Εφιάλτες “στοιχειώνουν” τα όνειρα των γυναικών

 

Περισσότερο “εφιαλτικός” και με πιο πολλά συναισθηματικά όνειρα φαίνεται να είναι ο ύπνος των γυναικών συγκριτικά με τον ύπνο των ανδρών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 170 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να θυμηθούν το πιο πρόσφατο όνειρο που είχαν δει. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, εφιάλτη ανέφεραν ότι είχαν δει οι άνδρες σε ποσοστό 19% και οι γυναίκες σε ποσοστό 30%. Οι γυναίκες, μάλιστα, ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν δει όνειρα που σχετίζονταν με πολύ τραυματικά γεγονότα, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο ερευνήτρια του πανεπιστημίου West of England Dr. Jennifer Parker, δεν καταγράφηκε διαφορά στο συνολικό αριθμό των ονείρων που αναφέρθηκαν από τους εθελοντές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ως πιθανή αιτία για την διαφορετική ποιότητα ύπνου μεταξύ ανδρών και γυναικών τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος των γυναικών κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου, καθώς είναι ήδη γνωστό πως πριν την έμμηνο ρύση οι γυναίκες αναφέρουν πιο ζωηρά και ενοχλητικά όνειρα.

“Το σταθερό εύρημα σε αυτή την μελέτη είναι ότι οι γυναίκες αναφέρουν περισσότερο δυσάρεστα όνειρα από ό,τι οι άνδρες. Σε σχέση με την επεξεργασία συναισθηματικών πληροφοριών, φαίνεται πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να “μεταφέρουν” στον ύπνο τους ανησυχίες που δεν έχουν λυθεί”, επισημαίνει η dr. Jeniffer Parker.

Για τον Dr. Chris Idzikowski, διευθυντή του Κέντρου Ύπνου στο Εδιμβούργο, αν και οι διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα που κατεγράφησαν στη μελέτη δεν συνιστούν έκπληξη,  είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς εάν οι γυναίκες έχουν περισσότερους εφιάλτες ή τους θυμούνται καλύτερα από τους άνδρες. “Αυτό ταιριάζει με όσα αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερο διαταραγμένο ύπνο και αϋπνία.

Το συχνό ξύπνημα είναι πιθανό να τις βοηθά να θυμούνται καλύτερα τα όνειρα που έχουν δει ενώ ενδέχεται ο διαταραγμένος ύπνος να συμβάλλει στους φόβους τους. Οι εφιάλτες είναι ένα φαινόμενο περισσότερο συνηθισμένο από ό,τι συνειδητοποιούν οι άνθρωποι, απλά ξεχνιούνται γρήγορα”.