Αυθεντικότητα είναι…

Η Brené Brown έχει πει πως αυθεντικότητα είναι η καθημερινή πρακτική του να αφήνουμε την εικόνα αυτού που πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε και να αγκαλιάζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε.  Σύμφωνα με τα λεξικά, αυθεντικότητα είναι ο βαθμός στον οποίο κάποιος είναι αληθινός στην προσωπικότητά του, το πνεύμα του ή τον χαρακτήρα του, παρά τις εξωτερικές πιέσεις.

sf3

Πολλές αντιλήψεις της αυθεντικότητας έχουν συνυπάρξει  για αιώνες κάτω από διάφορες αμφιέσεις. Η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους λόγιους είναι η προειδοποίηση του Σωκράτη, πως «Την ανεξερεύνητη ζωή , δεν αξίζει να την ζει κανείς».

Η αυθεντικότητα είναι η απόπειρα να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της εσωτερικής μας ύπαρξης και όχι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Δεν είναι ένας ρόλος που παίζουμε ή μία μάσκα που φοράμε μόνιμα. Είναι η γνήσια έκφραση του ποιοι είμαστε σε μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, καθώς στην πορεία της ζωής μας αλλάζουμε. Τα άτομα που ζουν αυθεντικά, πολύ συχνά, ζουν ασυνήθιστες ζωές που αντιτάσσονται στις κοινωνικές νόρμες. Σύμφωνα με τον Sartre, στα ανθρώπινα όντα, η ύπαρξη προηγείται της ουσίας, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι προκαθορισμένα όντα, αλλά δημιουργούν τον εαυτό τους μέσα από τις επιλογές και τις αποφάσεις τους κι έχουν την ελευθερία όχι μόνο να συνθέσουν τον εαυτό τους αλλά επίσης να διορθωθούν και ν’ αλλάξουν.

authentikotitaΑυθεντικότητα σημαίνει ότι έχουμε βαθιά αίσθηση του τι είναι σημαντικό για μας κι ευθυγραμμίζουμε τη ζωή μας μ’ αυτό, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις μας ώστε να επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές.

Το να είμαστε αυθεντικοί απαιτεί κουράγιο και γενναιότητα και δυστυχώς η ανθρώπινη συμπεριφορά καθοδηγείται κυρίως από το φόβο. Η ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μία δύσκολη επίτευξη ισορροπίας επειδή πιστεύουν σ’ ένα τρόπο ζωής και ζουν μ’ ένα τελείως διαφορετικό τρόπο.

Το να είμαστε αυθεντικοί δεν σημαίνει να είμαστε τέλειοι ή άγιοι, σημαίνει απλά να είμαστε ο εαυτός μας, ο μοναδικός εαυτός μας. Ακριβώς όπως η αγάπη, η αλήθεια, η συμπόνια, η κατανόηση είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης το ίδιο είναι ο φόβος, ο θυμός, η ντροπή. Όλα έχουν τη θέση τους στην παλέτα των ανθρώπινων αισθημάτων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα αναγνωρίσουμε και να τα δεχτούμε. Δεν χρειάζεται να τα φοβόμαστε, είναι δάσκαλοί μας και μας δείχνουν το μονοπάτι της αποκατάστασης.

Μπορούμε να νοιώθουμε δυνατοί και ασφαλείς μέσα στην ύπαρξή μας και ταυτόχρονα να είμαστε ευάλωτοι και ανοιχτοί.

Αυτό σημαίνει ισορροπία και είναι ένα από τα πρόσωπα της αυθεντικότητας, μαζί με την ακεραιότητα, την ενσυνειδητότητα, την επίγνωση και την αίσθηση ότι ανήκουμε.

Αυθεντικότητα είναι η κατάσταση στην οποία δε χρειάζεται να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας, απλά χρειάζεται να κατευθύνουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις μας. Το να είμαστε αυθεντικοί σημαίνει ότι διαθέτουμε την ικανότητα να είμαστε επινοητικοί και δημιουργικοί, να κάνουμε επιλογές που ενδυναμώνουν τις αξίες μας και να δρούμε αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι μία εσωτερική αυτοδημιούργητη κατάσταση, την οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε.

Βιώνουμε τη ροή νέων επιγνώσεων όταν το μυαλό και οι αισθήσεις μας ευθυγραμμίζονται με την καρδιά μας. Η καρδιά ακτινοβολεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο επηρεάζει ενεργειακά τους ανθρώπους στο περιβάλλον μας που μπορούν να ανιχνεύσουν τα συναισθήματά μας. Γι αυτό λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι είμαστε αυθεντικοί, δεν ξεγελάμε κανέναν.

Το να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αυθεντικότητας ενθαρρύνει μια μεταβολή στην αντίληψή μας, μια αλλαγή από το «κάνω» και το «έχω», στο «είμαι», από τη ζωή στον αυτόματο πιλότο, σε μια ζωή με επίγνωση. 

Η αυθεντικότητα πάει χέρι-χέρι με την εμπιστοσύνη, την αποδοχή και την ηρεμία. Είναι η απελευθέρωση από την αμφιβολία και την αρνητικότητα που οδηγεί αβίαστα στο παρόν, τη διαίσθηση και τις σημαντικές συνειδητοποιήσεις. Το να είμαστε αυθεντικοί σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί στις εμπειρίες, ότι ακούμε για να συνδεθούμε, ότι εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, ότι γνωρίζουμε την αλήθεια για τον εαυτό μας και ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τον ασυνείδητο νου μας.

Είναι ένα υπέροχο δώρο να γνωρίζουμε κάθε στιγμή ποιοι είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε, γιατί αυτό είναι η πηγή της προσωπικής μας δύναμης, η άγκυρα, ο θησαυρός και ο αλχημιστής μέσα μας, που θα μας στηρίξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας σ’ αυτή τη ζωή.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Ποιος επιλέγω να είμαι;»

Της Βιολέττας Ψωφάκη Professional Coach (CPC), Συγγραφέας   Πηγή