10 βήματα για να συνδεθείτε εύκολα με τους άλλους σε συνομιλίες

Υπάρχει μια επιστήμη πίσω από μια καλή συζήτηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Μπορεί να εφαρμοστεί σε εργασιακές ρυθμίσεις όπως εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης, επαγγελματικές συναντήσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις όπως πάρτι, γενέθλια ή συναντήσεις πεθερικών για πρώτη φορά. Είναι το ίδιο, λειτουργεί καλά είτε αγαπάτε τις συνομιλίες είτε όχι.

conversations

Η ακρόαση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ποτέ για οποιονδήποτε. Και καθώς ακούτε, μην ακούτε για να απαντάτε, αλλά ακούτε για να καταλαβαίνετε τι σας λένε και να θυμάστε… Οι άνθρωποι ακούνε τα λόγια σου αλλά ακούνε και τη στάση σου

Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να έχετε μια καλή συζήτηση με οποιονδήποτε.

Στόχος, πρόθεση, σχέδιο

Αυτός είναι ένας κανόνας που ξεχνάμε συχνά. Σκεφτόμαστε τη γλώσσα του σώματός μας, τον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε, την οπτική επαφή, κ.λπ. Όμως, οι καλύτεροι συνομιλητές έχουν πάντα ένα στόχο ή μία πρόθεση ή ένα σχέδιο για τις συζητήσεις στις οποίες κάνουν. Το να έχουν μια πρόθεση βοηθά να αποκρούσουν αυτές τις άβολες χαμηλές στιγμές και παύσεις.

Πριν πάτε σε εκδηλώσεις, σκεφτείτε τι θέλετε να ζήσετε ή να πάρετε από την εκδήλωση. Είστε εκεί για να βρείτε επιχειρηματικούς συνεργάτες, να κάνετε φίλους , να περάσετε καλά ή να γνωρίσετε έναν πιθανό σύντροφο ζωής; Όπως εξομολογείται μία ειδικός, της αρέσει να θέτει επίτηδες ένα στόχο στο αυτοκίνητό της λίγο πριν βγει σε οποιαδήποτε εκδήλωση. Απλώς ο καθορισμός ενός στόχου σας βοηθά να καθοδηγήσετε τη συνομιλία σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε για τι θέλετε να μιλήσετε ή να ρωτήσετε το άτομο με το οποίο μιλάτε.

Ο στόχος σας θα μπορούσε να είναι τόσο απλός, όπως να θέλετε απλώς να γελάσετε και να περάσετε καλά. Εκτός από την καθοδήγηση της συνομιλίας σας, ο στόχος σας θα σας βοηθήσει επίσης να προσδιορίσετε το άτομο με το οποίο θα συνομιλήσετε εάν πρέπει να αποφασίσετε.

Πως γίνονται οι πρώτες εντυπώσεις

Όταν σκεφτόμαστε τις πρώτες εντυπώσεις, συνήθως πιστεύουμε ότι συμβαίνει όταν συναντάμε για πρώτη φορά ή ακούμε κάποιον να μιλάει. Όμως, η πρώτη εντύπωση συμβαίνει όταν βλέπεις για πρώτη φορά κάποιον, είτε μιλάς είτε δεν τον συναντάς από κοντά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καλύτεροι συνομιλητές ξεκινούν πάντα τις συζητήσεις τους από την προσέγγισή τους.

Ως εκ τούτου, κάθε φορά που πρόκειται να συστηθείτε σε κάποιον ή να ξεκινήσετε μια συζήτηση, σταθείτε όρθιοι. Η καλύτερη πρώτη εντύπωση, συμβαίνει όταν έχεις ωραία, ανοιχτή γλώσσα του σώματος. Έτσι το θέτουν οι ειδικοί:

«Τα χέρια σας να είναι έξω από την τσέπη σας, να μην έρχονται σε επαφή με την τσάντα σας, ούτε να είναι πίσω από την πλάτη σας. Αυτό βοηθά στο να δείχνουμε εμπιστοσύνη. Έχετε τους ώμους σας κάτω και σωστά πίσω. Κάθε φορά που κουλουριαζόμαστε σημαίνει άγχος… Ένα χαμόγελο ζεσταίνει τους ανθρώπους πριν τους γνωρίσετε».

