Δοκιμάστε αυτά τα 5 πράγματα πριν χωρίσετε

Το ποσοστό διαζυγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε πρόσφατα σε χαμηλό 50 ετών. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τριγύρω, φαίνεται ότι πάρα πολλοί αγωνίζονται να κρατήσουν στον γάμο τους μακροπρόθεσμα, την αγάπη και τον ρομαντισμό ζωντανό, όπως στην αρχή.  Μπορεί ακόμη και να νιώθετε την αλλαγή και μόνοι σας, ιδιαίτερα σε έναν νέο κόσμο που οι σύντροφοι περνούν μαζί στο σπίτι περισσότερο χρόνο από ποτέ λόγω της πανδημίας και εξ’ αιτίας των κλειστών καταστημάτων.

angry-wife-and-sad-husband-during-marriage-psychotherapy-with-counselor

Για την αγάπη αξίζει να παλέψεις

Εάν αισθάνεστε όμως μία πίεση στη σχέση σας, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν ρίξετε κάτω την πετσέτα:

* Προσοχή! : Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη σωματικής ή συναισθηματικής κακοποίησης στη σχέση σας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να το «διορθώσετε» ή να παραμείνετε μαζί με το σύντροφό σας ούτε μια στιγμή πια. Αυτά τα σημεία ισχύουν μόνο για συναινετικές σχέσεις ενηλίκων όπου και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμα δεσμευμένοι ο ένας με τον άλλον.

1: Υπενθυμίστε στους εαυτούς σας γιατί είστε μαζί.

Έχουμε περάσει τόσο μακρύ δρόμο για τόσα χρόνια που είναι εύκολο να χάσουμε από το βλέμμα μας γιατί ξεκινήσαμε σε αυτό το μονοπάτι.

Ποιά είναι όλα τα μικρά πράγματα που σας άναψαν μία σπίθα για αυτό το άτομο όταν συναντηθήκατε; Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε σε σχέση με όλους τους άλλους που είχατε ποτέ; Τι ήταν αυτό που σας έκανε κλικ ;

Γράψτε και οι δύο μια λίστα με τα πράγματα που αγαπάτε ο ένας στον άλλο και, στη συνέχεια, μοιραστείτε τα. Πηγαίνετε σε ξεχωριστά δωμάτια και διαβάστε τι έχει να πει ο αγαπημένος σας για εσάς – και στη συνέχεια αναλογιστείτε – εξακολουθείτε να κάνετε την ίδια προσπάθεια που κάνατε τότε; Όλοι αλλάζουμε με την πάροδο των ετών, αλλά η αλλαγή σας ήταν θετική ή αντιδραστική (αρνητική);

Η υπενθύμιση στον εαυτό μας (και στον σύντροφό μας) γιατί επιλέξαμε αυτή τη σχέση αρχικά μπορεί να πυροδοτήσει οικείες συζητήσεις ή εμπειρίες που έχουν ξεφύγει στο δρόμο της κοινής ζωής για πάρα πολύ καιρό.

2: Επικοινωνήστε καθαρά με πρόθεση.

Αυτό δεν σημαίνει απλώς να καθίσετε και να συζητήσετε. Το κάνεις κάθε μέρα και δεν σε βοηθάει.

Οι λέξεις -κλειδιά εδώ είναι καθαρά και πρόθεση.

Υποστηρίζω θερμά την ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή και επικοινωνία ανά πάσα στιγμή σε μια σχέση, μερικές φορές με λάθος τρόπο.

Αλλά, πιστεύω ότι ένα σημάδι εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τον σύντροφό μας είναι η διάθεση να ανοιχτούμε χωρίς φόβο να κριθούμε άδικα.

Όταν προσπαθείτε να σώσετε ένα πλοίο που βυθίζεται, δεν αγνοείτε το γεγονός ότι βυθίζεται και απλώς ελπίζετε ότι θα σταματήσει. Το ίδιο ισχύει και για μια σχέση σε αναταραχή: Πρέπει να είστε πρόθυμοι να βάλετε όλες τις κάρτες πάνω στο τραπέζι.

