Οι 16 τύποι προσωπικότητας (και τα χαρακτηριστικά τους)

Ο Δείκτης Myers-Briggs είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τεστ προσωπικότητας σήμερα. Σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει με άλλα μέσα μέτρησης της προσωπικότητας, τα οποία μετρούν πολύ συγκεκριμένες πτυχές της συμπεριφοράς μας και των μοντέλων της σκέψης, ο δείκτης Myers-Briggs αναπτύχθηκε για να διερευνήσει τις πιο σημαντικές και μοναδικές πτυχές που θα μπορούσαν να περιγράψουν την προσωπικότητα του κάθε ατόμου μέσω 16 τύπων προσωπικότητας.

los-16-tipos-de-personalidad-y-sus-caractersticas

Αυτή η ιδέα, βασισμένη σε ό, τι είναι συνήθως γνωστή ως «ολιστική» προσέγγιση, είναι πολύ ελκυστική σε πολλούς ανθρώπους που βλέπουν σε αυτό το τεστ προσωπικότητας έναν τρόπο να γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία των ανθρώπων, και τι τους προσδιορίζει με μια πληρέστερη έννοια.

Μάλιστα, πολλοί ψυχολόγοι λένε ότι ο δείκτης Myers-Briggs είναι έγκυρος και χρήσιμος και, κατά συνέπεια, οι 16 τύποι της προσωπικότητας που προτείνει. Ας δούμε που στηρίζεται η υπεράσπιση και η αρνητική κριτική αυτού του συστήματος ταξινόμησης των προσωπικοτήτων.

Ποιος είναι ο δείκτης Myers-Briggs;

Ο MBTI, όπως είναι γνωστό στα αγγλικά, είναι μια δοκιμασία προσωπικότητας που βασίζεται στα έργα του Carl Jung και στους τύπους προσωπικότητας που πρότεινε. 

Ο δείκτης Myers-Briggs δανείζεται 8 από τις ψυχολογικές λειτουργίες που ο Jung χρησιμοποίησε για να εξηγήσει τους διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας και προτείνει ένα σύστημα ερωτήσεων που χρησιμεύουν για να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι προτιμήσεις και ο τρόπος ύπαρξης των ανθρώπων συμμορφώνονται με αυτές τις κατηγορίες.

Πώς λειτουργεί το MBTI;

Στο μοντέλο Myers-Briggs υπάρχουν 16 πιθανοί τύποι προσωπικότητας και είναι βασισμένοι σε 4 διχοτομίες αυτές που πρώτος έθεσε επί τάπητος ο Καρλ Γιούνγκ. Αυτές είναι η εσωστρέφεια (introversion– I) ή η εξωστρέφεια (extraversion– E), η διαίσθηση (intuition– N) ή η αίσθηση (sensing– S), η λογική (thinking– T) ή το συναίσθημα (feeling– F), και η κριτική (judging– J) ή η αντίληψη (perceiving– P). Αναλόγως με τις προτιμήσεις σε κάθε διχοτομία και τις αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται, συνδυαστικά δημιουργούνται 16 πιθανότητες για το ποιος τελικά είσαι. Σε σχέση με άλλες μεθόδους για τύπους προσωπικότητας, αυτή διαφέρει γιατί βασίζεται στις προτιμήσεις και στις δεξιότητες.

the-myers-briggs-type-indicator

Κάθε άτομο απαντά στις 4 ερωτήσεις που τίθενται στην εξέταση που αντανακλούν τον τρόπο ζωής, σκέψης και αίσθησης, γεγονός που καθιστά το μοντέλο Myers-Briggs ένα εργαλείο μέτρησης βασισμένο στην ενδοσκόπηση. Από αυτές τις απαντήσεις, τα ληφθέντα δεδομένα ομαδοποιούνται και με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται ποιος από τους 16 τύπους προσωπικότητας εξυπηρετεί να περιγράψει καλύτερα τον τρόπο που υπάρχει ένα άτομο και τις προτιμήσεις του εαυτού του. Απαντώντας λοιπόν σε 4 ερωτήσεις και συνδυάζοντας τα γράμματα μεταξύ τους, μπορείς να βρεις ποιος τύπος είσαι.

