Το χρήμα είναι στατιστικά 32 φορές λιγότερο αποτελεσματικό στην αύξηση της ευτυχίας συγκριτικά με την ψυχοθεραπεία ίδιας οικονομικής αξίας, δείχνει νέα μελέτη στη Βρετανία, που φαίνεται να επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες για το θέμα.
Η αύξηση της ευεξίας που προσφέρει μια σειρά συνεδριών ψυχοθεραπείας κόστους 880 ευρώ αντιστοιχεί στη βελτίωση που θα προσέφερε μια αύξηση μισθού της τάξης των 27.400 ευρώ, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Health Economics, Policy and Law.
«Η σημασία του χρήματος στη βελτίωση της ευεξίας και την αύξηση της ευτυχίας μας είναι εντελώς υπερεκτιμημένη στις κοινωνίες μας. Τα οφέλη της καλής ψυχικής υγείας, από την άλλη, συχνά δεν εκτιμώνται και ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί την ισχυρή επίδραση που μπορεί να έχει η ψυχολογική θεραπεία, όπως η μη καθοδηγητική συμβουλευτική θεραπεία, στη βελτίωση της ευεξίας» σχολιάζει ο Chris Boyce του Πανεπιστημίου του Warwick.
Τα συμπεράσματά του βρίσκονται σε συμφωνία με παλαιότερες έρευνες, που είχαν δείξει ότι το χρήμα δεν παίζει ρόλο στην κατάκτηση της ευτυχίας για τους ανθρώπους που ζουν πάνω από το όριο της φτώχιας.
Σε συνεργασία με τον Alex Wood του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο Chris Boyce συνέκρινε δεδομένα για χιλιάδες ανθρώπους που έδωσαν αναφορές για τα επίπεδα ευεξίας τους, στο πλαίσιο άλλων ερευνών.
Πρώτον, η ανάλυση έδειξε ότι τέσσερις μήνες ψυχοθεραπείας προσφέρουν στατιστικά σημαντικά οφέλη στην αύξηση της ευτυχίας.
Δεύτερον, έδειξε ότι η ψυχοθεραπεία είναι 32 φορές πιο οικονομικά αποδοτική από το χρήμα στην αύξηση της ευεξίας.
Τα συμπεράσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για την αύξηση της ευημερίας του πληθυσμού, εκτιμούν οι ερευνητές.
Επισημαίνουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια τα επίπεδα ευτυχίας δεν έχουν αυξηθεί στις δυτικές χώρες, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, και ίσως θα ήταν προτιμότερο οι κυβερνήσεις να αφιερώσουν πόρους για την αύξηση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.
Ακόμα και οι χρηματικές αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα δικαστήρια ίσως δεν είναι αποτελεσματικές στο να ανακουφίζουν από την ψυχική και σωματική οδύνη των θυμάτων, εκτιμά η ομάδα.