Γιατί νιώθετε απογοητευμένοι; Ποιες είναι οι βαθύτερες ανησυχίες σας για το μέλλον σας μαζί; Και τέλος: Ποια κομμάτια από αυτά θα αναλάβετε την ευθύνη τους;

Η επικοινωνία με πρόθεση δεν είναι απλώς η μετάδοση παραπόνων, είναι η αναζήτηση λύσης. Το να ακολουθήσετε την πορεία που ακολουθήσατε σημαίνει σαφώς τον τελικό θάνατο της σχέσης, οπότε τι έχετε να χάσετε;

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που λέγονται κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας που ο σύντροφός σας δεν είχε ιδέα ότι σας ενοχλούσε. Δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τη λήψη αποφάσεων με βάση πληροφορίες που λείπουν, ούτε εσείς.

3: Αναζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ζευγάρια που πήγαν μαζί σε σύμβουλο, ήταν σε θέση να πετύχουν πάρα πολλά κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων αυτών, όταν ανοίχτηκαν να μιλήσουν για τις προκλήσεις της σχέσης θέτοντας τους τις σωστές ερωτήσεις.

Συχνά, όταν βρισκόμαστε στο εσωτερικό (κάθε είδους) κατάστασης, είναι δύσκολο να κάνουμε πίσω και να απομακρυνθούμε για να την δούμε πιο καθαρά.

Ένας σύμβουλος γάμου, διαμεσολαβητής ή κόουτς, έχει την επαγγελματική γνώση και εμπειρία για να βοηθήσει τη συζήτηση να κυλήσει σε μια παραγωγική και προοδευτική κατεύθυνση. Επιπλέον, ένα αμερόληπτο τρίτο μέρος έχει την ελευθερία να παρατηρεί και να σχολιάζει από αντικειμενική σκοπιά.

Το κλειδί σε αυτό, φυσικά, είναι ότι και οι δύο σύντροφοι στη σχέση συμφωνούν να αφήσουν μακριά την άμυνά τους και να συμμετάσχουν πλήρως στις συνομιλίες.

4: Αποδεχτείτε την ευθύνη.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τάση που θα παρατηρήσετε όταν μιλάτε στους ανθρώπους για τους χωρισμούς ή τα διαζύγια τους: ήταν πάντα το λάθος του άλλου.

Το γεγονός είναι ότι οι σχέσεις είναι αμφίδρομες και (εκτός εάν υπάρχουν καταχρήσεις ή ελαφρυντικές περιστάσεις), και τα δύο μέρη φέρουν την ευθύνη να καλλιεργήσουν και να υποστηρίξουν τη σύνδεση.

Η αποδοχή της ευθύνης είναι ισχυρή και στέλνει ένα μήνυμα προσωπικής λογοδοσίας. Μερικές φορές, μια συγγνώμη – μία απολογία για κάτι, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό πριν συνέβη, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να σπάσει το φράγμα και να ξεκινήσει μια πλημμύρα θεραπευτικής συζήτησης που επιτρέπει να κλείσει μια ανοιχτή πληγή.

5: Κατανοήστε πότε ήρθε η ώρα να τα παρατήσετε.

Για μια υπέροχη σχέση αξίζει πάντα να παλεύεις, αλλά αν είσαι ο μόνος που παλεύεις, δεν είναι μια καλή σχέση.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι μερικές φορές τα συναισθήματα ενός ατόμου ξεθωριάζουν, ή έχει γίνει τόσο μεγάλη ζημιά που είναι αδύνατο να αναρρώσει.

Πιστεύω ότι αν είσαι ο μόνος που προσπαθείς να μείνει ζωντανή η σχέση, ο μόνος που αγαπάς, ο μόνος που ζητάς συγγνώμη, ο μόνος που προσπαθείς … πρέπει επίσης να είσαι αυτός που βάζει τα όρια και να θυμάσαι ποιος είσαι και τι είσαι αξίζει στη ζωή και την αγάπη.

Συχνά συνδέουμε τη δύναμη με το να κρατιόμαστε μαζί, αλλά μερικές φορές, σημαίνει ότι δεν υπολογίζουμε ότι δεν μπορούν κάποια πράγματα να διορθωθούν.