Η πρώτη ερώτηση είναι για τον αγαπημένο σου «κόσμο». Προτιμάς να εστιάζεις στον εξωτερικό κόσμο (Ε) ή τον δικό σου εσωτερικό κόσμο (Ι); Η δεύτερη ερώτηση αφορά τις πληροφορίες. Προτιμάς να εστιάζεις στις βασικές πληροφορίες που σου παρέχονται (S) ή στο να ερμηνεύεις και να δίνεις εσύ νόημα στις πληροφορίες (Ν); Η επόμενη ερώτηση αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λάβεις. Προτιμάς να λαμβάνεις αποφάσεις με λογική και συνέπεια (Τ) ή να αποφασίζεις αναλόγως με τους ανθρώπους και τις διαφορετικές συνθήκες ενστικτωδώς (F); Και τέλος, η τελευταία ερώτηση αφορά τα πλάνα. Προτιμάς να αποφασίζεις τα πράγματα (J) ή θες να παραμένεις ανοιχτός σε νέες επιλογές και στο ό, τι προκύψει (P);

Όταν απαντηθούν αυτές οι 4 ερωτήσεις, τότε συνδυάζοντας τα 4 γράμματα, υπάρχουν 16 διαφορετικές πιθανότητες για το τι τύπο προσωπικότητας έχεις.

Οι 16 τύποι προσωπικότητας του δείκτη Myers-Briggs

1. ESTJ (extroverted thinking judgment)

Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να έχουν τον έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω τους, πάντα αναζητούν έναν τρόπο να κάνουν τα πάντα να δουλεύουν όπως πρέπει και, αν χρειαστεί, να το εφαρμόσουν οι ίδιοι. Αυτό τον τύπο τον χαρακτηρίζει η πρακτικότητα και ο ρεαλισμός. Είναι αποφασιστικός και υλοποιεί γρήγορα τις αποφάσεις του με δυναμικότητα. Οργανώνει διάφορα έργα και τους ανθρώπους γύρω του για να λάβει αποτελέσματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Προσέχει πολύ τις λεπτομέρειες της ρουτίνας και ακολουθεί λογικά πρότυπα.

2. ESTP  (Extraverted Sensing Penser Sensing Perception)

Τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι αυθόρμητα, χαρούμενα και ενεργά, αλλά όπως συμβαίνει με το προηγούμενο ESTJ, τείνουν να ασκούν κυριαρχία πάνω σε άλλους, στην περίπτωση αυτή μέσω της ικανότητάς τους για παρατήρηση και του χαρισματισμού τους εαυτού. Είναι ανεκτικός τύπος και πάντα προσεγγίζει τα πράγματα με ρεαλισμό και βρίσκει άμεσα αποτελέσματα. Θέλει πάντα να δράσει για να λύσει το πρόβλημα και βαριέται με τις θεωρίες. Επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα, είναι αυθόρμητος και απολαμβάνει τις στιγμές με άλλους. Μαθαίνει με τις πράξεις και απολαμβάνει τις υλικές ανέσεις.

3. ESFJ (Extraverted Feeling Feeling Judging)

Αυτοί είναι άνθρωποι που είναι πολύ εστιασμένοι στη φροντίδα για τις ανάγκες των άλλων, ειδικά αν είναι μέρος του στενού κύκλου σας: οικογένεια και φίλοι. Αυτός είναι ο λόγος που όποτε μπορούν βοηθούν και εξασφαλίζουν ότι οι στενοί κοινωνικοί κύκλοι τους παραμένουν πάντα σταθεροί και με καλή υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνουν να αποφεύγουν τις έντονες συγκρούσεις και να δείχνουν διπλωματικές όταν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Ο τύπος αυτός θεωρείται φιλόξενος, ευσυνείδητος και συνεργάσιμος. Θέλει αρμονία και οδηγείται με αποφασιστικότητα για να το πετύχει. Είναι συνεργάσιμος έτσι ώστε να πετύχει τους στόχους του με ακρίβεια και έγκαιρα. Είναι πιστός και προσέχει τι χρειάζονται οι άλλοι έτσι ώστε να τους το προσφέρει. Θέλει να τον εκτιμούν για το ποιος είναι.

