Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την απιστία του συντρόφου σας

Η απιστία είναι από τις πιο δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στην ενήλικη ζωή μας. Η ζωή σας χωρίζεται σε “προ απιστίας” και “μετά απιστίας” περιόδους. Δεν έχει σημασία πόση μεταμέλεια δείχνει ο/η σύντροφος που απίστησε απέναντί σας, εσείς νιώθετε ότι τίποτα δεν μπορεί να σας ικανοποιήσει πλέον και πως δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε κανέναν στο εξής.

apistia

Όταν ανακαλύπτουμε ότι το άτομο που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε έχει κάνει σεξ, ή ακόμα και μια συναισθηματική σχέση με ένα άλλο άτομο, είτε αυτό είναι για μια στιγμή, είτε για πολλά χρόνια, αισθανόμαστε σαν να έχει ανοίξει η γη και να μας κατάπιε.

Είναι φυσικό να θέλεις να μάθεις γιατί ο σύντροφός σου σε εξαπατούσε, αλλά σπάνια υπάρχει μια απλή απάντηση στο γιατί κάποιος γίνεται άπιστος . Θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα άλλων προβλημάτων στο γάμο σας, μπορεί να σχετίζεται με κάτι στο παρελθόν του συντρόφου σας, ή μπορεί να είναι εντελώς άσχετο με εσάς ή με το γάμο σας. Ανεξάρτητα από την αιτία, θα έχετε πολλά περίπλοκα συναισθήματα για να τα λύσετε και πολλά να σκεφτείτε καθώς αποφασίζετε πώς να προχωρήσετε. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της προδοσίας:

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Ο σοκ, η ταραχή, ο φόβος, ο πόνος, η κατάθλιψη και η σύγχυση είναι φυσιολογικά. Πιθανότατα θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε συναισθηματικό τυφώνα για λίγο.  Χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσεις τον πόνο να έχεις έναν άπιστο σύντροφο. Μην περιμένετε να φύγει το μείγμα των συναισθημάτων και της δυσπιστίας σας ακόμα κι αν προσπαθείτε να συγχωρήσετε τον σύντροφό σας και να επιδιορθώσετε τον γάμο σας. Ο γάμος σου άλλαξε και είναι φυσικό να έχεις θλίψεις για τη σχέση που κάποτε είχες.

Μην επιδιώκεις εκδίκηση

Το να προδοθείς από τον σύντροφό σου μπορεί να σου προκαλέσει οργή. Στην εξοργισμένη σας κατάσταση, το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να τιμωρήσετε τον σύντροφό σας, κάνοντάς τον σκουπίδια μιλώντας σε φίλους (ή χειρότερα, στα κοινωνικά μέσα) ή σκέφτεστε να το κάνετε όταν είστε μόνοι σας. Μπορεί να έχετε μια προσωρινή αίσθηση ικανοποίησης από τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά τελικά μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον σας, διατηρώντας σας σε κατάσταση θυμού αντί να επικεντρωθείτε στη θεραπεία και να προχωρήσετε, μόνος ή μαζί.

Σκεφτείτε πριν το πείτε και στην οικογένειά σας. Θα έχουν πιθανώς ισχυρές απόψεις για το τι πρέπει να κάνετε — να φύγετε ή να μείνετε. Αλλά κανένας άλλος δεν καταλαβαίνει πραγματικά τι συμβαίνει στο γάμο ενός άλλου ατόμου. Ενώ σκέφτεστε πώς θα προχωρήσετε, είναι καλύτερο να διατηρήσετε τις λεπτομέρειες απόρρητες.

Προσπαθήστε να φροντίσετε τον εαυτό σας

Ενδέχεται να έχετε κάποιες φυσικές αντιδράσεις λόγω στρες όπως ναυτία, διάρροια, προβλήματα ύπνου (πολύ λίγο ή πάρα πολύ), τρεμούλα, δυσκολία συγκέντρωσης, μη θέληση φαγητού ή υπερβολική κατανάλωση. Μόλις περάσει το αρχικό σοκ, δοκιμάστε τα καλύτερα σας, όπως να τρώτε υγιεινά τρόφιμα, να παραμένετε σε ένα πρόγραμμα, να κοιμάστε κανονικές ώρες, να ασκείστε καθημερινά, να πίνετε άφθονο νερό και, ναι, για να διασκεδάσετε.

Αποφύγετε το παιχνίδι της κατηγορίες

Το να κατηγορείτε τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας ή το τρίτο μέρος δεν θα αλλάξει τίποτα και είναι απλώς σπατάλη ενέργειας. Προσπαθήστε να μην παίξετε το θύμα, αν μπορείτε να το βοηθήσετε, ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Θα σας κάνει να νιώσετε πιο αβοήθητοι και άσχημα για τον εαυτό σας.

Το να παρακολουθείτε, ή να κάνετε αναρτήσεις στο Facebook σχετικά με τον/την σύντροφό σας και την απιστία που σας έκανε μπορεί προσωρινά να ικανοποιήσει την ανάγκη σας για “ανταπόδωση”, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα σας προσφέρει τίποτα. Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας.

