθάνονταν για όσα είχαν βιώσει τα τελευταία 20 λεπτά, καθώς και με το ποιόν προτιμούσαν να βρίσκονται: μόνα τους, με γονείς, αδέλφια, συμμαθητές, δασκάλους, ξένους, με φίλους ή με τον καλύτερό τους φίλο.

men-friends-united Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέλεγαν δείγμα σιέλου προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Διαπίστωσαν ότι η παρουσία του «καλύτερου φίλου», περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου, περιόριζε τις σωματικές επιπτώσεις μίας αρνητικής εμπειρίας και έτσι το παιδί παρήγε λιγότερη κορτιζόλη. Αντίθετα, τα επίπεδα της κορτιζόλης ανέβαιναν όταν δεν υπήρχε κοντά τους ο φίλος ή η φίλη τους. «Οι φιλίες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κοινωνικά, συναισθηματικά και νοητικά» σημείωσε η βρετανή ψυχολόγος δρ. Karen Majors.

Βήμα – Daily Mail