Το καλύτερο κλειδί για να ξεκινάνε οι συζητήσεις

Υπάρχει ένα τεράστιο ερευνητικό πείραμα που εξέτασε σχεδόν κάθε τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να ξεκινήσουν συνομιλίες. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το καλύτερο κλειδί είναι ένα απλό “Γεια, πώς είσαι;”

Είναι απλό και αποτελεσματικό, και δεν είναι περίεργο γιατί. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο λόγος που λειτουργεί τόσο καλά είναι ότι πραγματικά δεν θέλετε να πείτε κάτι πολύ έντονο όταν ξεκινάτε μια συζήτηση. Μερικοί άνθρωποι θα σας συμβουλεύσουν να κάνετε πρώτα ένα κομπλιμέντο, αλλά σύμφωνα με αυτούς, και αυτό μπορεί εύκολα να πάει στραβά. Ωστόσο, ένα απλό «Γεια, πώς είσαι; Είμαι…» συνοδεύεται από ένα ζεστό χαμόγελο δεν μπορεί να πάει στραβά. Είναι εύκολο, είναι ωραίο και είναι φυσικό.

Έναυσμα μιας συνομιλίας

Τα εναύσματα μιας συνομιλίας κάνουν τη διαφορά μεταξύ μιας εκθαμβωτικής συνομιλίας και μιας βαρετής. Αυτές, είναι μη λεκτικές ενδείξεις που όμως δείχνουν περιέργεια και ενδιαφέρον. Ένα παράδειγμα που έχει ανακαλυφθεί ότι εμφανίζεται σε άτομα ανεξαρτήτως κουλτούρας, φύλου, ηλικίας ή φυλής είναι το ανασήκωμα των φρυδιών.

Αφού έχετε ορίσει την πρόθεσή σας, ίσως σκοπεύετε να γνωρίσετε καλύτερα τα πεθερικά σας. Το επόμενο πράγμα που θα κάνετε είναι να τα παρατηρήσετε. Καθώς κάνετε ερωτήσεις και ασχολείστε μαζί τους, δώστε προσοχή στα εναύσματα (στην ζωντάνια) του ενδιαφέροντος που δείχνουν. Προσπαθείτε να αναζητήσετε αμοιβαίες συμπάθειες ή παρόμοια χόμπι. Όπως λένε, «Όποτε βλέπετε ένα έναυσμα, αρχίστε τη συζήτηση».

Κάντε εσείς την πρώτη κίνηση

Συνήθως, οι άνθρωποι αποτρέπονται από το να κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης επειδή είστε και εσείς νέος μαζί τους. Μην περιμένετε να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει μια συζήτηση, ενώ εσύ είσαι απασχολημένος με το να σκέφτεσαι γιατί κάποιος δεν σου μιλάει, και ενώ είναι απασχολημένος και αυτός με την ίδια σκέψη. Εξασκηθείτε να κάνετε εσείς την πρώτη κίνηση για να προσεγγίσετε τους ανθρώπους και να συνδεθείτε. Όταν το κάνετε, κάντε για αρχή μια ερώτηση και ακούστε τους, μην τους διακόπτετε.

Κάθε φίλος αντιπροσωπεύει έναν κόσμο μέσα μας, έναν κόσμο που πιθανώς δεν γεννήθηκε μέχρι να φτάσουν δίπλα σας, και μόνο από αυτή τη συνάντηση γεννιέται ένας νέος κόσμος.
Anaïs Nin

Να μην σκέφτεστε παρά μόνο τον καλεσμένο σας

Για να ξεκινήσετε μία συζήτηση με τους άλλους πρέπει πρώτα πρώτα να αφαιρέσετε τους περισπασμούς γύρω σας και να δίνετε περισσότερη προσοχή στον καλεσμένο σας. 

