Ασκηθείτε, αναπνεύστε σωστά, αλλάξτε τη διατροφή σας. Η κατάθλιψη, ασθένεια της εποχής μας, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και χωρίς φάρμακα, τουλάχιστον στις ήπιες μορφές της, αρκεί κανείς να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες.
Αθληση
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα συνέστησαν σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες καταθλιπτικούς να κάνουν τζόκιν τρεις φορές την εβδομάδα και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με μια άλλη ομάδα που έπαιρνε ένα γνωστό αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου καλά. Η μελέτη τους έδειξε επίσης ότι γενικά η εξάσκηση κάποιου αθλήματος σε ανοιχτό χώρο βοηθάει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ενδομορφίνες, ορμόνες που προκαλούν ευφορία ανάλογη με εκείνη που προκαλεί το όπιο.
Αναπνοή
Τελευταία, σε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις για τα στρεσαρισμένα μεγαλοστελέχη τους γίνονται καθημερινά μαθήματα αναπνοής, διάρκειας δέκα λεπτών, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται το στρες και τα πρώτα στάδια της κατάθλιψης. Μετά από έξι εβδομάδες τα συμπτώματα μειώνονται δραστικά. Η τεχνική αναπνοής της «αναγέννησης» απαιτεί βαθιά εισπνοή και εκπνοή, σιγά όμως και με το διάφραγμα (που βρίσκεται ανάμεσα στο στήθος και την κοιλιακή χώρα) όπως κάνουν τα μωρά όταν βρίσκονται ακόμη στην κοιλιά της μητέρας τους.
Φωτοθεραπεία
Μεγάλη μελέτη που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι η φωτοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης όσο και τα φάρμακα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν τις μαύρες του την εποχή του χειμώνα. Η έκθεση επί περίπου μισή ώρα κάτω από ειδικές λάμπες που αναπαραγάγουν το φυσικό φως, τέσσερις φορές την εβδομάδα, βελτιώνει την ψυχική κατάσταση του ασθενούς. Η φωτοθεραπεία δεν είναι επικίνδυνη όπως το σολάριουμ.
Διατροφή
Η κατανάλωση τροφών λιπαρών, πολύ γλυκών ή πολύ αλμυρών αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 58%, σύμφωνα με αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που έγινε σε 3.500 άτομα. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και άμυλα μειώνει τον κίνδυνο κατά 28%, επειδή περιέχει τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, σε βιταμίνες -ιδιαίτερα D- και σε ευεργετικά λιπαρά οξέα Ωμέγα 3.