Οι μοναχικοί άνθρωποι μεταδίδουν τα αρνητικά τους συναισθήματα στους γύρω τους, και τελικά απομονώνονται από την κοινωνία. Έτσι, μεταδοτική δεν είναι μόνο η γρίπη, αλλά και η μοναξιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που αναφέρει μάλιστα ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες.
Όπως επισημαίνει η έρευνα των πανεπιστημίων του Σικάγου, της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο και του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology, οι μοναχικοί άνθρωποι μεταδίδουν τα αρνητικά τους συναισθήματα στους γύρω τους, και τελικά απομονώνονται από την κοινωνία.
«Εντοπίσαμε ένα εκπληκτικό μοτίβο μετάδοσης που οδηγεί τους ανθρώπους στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού όταν γίνονται μοναχικοί. Η μοναξιά δεν αποτελεί ιδιοκτησία του ατόμου. Μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, και μάλιστα ακόμη και σε άτομα με τα οποία δεν υπάρχει άμεση επαφή», », τόνισε ο John Cacioppo από το πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Πριν χάσουν τους φίλους τους, οι μοναχικοί άνθρωποι μεταδίδουν τα συναισθήματα μοναξιάς στους εναπομείναντες φίλους τους, που νιώθουν κι εκείνοι μοναξιά.
Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν μόνοι τους, εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τους συνανθρώπους τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που τους κάνει να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να αναπτύξουν σχέσεις.
Οι κοινωνίες φαίνεται ότι αναπτύσσουν μία φυσική τάση να «αποβάλλουν» αυτούς τους ανθρώπους, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε αντίστοιχες μελέτες σε πιθήκους.
Καθώς η μοναξιά συνδέεται με νοητικές και ψυχικές νόσους που μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια της ζωής, ο John Cacioppo ανέφερε ότι είναι σημαντικό να παρέχεται εγκαίρως βοήθεια στα άτομα που νιώθουν έτσι.
Για τους σκοπούς της έρευνας, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μεγάλη έρευνα Framingham για τις καρδιοπάθειες, που παρακολούθησε πάνω από 5.000 άτομα από το 1948. Η έρευνα αυτή έχει επεκταθεί σε επιπλέον 5.124 άτομα και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τους επιστήμονες.
Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη στη διεξαγωγή της οποίας συνέβαλε ο καθηγητής της Ιατρικής και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Νικόλας Χριστάκης τόνισε ότι η μοναξιά ενός ανθρώπου μπορεί να έχει επίδραση στον κοινωνικό ιστό. «Κάτι τόσο προσωπικό όσο τα συναισθήματα ενός ατόμου μπορούν να έχουν επίδραση στο κοινωνικό σύνολο» ανέφερε ο καθηγητής. Προσέθεσε ότι η επίδραση της μοναξιάς δεν αφορά μόνο τον ψυχολογικό τομέα αφού συνδέεται με πλήθος ιατρικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, τα προβλήματα του ύπνου και γενικότερα τα προβλήματα στην υγεία. Ετσι αν εντοπιστούν ορισμένα από τα αίτια της μοναξιάς, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις στην υγεία του γενικού πληθυσμού.
New York Times, Reuters