Επιλέξτε λέξεις που ενθαρρύνουν τους άλλους

Να έχετε υπόψη σας ότι τα λόγια σας (κυρίως τα πρώτα) έχουν βάρος, αν πρόκειται να μιλήσετε. Επιλέξτε λοιπόν λέξεις που προσθέτουν αξία και ενθαρρύνουν τους άλλους. Οι λέξεις δεν μπορούν να αναιρεθούν, επιλέξτε τις με σύνεση. Το πιο σημαντικό, δώστε την προσοχή σας σε αυτά που λένε για να τους κάνει να νιώθουν ότι τους αγαπούν, τους εκτιμούν και αφήστε τους να ενθαρρύνονται. Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι κάνατε ή τι είπατε, αλλά θα θυμούνται πάντα πώς τους κάνατε να νιώθουν. Όταν δίνεις στους ανθρώπους ελπίδα, τους δίνεις μέλλον.

Πιστέψτε στον άλλο

Άλλο είναι να συνδέεσαι με ανθρώπους επειδή πιστεύεις ότι έχεις κάτι να πεις, και άλλο να συνδέεσαι με ανθρώπους επειδή πιστεύεις ότι έχουν κάτι να σου διδάξουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να μάθετε από έναν άνθρωπο. Ελάτε στο επίπεδό τους και να είστε έτοιμοι να τους ενθαρρύνετε να μιλάνε καθώς και να μάθετε από αυτούς. Οι άνθρωποι έχουν ήδη αρκετές αμφιβολίες για να ξεπεράσουν, μην είστε η πηγή περισσότερων αμφιβολιών.

Πως να τελειώσετε καλά μία συζήτηση

Οι περισσότεροι από μας δεν σκεφτόμαστε πώς να τελειώσουμε καλά μια συζήτηση, παρά μόνο πως να την ξεκινήσουμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η τελευταία σας εντύπωση είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη σας. Ένας πολύ καλός τρόπος για να τελειώσετε καλά μια συζήτηση είναι αυτό που αναφέρουν ως μελλοντική αναφορά.

Η μελλοντική αναφορά, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ένας ευγενικός τρόπος για να μετατοπίσετε το επίκεντρο της συζήτησης από το παρόν στο μέλλον και να ευχαριστήσετε το άλλο άτομο για την υπέροχη συζήτηση. Για παράδειγμα, στο τέλος μιας συνομιλίας, μπορεί να πείτε “Γεια, τι κάνεις αργότερα σήμερα;” Απάντηση: “Θα παρακολουθήσω έναν αγώνα ποδοσφαίρου με τα αδέρφια μου.” Και αυτό θα είναι το σύνθημά σας για να πείτε «Ευχαριστώ για την υπέροχη συνομιλία. Ελπίζω να διασκεδάσετε με αυτό το παιχνίδι που θα δείτε.” Εάν είναι κάποιος που θα θέλατε να ρωτήσετε για ραντεβού, αυτή θα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Συμπέρασμα

Μια υπέροχη συζήτηση έχει να κάνει λιγότερο με το θέμα με το οποίο αποφασίζετε να ανοίξετε και περισσότερο με την πρόθεση με την οποία πηγαίνετε στη συζήτηση. Δεν έχει να κάνει με το να μην ξεμείνετε από πράγματα να πείτε, είναι να συνδεθείτε και να διασκεδάσετε με κάποιον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που μια συνομιλία μπορεί να είναι σύντομη και αξέχαστη. Όταν υπάρχει πρόθεση, τότε μια συζήτηση θα έχει φυσικά και μία κατεύθυνση.

Ασκήστε αυτά τα βήματα καθημερινά στις συνομιλίες σας και θα εκπλαγείτε με το πώς αυτά χτίζουν τις φιλίες και τις σχέσεις σας με τους άλλους. Κάποτε ήμουν νευρική και συγκρατημένη, αλλά τώρα η σύνδεση με νέους ανθρώπους και η προσοχή στις συζητήσεις είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα. Το να ξεπεράσω την αδεξιότητα και να ενδιαφερθώ για τις ιστορίες άλλων ανθρώπων ήταν το μυστικό μου συστατικό για να κάνω φιλίες που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Εάν μπορείτε να βελτιώσετε μόνο ένα πράγμα στις συνομιλίες σας σήμερα, αυτό είναι η εξής συμβουλή: ακούστε, ακούστε, ακούστε. Δώστε μεγάλη προσοχή στις ιστορίες των ανθρώπων! Σε κάθε ιστορία που ακούτε, υπάρχει ένας φίλος. Κάθε νέος φίλος είναι μια νέα περιπέτεια… η αρχή περισσότερων αναμνήσεων.