Ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν τη συζυγική απιστία;

Στη σύγχρονη κοινωνία όπου ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι 32% των ανδρών και 19% των γυναικών έχουν ή θα ήθελαν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που οδηγούν στη συζυγική απιστία.

news-apistia Τι είναι εκείνο που κάνει κάποιον ή κάποια να θέλει να έχει παροδικές περιπέτειες μιας νύχτας ή ακόμη μια κρυφή ερωτική σχέση που μπορεί στο τέλος να έχει απρόβλεπτη οδυνηρή κατάληξη;

Η κατανόηση των λόγων που ωθούν σε εξωσυζυγικές περιπέτειες μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της δημιουργίας μιας τέτοιας κατάστασης όσο και στην αντιμετώπιση της, στις περιπτώσεις όπου ήδη το πρόβλημα υπάρχει.

Σε αρκετές περιπτώσεις η απιστία βρίσκει τις ρίζες της, σε προβλήματα που υπάρχουν μέσα στο ζευγάρι. Είναι σπάνιο, παρά το γεγονός ότι συμβαίνει κάποτε, ο ένας από τους δύο στο ζευγάρι να πηγαίνει αλλού, απλά για λόγους ηδονισμού ή ευχαρίστησης με ελαφριά τη συνείδηση.

Συνήθως υπάρχουν προβλήματα στο ζευγάρι όπως ψυχική απομάκρυνση, απουσία μιας καλής επικοινωνίας μεταξύ των δύο, ο ένας δεν καταλαβαίνει τον άλλο, ύπαρξη εχθρότητας και μνησικακίας ή ακόμη προβλήματα της σεξουαλικής ζωής.

belucci Οι καταστάσεις αυτές οδηγούν και στη φυσική ή σωματική απομάκρυνση του ενός από τον άλλο δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εξωσυζυγικών σχέσεων.

Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να είναι γενεσιουργός αιτία της απιστίας είναι η ανάγκη που έχουν ορισμένα άτομα να νιώθουν ότι είναι επιθυμητά από άλλους.

Στα άτομα αυτά, μετά από μια πολυετή σχέση με τον ή τη σύζυγο, υπάρχει η σκέψη ή ο φόβος, ότι πιθανόν ο αρχικός πόθος να μην υπάρχει πλέον τόσο έντονα όσο στην αρχή. Επιπρόσθετα υποβόσκει η απορία εάν ο άλλος ή η άλλη έχει ακόμη την ίδια επιθυμία της ολοκληρωμένης σωματικής σχέσης μαζί τους.

Η γενεσιουργός αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά, στην αγκαλιά κάποιου άλλου. Όμως η λύση αυτή είναι δυνατόν να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπου η περιέργεια για το άγνωστο, η γοητεία του απαγορευμένου, η σεξουαλική απογοήτευση και η ανάγκη αυτό-επιβεβαίωσης, μπορούν να οδηγήσουν κάποιο ή κάποια σε εξωσυζυγικές περιπέτειες.

Η συζυγική απιστία δεν είναι μια κατάσταση ανώδυνη. Είναι οδυνηρή τόσο για εκείνο ή εκείνη που εμπλέκεται σε μια κατάσταση εξωσυζυγικών σεξουαλικών σχέσεων όσο και σε αυτόν ή αυτήν που εξαπατάται.

Τα αρχικά ψέματα, οι ευκαιριακές δικαιολογίες, οι προσπάθειες απόκρυψης από αυτόν που κάνει την απιστία, του δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία πολύ συχνά επιδεινώνεται και περιπλέκεται απρόβλεπτα.

Οι τύψεις της συνείδησης σε πολλές περιπτώσεις και ο φόβος της αποκάλυψης της κρυφής σχέσης, απομακρύνουν σχετικά γρήγορα τις αρχικές φαντασιώσεις που υπήρχαν σχετικά με την εξωσυζυγική σχέση.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν δυσκολότερα στις περιπτώσεις που ο νέος ή η νέα ερωτική σύντροφος αρχίζει να έχει απαιτήσεις και μάλιστα κάποτε να ζητά τη νομιμοποίηση της κρυφής σχέσης.

Συχνά γεννιέται και το ερώτημα αν πραγματικά άξιζε τον κόπο αυτό που έχει γίνει. Συνήθως όμως  η ερώτηση αυτή δημιουργείται όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Οι συνέπειες της αποκάλυψης της εξωσυζυγικής σχέσης, είναι απρόβλεπτες. Η οδύνη αυτού ή αυτής που εξαπατείται είναι μεγάλη και δεν είναι σίγουρο ότι τα αισθήματα αυτά θα φύγουν.

Εάν η σχέση διασωθεί και συνεχίσει, είναι πολύ πιθανό ότι το επεισόδιο απιστίας θα έχει αφήσει πίσω του τραυματικά επακόλουθα.  

medlook.net