Πόσο κακό μπορεί να κάνει η βιασύνη σε μια σχέση;

Είναι ο ενθουσιασμός; Είναι το άγχος και η ανασφάλεια; Είναι αυτή η βιασύνη που μας πιάνει όταν γνωρίζουμε κάποιον, όταν γίνονται τα πρώτα βήματα και θέλουμε να ξέρουμε, να βάλουμε ταμπέλες, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και τις δηλώσεις. Πόσο κακό μπορεί να κάνει η βιασύνη σε μια γνωριμία; Μόλις γνωρίζουμε κάποιον, γενικά κάπως βιαζόμαστε, δεν δίνουμε χρόνο στην κατάσταση να εξελιχθεί, πιέζουμε, αγχωνόμαστε. Κι όταν ξεκινάει μια σχέση, πάλι βιαζόμαστε, για δηλώσεις, ταμπέλες, εξομολογήσεις κλπ. Πόσο λάθος είναι αυτό και πόσο κακό μπορεί να κάνει;

844085290

Σε κάθε νέα γνωριμία όλοι έχουν τις δικές τους προσδοκίες. Έτσι ο καθένας εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο, περιμένει διαφορετικά πράγματα από τον άλλον και δείχνει με το δικό του τρόπο το ενδιαφέρον του. Κάποιοι σε όλο αυτό το «παιχνίδι» τείνουν να ξεκινούν με μεγάλο ενθουσιασμό και ένταση.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι δεν έχει να κάνει με το άτομο που έχετε απέναντι σας μόνο, αλλά είναι ένας τρόπος που έχετε μάθει να ξεκινάτε μια νέα γνωριμία. Έχετε αναρωτηθεί γιατί;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει αρχικά γιατί σαν άνθρωποι είστε αρκετά εξωστρεφείς, σας αρέσει να ζείτε τις στιγμές σας έντονα, δημιουργικά και να βάζετε πάθος στη ζωή σας. Δηλαδή, λειτουργείτε γενικά στη ζωή σας με ένταση όπου είτε χαίρεστε με κάτι πολύ έντονα και θέλετε να αφιερώνετε χρόνο για αυτό είτε όταν απογοητεύεστε με κάτι και πάλι αυτό γίνεται πολύ έντονο και σας επηρεάζει σε πολλά επίπεδα και με έντονο βαθμό στη ζωή σας και στη διάθεσή σας.

Από την άλλη αυτό κρύβει και μια δόση ανασφάλειας σαν συμπεριφορά. Για παράδειγμα, δείχνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θέλοντας να περνάτε πολύ χρόνο με τον άλλον, να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τον ίδιο και τη ζωή του και έχοντα αγωνία από πολύ νωρίς για το πότε θα έρθει η «ταμπέλα»- επισημοποίηση του όρου «σχέση», μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθείτε με πολλούς τρόπους να «εξασφαλίσετε και να ελέγξετε» το ενδιαφέρον του άλλου αν είναι αληθινό. Σκέφτεστε πως αν βάλετε στη ζωή σας τον άλλον σε μεγάλο βαθμό, αλλά και αν εξασφαλίσετε με κάποιους τρόπους ότι θα το κάνει και εκείνος, πως αυτό αυτόματα σημαίνει πως είστε και εσείς σημαντική για εκείνον.

kissΚάτι που δυστυχώς δεν ισχύει.

Ειδικά παίρνοντας παράδειγμα από κάποιες σχέσεις – γνωριμίες που σας έχουν απογοητεύσει και έχουν πάρει χώρο και χρόνο από τη ζωή σας, που εκ των υστέρων σκέφτεστε πόσο διαφορετικά θα ήταν κάποια πράγματα εάν είχατε πράξει διαφορετικά ή αν είχατε φύγει νωρίτερα, σκέφτεστε μήπως επισπεύδοντας τα πράγματα σε μια νέα γνωριμία θα δείτε από πιο νωρίς εάν μπορείτε να έχετε αυτή τη σχέση, εάν την θέλετε ή ακόμη και αν δεν σας ταιριάζει.

Κάτι ακόμη που είναι λάθος.

Με τη «βιασύνη» σίγουρα δεν θα κερδίσετε τίποτα από αυτά που πιστεύετε. Εάν πάλι αυτή η «βιασύνη» να προχωρήσει αυτή η γνωριμία είναι καθαρός ενθουσιασμός, θα ήταν πολύ σημαντικό και χρήσιμο να τον εκδηλώνετε σε άλλα πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις.

Θα ήταν ωραίο όταν περνάτε χρόνο μαζί να δείχνετε ενδιαφέρον για την ημέρα του άλλου, για τις σκέψεις που κάνει και τους στόχους που έχει. Επίσης, θα μπορούσατε να προτείνετε να κάνετε ενδιαφέροντα και διαφορετικά πράγματα μαζί ή ακόμη και να απολαμβάνετε με τον πιο απλό αλλά πιο ουσιαστικό τρόπο το χρόνο σας, με μια βόλτα, ένα περπάτημα, μια συζήτηση, ή και μια βόλτα στην παραλία.

Εάν όλος ο ενθουσιασμός και η βιασύνη συσσωρευτεί και εκδηλώνετε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω, όπως να περνάτε πολύ χρόνο μαζί, να θέλετε να βάλετε έναν τίτλο σε αυτό που ζείτε κλπ., θα δημιουργήσει μόνο πίεση, όσο ευχάριστα και αν αντιδράει ο άλλος. Αλλά κυρίως πίεση σε εσάς και δεν θα είναι το αποτέλεσμα που θα θέλατε εάν προσπαθήσετε να το ορίσετε εσείς και δεν αφήσετε απλά να έρθει με έναν φυσικό και μαγικό τρόπο μόνο του.

Όλες αυτές οι σκέψεις θα σας βάλουν σε μια διαδικασία διαρκώς να σκέφτεστε το επόμενο βήμα, να «ελέγχετε» κάθε συμπεριφορά αν πληροί το στόχο και το σκοπό σας και δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε κανένα βήμα και στάδιο αυτής της γνωριμίας ή σχέσης.

Μπορεί ο χρόνος να σας τρομάζει σαν ιδέα, αλλά αφήστε εκείνος να σας δείξει το δρόμο και να φωτίσει όλα αυτά που αναζητάτε να μάθετε.

Πηγή