4. ESFP (feeling of extroverted perception)

Είναι ευτυχείς και αυθόρμητοι άνθρωποι που απολαμβάνουν διασκεδαστικές δράσεις. Η διασκέδαση είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ζωής τους και είναι ζεστού ταμπεραμέντου. Λατρεύουν την καινοτομία και μιλούν για προσωπικές εμπειρίες. Είναι πολύ φιλικός και αποδέχεται εύκολα τους άλλους. Λατρεύει τη ζωή, τους ανθρώπους και τις υλικές ανέσεις. Είναι εξωστρεφές άτομο και συνεργάζεται με άλλους για να φέρει εις πέρας αυτό που θέλει. Κυριαρχείται από την κοινή λογική αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει τη δουλειά διασκεδαστική. Προσαρμόζεται εύκολα σε καινούριο περιβάλλον και είναι αυθόρμητος. Μαθαίνει με το να δοκιμάζει κάτι καινούριο με άλλα άτομα.

5. ISTJ (Introverted Sensing Thinking Perception)

Ένας τύπος προσωπικότητας που ορίζεται από την έντονη αίσθηση της ηθικής και του καθήκοντός του. Τους αρέσει να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν συστήματα κανόνων που επιτρέπουν σε ομάδες και οργανισμούς να λειτουργούν με σαφή λογική και τάξη. Δίνουν μεγάλη αξία στους κανόνες και στην ανάγκη η πραγματικότητα να αντιστοιχεί με το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα. Αν και είναι εσωστρεφείς άνθρωποι, δεν αποφεύγουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται ως ήσυχος και σοβαρός. Κερδίζει τις επιτυχίες του με αξιοπιστία. Είναι πρακτικός τύπος, ρεαλιστής και υπεύθυνο άτομο. Χρησιμοποιεί τη λογική στις αποφάσεις του και απολαμβάνει την οργάνωση σε όλους τους τομείς της ζωής του. Τύπος των παραδόσεων.

6. ISTP (Introverted Sensing Thinking Perception)

Είναι αποκλειστικοί άνθρωποι, προσανατολισμένοι στη δράση και τις πρακτικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Ορίζονται επίσης από την τάση τους προς τη λογική σκέψη και τον αυθορμητισμό και την αυτονομία τους. Τους αρέσει να εξερευνήσουν περιβάλλοντα και να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Είναι αθόρυβος παρατηρητής αλλά δρα άμεσα μόλις εντοπίσει κάποιο πρόβλημα. Χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ανεκτικότητα. Αναλύει τα πάντα έτσι ώστε να βρει τον πυρήνα του προβλήματος και απλά βρίσκει τον τρόπο να κάνει τα πράγματα να δουλέψουν. Εκτιμά την αξία της αποδοτικότητας.

7. ISFJ (Introverted Feeling Feeling Judging)

Είναι άνθρωποι που καθορίζονται κυρίως από την επιθυμία τους να προστατεύουν και να βοηθούν τους άλλους και, εν συντομία, να είναι αξιόπιστοι για τους άλλους, προσπαθούν να κάνουν ό, τι αναμένεται από αυτούς, αλλά δεν έχουν μεγάλες φιλοδοξίες ή να είναι πολύ φιλόδοξοι. Τείνουν να πιστεύουν ότι είναι λάθος να ζητάμε αποζημιώσεις ή αυξήσεις σε αντάλλαγμα για τις θυσίες που κάνουν όταν πρόκειται για δουλειά, δεδομένου ότι αυτό πρέπει να αποτελεί στόχο από μόνο του. Ήσυχος, φιλικός και ευσυνείδητος θεωρείται αυτός ο τύπος. Χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα. Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του χωρίς δισταγμούς. Θυμάται λεπτομέρειες για τα άτομα που νοιάζεται κι ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των άλλων. Προσπαθεί πάντα να δημιουργεί ένα αρμονικό περιβάλλον.

