Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία; Ίσως

Μελέτες δείχνουν ότι το να ξοδεύετε χρήματα για εμπειρίες, όπως τα ταξίδια, είναι πιο ικανοποιητικό και προσφέρει περισσότερη ευτυχία από την αγορά υλικών αντικειμένων. Ξέρετε βεβαίως τη φράση: τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν έναν ορισμένο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή, ανάλογα με τον πλούτο που διαθέτετε και τον τρόπο που τον ξοδεύετε. 

money-hapiness

  • Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία έως ένα σημείο – μελέτες δείχνουν ότι η συναισθηματική ευημερία αυξάνεται με ετήσιο εισόδημα στην Αμερική έως περίπου 75.000 δολάρια.
  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι εμπειρίες κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους επειδή ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ταυτότητας κάποιου.
  • Το να ξοδεύετε χρήματα σε εμπειρίες ή αντικείμενα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας μπορεί να αυξήσει τις δυνατότητές σας για ευτυχία.

Η έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική ευεξία αυξάνεται μαζί με το εισόδημα, μέχρι ένα σημείο. Μια μελέτη του 2010 εξέτασε έρευνες 450.000 Αμερικανών και διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερα εισοδήματα ανέφεραν υψηλότερη συναισθηματική ευημερία, έως και ετήσιο εισόδημα 75.000 δολαρίων. Μετά από αυτό το εισόδημα, πέφτει. 

Γιατί το να μπορείς να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες, να απολαμβάνεις εμπειρίες ζωής και να έχεις κοινωνικούς δεσμούς είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες ικανοποίησης και ευτυχίας στη ζωή.

Βασικές ανάγκες

Οι ψυχολόγοι λένε όμως ότι το ετήσιο εισόδημα των 75.000 δολαρίων μπορεί να μην είναι το όριο για όλους. Η δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών όπως η τροφή, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες. Στη συνέχεια, το ποσό της ικανοποίησης που προκύπτει από το εισόδημα ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το κόστος ζωής στην περιοχή σας και τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα.

Τα δεδομένα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Όταν μπορούμε να φροντίσουμε οικονομικά τον εαυτό μας, η ψυχική μας υγεία είναι καλύτερη.  Γιατί είναι αγχωτικό να είσαι συνεχώς στο κυνήγι βασικών αγαθών.

Στην πραγματικότητα, οι ενήλικες που ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας είχαν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από τους ενήλικες που ζουν πάνω από αυτό. 

Η ικανότητα να καλύπτετε βασικές ανάγκες χωρίς να κάνετε πολλές δουλειές σημαίνει επίσης ότι είναι πιο πιθανό να έχετε χρόνο για τους φίλους και την οικογένειά σας, κάτι που είναι σημαντικό για την ευτυχία. Μια μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία ξεκίνησε το 1938 και παρακολούθησε εκατοντάδες ανθρώπους για σχεδόν 80 χρόνια, συνέλεξε δεδομένα τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ευημερία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι στενές σχέσεις, περισσότερο από τα χρήματα ή την φήμη, είναι που κρατούν τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε όλη τους τη ζωή. 

Εμπειρία έναντι υλικών

Μόλις καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες, το αν τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία μπορεί να εξαρτάται από το σε τι τα ξοδεύετε. 

Υπάρχει μια κοινή θεωρία ότι το να ξοδεύετε χρήματα για εμπειρίες θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους από το να ξοδεύετε χρήματα σε υλικά αντικείμενα. Κάποιες μελέτες το υποστηρίζουν. Μια ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι οι εμπειρίες κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους επειδή ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις, αποτελούν μεγαλύτερο μέρος της ταυτότητας κάποιου και είναι λιγότερο πιθανό να συγκριθούν με τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων. 

Μια δημοσκόπηση το 2014 σε millennials διαπίστωσε ότι το 78% προτιμά να ξοδεύει χρήματα για εμπειρίες ή γεγονότα σε σύγκριση με ένα υλικό αντικείμενο. Δεν είναι μόνο οι millennials. Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες για εμπειρία και εκδηλώσεις αυξήθηκαν κατά 70% από το 1987. 

Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, μπορεί να είναι η αγορά ενός απτού αντικειμένου που φέρνει τη μεγαλύτερη ευτυχία. Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι αν έχουμε πολύ ισχυρή θέληση για κάτι, τότε έχουμε μεγάλη ευτυχία όταν αγοράζουμε αυτό το πράγμα, πχ ένα αυτοκίνητο. 

Όταν τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία

Ένας λόγος που περισσότερα χρήματα δεν ισοδυναμούν πάντα με περισσότερη ευτυχία οφείλεται ότι όταν κερδίζετε περισσότερα χρήματα, τα έξοδά σας επίσης συχνά ανεβαίνουν.

Για παράδειγμα, μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε χρήματα για πράγματα όπως συνδρομές ή δείπνα σε πιο ακριβά εστιατόρια. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα, παρόλο που παίρνετε σημαντικό μισθό.  

Η ευτυχία εξαρτάται επίσης από το πόσο πρέπει να δουλέψεις για να βγάλεις αυτά τα χρήματα. Μπορεί να βγάζετε 300.000 δολάρια, κάτι που θεωρητικά ακούγεται υπέροχο, αλλά αν εργάζεστε 80 ώρες την εβδομάδα και δεν μπορείτε να απολαύσετε τα χρήματα που κερδίζετε, τότε ποιο είναι το νόημα;

Συμπέρασμα

Το πόσα χρήματα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος ποικίλλει. Η ευτυχία μπορεί να εξαρτάται από το πόσα χρήματα απαιτούνται για να καλύψετε τις δικές σας βασικές ανάγκες και τι σας φέρνει χαρά προσωπικά.

Για ένα άτομο, αυτό μπορεί να είναι εισιτήρια διαρκείας στους Yankees. Για κάποιον άλλο, μπορεί να είναι ένα μασάζ μία φορά το μήνα ή ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο. 

Τελικά, τα χρήματα μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες για ικανοποίηση από τη ζωή, ανάλογα με το πώς τα ξοδεύετε. Εάν ξοδεύετε χρήματα σε εμπειρίες ή αντικείμενα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας, θα αυξήσετε την ευτυχία σας.

Τέλος, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εγγύτητα που νιώθουν οι καταναλωτές με τους φίλους ή με την οικογένειά τους αυξάνεται μετά από μια αγορά κάποιας βιωματικής εμπειρίας. Ωστόσο, αυτό το αίσθημα της εγγύτητας δεν είναι ικανό να εκμηδενίσει εκείνο της μη αυθεντικότητας απέναντι στον εαυτό. Κι έτσι δεν αναπτύσσεται κάποιο αίσθημα ικανοποίησης ή και χαράς.

Και συνοψίζουν: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος κάνει μια αγορά. Αλλά, αν το κάνει κυρίως για να νιώσει περισσότερη ευτυχία, καλύτερα να αγοράσει κάποια υπηρεσία που να ταιριάζει την προσωπικότητά του».