10 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional Intelligence), η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας ή αλλιώς EQ, θεωρείται ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια υπερδύναμη. Κάτι που θα μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα στις χειρότερες στιγμές αλλά και να απολαύσουμε τις καλύτερες στιγμές. Δείτε παρακάτω πώς ξεχωρίζουν οι συναισθητικά ευφυείς άνθρωποι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έτσι ξεχωρίζουν οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι.

Δεν φοβάστε την αποτυχία

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν φοβούνται την αποτυχία. Και αυτό επειδή γνωρίζουν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο ένα επίτευγμα, αλλά κάτι που χτίζεται με συνεχή βελτίωση. Κάθε αποτυχία αποτελεί άλλη μία ευκαιρία για βελτίωση.

Δεν αντιδράτε άσχημα στην αρνητική κριτική

Όταν δεχόμαστε αρνητική κριτική συνήθως παίρνουμε αμυντική στάση, μετατοπίζουμε τις ευθύνες ή αισθανόμαστε προσβεβλημένοι και περνάμε στην αντεπίθεση. Η συναισθηματική νοημοσύνη μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε την κριτική ως αυτό που είναι: η οπτική των άλλων. Συνήθως βασίζεται στην αλήθεια και μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε. Αλλά ακόμη κι αν δεν ισχύει αυτό, η κριτική μας βοηθάει να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια ενός άλλου ατόμου- και αυτό μας κάνει επίσης καλύτερους.

Έχετε ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα ενός ατόμου να μπει στη θέση του άλλου και να αισθανθεί όπως εκείνος, είναι ένα από τα κύρια συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ενσυναίσθηση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό προσόν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να διατηρείται μια ισορροπία, καθώς υπάρχει το ρίσκο του να συνδέεσαι με τα συναισθήματα των άλλων σε βάρος των δικών σου.

Δεν φοβάστε τη σιωπή

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τη σιωπή. Νιώθουν την ανάγκη να γεμίσουν με θόρυβο τις στιγμές ησυχίας. Αντίθετα, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αγαπούν τη σιωπή. Απολαμβάνουν να μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους. Για αυτούς, η σιωπή δεν είναι περίεργη. Είναι χρυσός.

Δεν διστάζετε να πείτε τη γνώμη σας

Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να έχουν γνώμη. Φοβούνται να μοιραστούν τις ειλικρινείς σκέψεις τους, περιμένουν να ακούσουν πώς αισθάνονται οι άλλοι και μετά επαναλαμβάνουν αυτά που έχουν ακούσει. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν φοβούνται να μιλήσουν όταν διαφωνούν. Λένε αυτό που εννοούν και εννοούν αυτό που λένε.

Δεν φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη

Δύσκολη λέξη το συγγνώμη για πολλούς, αλλά πολύτιμη. Είναι δείγμα συναισθηματικής νοημοσύνης να καταπίνεις την υπερηφάνειά σου και να ζητάς συγγνώμη όταν χρειάζεται. Γιατί αυτό που μετράει δεν είναι πάντα το ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος, αλλά η διατήρηση των σχέσεων με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν.

Συγχωρείτε τους άλλους

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν ότι δεν αξίζει να κρατάς κακία. Έτσι, συγχωρούν και ξεχνούν, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Είστε ταπεινοί

Το να είσαι ταπεινός δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος ή ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Οι ταπεινοί άνθρωποι είναι συνήθως ισχυροί και ασφαλείς. Αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας έχει αδυναμίες, οπότε δεν φοβούνται να δείξουν τις δικές τους. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι βλέπουν την ταπεινότητα ως δύναμη.

Είστε συνεπείς στις υποσχέσεις σας

Οι άνθρωποι σήμερα σπάνε τις μικρές και μεγάλες υποσχέσεις τους για ψύλλου πήδημα. Όμως οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάθε φορά που δεν τηρούν το λόγο τους, κάνουν κακό στη φήμη τους. Γι ‘αυτό προσπαθούν να δεσμεύονται για πράγματα που ξέρουν ότι μπορούν να τηρήσουν και να ανταποκριθούν σε αυτά που έχουν υποσχεθεί.

Πηγή