8. ISFP (Introverted Sensing Feeling Perception)

Οι άνθρωποι που ζουν απόλυτα στο εδώ και τώρα, σε συνεχή αναζήτηση νέων και αισθησιακά διεγερτικών καταστάσεων. Είναι επιφυλακτικοί, αλλά και χαρούμενοι, αυθόρμητοι και ζεστοί με τους φίλους τους. Έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στον κόσμο των τεχνών. Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται σαν ήσυχος, φιλικός, ευαίσθητος και ευγενικός. Απολαμβάνει το τι συμβαίνει γύρω του τη δεδομένη στιγμή. Θέλει το δικό του χώρο και χρόνο και είναι αφοσιωμένος στις αξίες του και τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για αυτόν. Αντιπαθεί κάθε είδους διαφωνίες ή συγκρούσεις.

9. ENTJ (Extraverted Intuitive Thinking Judging)

Αυτός είναι ένας από τους 16 τύπους προσωπικότητας που σχετίζονται περισσότερο με την ηγεσία και την αφοσίωση. Οι άνθρωποι που περιγράφονται σε αυτήν την κατηγορία είναι με επικοινωνιακές, ευκίνητες και αναλυτικές σκέψεις και έχουν προδιάθεση να οδηγήσουν ομάδες και οργανώσεις. Θα προσαρμόζονται καλά στην αλλαγή και θα προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους κάθε φορά που αλλάζει το περιβάλλον. Επιπλέον, σχεδόν πάντα ξέρουν πώς να εξηγούν τα έργα ή τις ιστορίες τους με τρόπους που να ενδιαφέρουν τους υπόλοιπους, γεγονός που τους καθιστά πολύ κατάλληλους για διαφημίσεις. Είναι λοιπόν αποφασιστικός και έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία. Αντιλαμβάνεται αμέσως παράλογους και αναποτελεσματικούς τρόπους και αναπτύσσει διαδικασίες για να επιλύσει οργανωτικά προβλήματα. Απολαμβάνει μακροπρόθεσμους στόχους και είναι ενημερωμένος για όλα. Προσπαθεί πάντα να μαθαίνει και να μεταδίδει στους άλλους αυτά που ξέρει. Έχει ισχυρή άποψη για τις ιδέες του.

10. ENTP (Extroverted Intuitive Thinking Perception) 

Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται ιδιαίτερα από την περιέργεια και τις προκλήσεις, αυτά που πρέπει να επιλύσουν απαιτούν ερωτήματα που διεγείρουν πνευματικά. Η πνευματική ευκινησία τους και η ικανότητά τους να ανιχνεύουν λογικές ασυνέπειες τους καθιστούν  προδιάθετους να ενδιαφέρονται για την επιστήμη ή τη φιλοσοφία. Επιπλέον, η τάση τους να είναι ανταγωνιστές, τους καθιστά πολύ δραστήριους κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθώντας πάντα να επιτύχουν καινοτόμες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Είναι λοιπόν ειλικρινής λέγοντας ντόμπρα τις απόψεις του. Βρίσκει πάντα λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Δημιουργεί δυνατότητες και τις αναλύει στρατηγικά. Μπορεί να διαβάζει τους ανθρώπους. Βαριέται με τη ρουτίνα και σπάνια κάνει το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο. Αποκτά νέα ενδιαφέροντα το ένα μετά το άλλο.