Μιλήστε επιλεγμένα

Μιλήστε για την απιστία που βιώνετε μόνο σε επιλεγμένους και αξιόπιστους ανθρώπους στη ζωή σας. Η υποστήριξη είναι απαραίτητη από αυτά τα άτομα είναι καίριας σημασίας για να αρχίσετε τη θεραπεία, ανεξάρτητα από το αν η σχέση σας μπορεί να διασωθεί, ή όχι. Μην απομονώσετε τον εαυτό σας. Οι καλοί φίλοι θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια κανονικότητα στην ζωή σας και θα σας βγάλουν σταδιακά από την δύσκολη στιγμή.

Μείνετε μόνοι σας

Αφότου μοιραστείτε με αυτά τα άτομα την απιστία που βιώνετε, μπορεί για μερικές μέρες να νιώσετε την ανάγκη να μείνετε εντελώς μόνοι σας. Το αν και το πότε θα ανακοινώσετε τα “κακά νέα” στους υπόλοιπους ανθρώπους στο περιβάλλον σας είναι άλλο κεφάλαιο και θα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή. Αυτό θα επιβεβαιώσει την ικανότητά σας να κάνετε διακριτές επιλογές και να έχετε τον έλεγχο των ενεργειών σας, παρά το πλήγμα που υποστήκατε.

Κακοποίηση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σωματική κακοποίηση συμβαίνει μόνο όταν ένας άντρας χτυπά μια γυναίκα. Η σωματική κακοποίηση δεν έχει προτιμώμενο φύλο. Είναι καταστροφική συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το ποιος την ασκεί.

Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από αυτό

Αυτή η κατάσταση είναι μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας και δεν πρέπει να περιλαμβάνει τα παιδιά σας. Ακόμα κι αν έχετε αποφασίσει να τερματίσετε το γάμο σας, η κοινοποίηση λεπτομερειών σχετικά με μια υπόθεση θα βάλει τα παιδιά σας σε μια ασταθή θέση, προκαλώντας τους άγχος, κάνοντάς τα να αισθάνονται κολλημένα στη μέση των δύο σας και αναγκάζονται να πάρουν τη μία πλευρά.

Συγχώρεση του άλλου

Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και αν σας φαίνεται απίθανο στην αρχή, ίσως ακόμη να μπορείτε να δουλέψετε πάνω στην σχέση σας με τον/την σύντροφό σας και να λύσετε τα προβλήματα που ενδεχομένως έχετε. Μετά από λίγο καιρό, ίσως να είστε σε θέση και να τον/την συγχωρήσετε. Αν παρορμητικά πείσετε όσους σας ξέρουν ότι ο/η σύντροφός σας σας φέρθηκε οικτρά και ότι “είναι ένα τέρας”, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να δεχτούν αργότερα ότι θα είστε και πάλι μαζί με το/την σύντροφό σας. Η οικογένειά σας και οι αντιδράσεις των φίλων σας μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στη σχέση σας, ακόμη και αφότου έχετε καταφέρει να επιλύσετε τα δικά σας προβλήματα και τον θυμό έναντι του /της συντρόφου σας.

Ζητήστε συμβουλευτική

Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνο την απιστία. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με το αν θα τερματίσετε το γάμο σας ή όχι, είναι σοφό να μιλήσετε με τον σύμβουλο ενός ζευγαριού ή γάμου, ο οποίος θα είναι ουδέτερος και μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη.   Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στο σύντροφο σας και να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Ένας έμπειρος σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε καλύτερα και να επεξεργαστείτε συναισθήματα ενοχής, ντροπής και οτιδήποτε άλλο αισθάνεστε. Εάν αποφασίσετε να τερματίσετε το γάμο, θα ξέρετε ότι δοκιμάσατε το καλύτερό σας για να το κάνετε να λειτουργήσει.

Σκεφτείτε πρακτικά ζητήματα

Εάν υποψιάζεστε ότι η υπόθεση πιθανότατα θα οδηγήσει στο τέλος του γάμου σας, σκεφτείτε πρακτικά ζητήματα, όπως το πού θα ζήσετε, εάν έχετε αρκετά χρήματα για να πληρώσετε τα απαραίτητα και, εάν έχετε παιδιά, τον τύπο της ζωής που θέλετε.

Δεν είναι το τέλος

Η απιστία είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γάμος, αλλά δεν σημαίνει πάντα ότι είναι το τέλος. Καθώς δουλεύετε στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει σαφές πώς να προχωρήσετε έτσι ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση της ζωής σας, είτε πάλι μαζί είτε χωριστά.

Ακόμη και με αυτές τις κατευθυντήριες συμβουλές, το να αντιμετωπίσει κανείς την απιστία εξακολουθεί να είναι βασανιστικό. Προσπαθήστε να εστιάσετε την σκέψη σας στο ποια είναι τα συμφέροντά σας. Υπάρχουν φορές που ένα ζευγάρι ξεπερνάει την απιστία στην σχέση και έρχεται ακόμα πιο κοντά. Υπάρχουν επίσης πολλές φορές, που αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν έχει σημασία το πώς βλέπετε την κατάστασή σας, είναι καλύτερα να φερθείτε με συμπόνια προς τον εαυτό σας και όχι με αυτολύπηση, καθώς θα εξετάζετε τις επιλογές σας.