11. ENFJ (Extraverted Intuitive Feeling Judging)

Οι άνθρωποι που συνεχώς μαθαίνουν για όλους τους τομείς της γνώσης (ή ένα μεγάλο μέρος αυτών) και να βοηθήσουν να μάθουν τους άλλους, καθοδηγώντας τους στην εξέλιξή τους. Τους αρέσει να προσφέρουν κηδεμονία και συμβουλές και είναι πολύ καλοί στο να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των άλλων. Επικεντρώνονται στις αξίες και τα ιδανικά τους και προσπαθούν να βελτιώσουν την ευημερία του μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων μέσω των ιδεών και των ενεργειών τους. Είναι λοιπόν υπεύθυνο άτομο, ζεστό και δείχνει εμπάθεια. Προσαρμόζεται εύκολα στα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Βρίσκει δυνατότητες σε όλους και προσπαθεί να τους βοηθήσει να τις αξιοποιήσουν. Ανταποκρίνεται και στον έπαινο αλλά και στην κριτική. Είναι κοινωνικός και προσπαθεί να ηγείται μία ομάδα ατόμων με το να τους εμπνέει.

12. ENFP (extraverted intuitive perception of feeling)

Ένας από τους 16 τύπους προσωπικότητας με τη μεγαλύτερη τάση δημιουργικής σκέψης, τέχνης και κοινωνικότητας. Είναι χαρούμενοι, απολαμβάνουν αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και ενεργούν με τη θέση τους στο μυαλό ως μέρος ενός “όλου” που σχηματίζεται από την ανθρωπότητα και δεν δείχνουν ατομικισμό. Στην πραγματικότητα, συνήθως συμμετέχουν σε συλλογικά καθήκοντα για να βοηθήσουν τους άλλους, σκεπτόμενοι τον κοινωνικό αντίκτυπο των ενεργειών τους. Ωστόσο, είναι επίσης εύκολο να αποσπάσουν την προσοχή τους και συχνά αναβάλλουν καθήκοντα που θεωρούν βαρετά ή πολύ απλά και ρουτίνα. Ενθουσιώδης λοιπόν τύπος με φαντασία. Βλέπει τη ζωή γεμάτη με δυνατότητες. Αποζητά επιβεβαίωση από τρίτους. Εκτιμά εύκολα καθώς επίσης και υποστηρίζει εύκολα. Έχει λεκτική ευχέρεια και έχει την ικανότητα να αυτοσχεδιάζει για αυτό και βασίζεται σε αυτό. Είναι ευέλικτος και αυθόρμητος.

13. INTJ (Introverted Intuitive Thinking Judging)

Ένας τύπος προσωπικότητας προσανατολισμένος στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που βασίζονται στην αναλυτική συλλογιστική. Εκείνοι που περιγράφονται από αυτήν την κατηγορία είναι άνθρωποι που επικεντρώνονται πολύ στις δικές τους ιδέες και θεωρίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος, πράγμα που σημαίνει ότι αναλύουν το περιβάλλον τους επικεντρώνοντας στις ιδέες τους για το πώς λειτουργεί. Γνωρίζουν τις δικές τους ικανότητες και εμπιστεύονται τα δικά τους κριτήρια, αν και αυτό συμβαίνει εναντίον ορισμένων ανωτέρων. Πολύ συχνά γίνονται εμπειρογνώμονες σε έναν τομέα με πολύ ειδικές γνώσεις, δεδομένου ότι ήθελαν να έχουν επαρκείς γνώσεις για κάτι που να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που υπεισέρχονται στη λειτουργία του και, από εκεί, να ξέρετε τι μπορεί να γίνει ή τι θα συμβεί στο μέλλον. Χαρακτηρίζεται λοιπόν από ένα πρωτότυπο μυαλό και έχει μία καλή ιδέα για το πώς να επιτύχει τους στόχους του. Παρατηρεί μοτίβα από εξωτερικά συμβάντα και αναπτύσσει προοπτικές μεγάλης εμβέλειας. Όταν δεσμευτεί να κάνει κάτι, το φέρνει εις πέρας. Είναι ανεξάρτητος και έχει ψηλά πρότυπα για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους.

14. INTP (Introverted Intuitive Thinking Perception)

Ένας από τους 16 τύπους προσωπικότητας που ορίζονται περισσότερο από την τάση να αντανακλούν. Αυτοί οι άνθρωποι αρέσκονται στις θεωρίες με την ικανότητα να εξηγούν ό, τι μπορεί να συμβεί σε ένα σύστημα και η τάση τους προς τελειομανία τις κάνει να διορθώνουν τους άλλους σε πολλές περιπτώσεις. Εκτιμούν περισσότερο την ακρίβεια με θεωρητικούς όρους από τον πραγματισμό και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Αυτός ο τύπος προσπαθεί να βρει λογικές εξηγήσεις για αυτά που τον ενδιαφέρουν. Πιο θεωρητικός τύπος, ενδιαφέρεται περισσότερο για ιδέες παρά για κοινωνική αλληλεπίδραση. Ήσυχος, ευέλικτος και εύκολα προσαρμόσιμος σε διάφορες καταστάσεις. Εστιάζει στο να λύσει τα προβλήματα σε βάθος. Είναι δύσπιστος, επικριτικός και πάντα αναλύει τις περιστάσεις.

15. INFJ (Introverted Intuitive Feeling Judging)

Πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι, δεσμευμένοι και μετακινούμενοι από πολύ συγκεκριμένα ιδανικά Επιπλέον, αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν και άλλοι να επωφεληθούν από αυτά τα ιδανικά. Αυτό τους καθιστά επιρρεπείς τόσο στον προβληματισμό όσο και στη δράση, που μπορεί να ισοδυναμεί με τόση εργασία που υπερφορτώνεται με υπερβολικές ευθύνες. Δείχνουν μεγάλη ικανότητα να ερμηνεύσουν με επιτυχία τις ψυχικές καταστάσεις των άλλων και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να τους βοηθήσουν πριν το ζητήσει ο άλλος. Αναζητά λοιπόν νόημα και τρόπους να συνδεθεί με ιδέες, ανθρώπους και υλικά αγαθά. Θέλει να καταλάβει τι παρακινεί τους ανθρώπους και είναι αφοσιωμένος και σταθερός στις αξίες του. Έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς να εξυπηρετήσει το κοινό καλό και είναι αποφασισμένος στην υλοποίησή του.

16. INFP (Introverted Intuitive Feeling Perception)

Λιγότερο ηθικός από τον προηγούμενο INFJ, ο INFP ενδιαφέρεται επίσης πολύ για να βοηθήσει άλλους από τη θέση του ως προστατευόμενων ανθρώπων. Δείχνουν μια αισθητική και καλλιτεχνική ευαισθησία που τους κάνει δημιουργικούς. Ιδεαλιστής και πιστός στις αξίες και τα άτομα που τον ενδιαφέρουν. Αναζητά μία εξωτερική ζωή που να ταιριάζει με τις αξίες του. Είναι περίεργος ως άνθρωπος και αντιλαμβάνεται γρήγορα τις δυνατότητες που μπορεί να υπάρξουν για να υλοποιήσει τις ιδέες του. Προσπαθεί να καταλάβει τους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Προσαρμόζεται εύκολα και αποδέχεται τα πάντα εκτός αν απειλείται κάποια από τις αξίες του.

Η ουσία της θεωρίας αυτής είναι ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων δεν είναι τυχαία, αντιθέτως είναι πολύ σταθερή λόγω του τρόπου που οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν την αντίληψή τους. Η θεωρία Myers-Briggs έχει ως στόχο να κατανοήσεις τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και ότι δεν υπάρχει κάποιος τύπος ανώτερος από τον άλλο και οι 16 τύποι είναι ίσοι. 

 

w-myersbriggs-g