Σπέρμα από βλαστοκύτταρα βάζει τα αρσενικά στην άκρη

Τη «συνταγή» για την παραγωγή… τεχνητού σπέρματος από βλαστοκύτταρα θέλουν να τελειοποιήσουν οι επιστήμονες! Τα πειράματα που γίνονται στο εξωτερικό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στο κοντινό μέλλον δεν θα αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας το τεχνητό σπέρμα από βλαστοκύτταρα.

Οσο κι αν δύσκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, οι επιστήμονες θα καταφέρουν να εξαλείψουν έτσι την ανδρική στειρότητα. Με το τεχνητό σπέρμα θα είναι δυνατή η τεκνοποίηση ακόμα και γι’ αυτούς που σήμερα αδυνατούν, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση οι ειδικοί δεν αποκλείεται να καταφέρουν να φτάσουν ακόμη και στην παραγωγή σπέρματος από βλαστοκύτταρα γυναικών! Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι οι άνδρες στο μακρινό μέλλον θα είναι… περιττοί για τη δημιουργία οικογένειας!

Η έρευνα άρχισε εδώ και μια δεκαετία με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της ανδρικής στειρότητας. Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα έφτασαν το 2006 όταν σπερματοζωάρια από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα πέτυχαν μικρογονιμοποίηση και τελική ανάπτυξη εμβρύου σε ποντίκια. Το 2007 αντίστοιχα ευρήματα ανακοινώνονται και σε άνδρες, ενώ πολύ πρόσφατα αναπτύχθηκαν μέθοδοι που επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τα βλαστικά κύτταρα από το λιπώδη ιστό μπορούν να «φτιάξουν» κύτταρα της σπερματογένεσης.

Τα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και σε ερευνητικά κέντρα της Κίνας έχουν βασικό στόχο την παραγωγή σπέρματος με τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στους όρχεις ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας προκειμένου να μπορέσουν να παράξουν σπέρμα ώστε να τεκνοποιήσουν.

Σήμερα πάντως, οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να «παρασκευάσουν» σπέρμα από βλαστικά κύτταρα, αλλά θεωρούν ότι η επιτυχία του εγχειρήματός τους δεν είναι πολύ μακριά. Σε αυτή την περίπτωση η υπογονιμότητα των ανδρών θα αποτελεί παρελθόν.

Είδος προς εξαφάνιση τείνουν να γίνουν οι άντρες! Αιτία είναι οι καθημερινές, από την ώρα της σύλληψής τους, «επιθέσεις» από χημικά στοιχεία που στόχο έχουν τη θηλυκοποίηση του αρσενικού φύλου!

Τοξικά φυτοφάρμακα, χημικές ενώσεις που περιέχουν τα πλαστικά είδη και τα καλλυντικά αλλά και εκατομμύρια τόνοι φαρμάκων (ιδιαίτερα τα αντισυλληπτικά) που καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, φαίνεται ότι έχουν «συνωμοτήσει» εναντίον του ισχυρού φύλου που τελικά αποδεικνύεται πάρα πολύ ευαίσθητο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αντρικό είδος δυσκολεύεται να αναπαραχθεί τόσο στη Γη όσο και στο Διάστημα.

Οι ερευνητές λένε ότι το χρωματόσωμα Υ που δημιουργήθηκε πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια χαρακτηρίζει τα αρσενικά όντα στον πλανήτη Γη και ένα μέρος της σπερματογένεσης ρυθμίζεται από γονίδια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο χρωματόσωμα. «Το χρωματόσωμα Υ όμως είναι πολύ ευαίσθητο και μεταλλάσσεται εύκολα από διάφορους παράγοντες που δεν γνωρίζουμε.

Ωστόσο ένας από τους παράγοντες που ξέρουμε σίγουρα ότι το μεταλλάσσει είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Στη Φλόριντα υπάρχει μια λίμνη όπου μέσα πέφτουν τα απόβλητα από ένα εργοστάσιο. Εκεί λοιπόν οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το πέος των αλιγατόρων είναι πολύ πιο μικρό από το πέος των αλιγατόρων που ζουν σε άλλη λίμνη, λίγο πιο μακριά, η οποία έχει καθαρά νερά.

Με την πάροδο των ετών το μήκος του Υ χρωματοσώματος ελαττώνεται στον πλανήτη Γη. Ανθρωπολόγοι επισημαίνουν ότι σε 900 εκατομμύρια χρόνια το χρωματόσωμα Υ θα εξαφανιστεί στα αρσενικά όντα, οπότε θα δημιουργηθούν εκατομμύρια ασθενείς με σύνδρομο Turner, που θα τους λείπει το χρωματόσωμα Υ.

Εάν τώρα σκέφτεστε ότι η σωτηρία των αντρών βρίσκεται σε μια μελλοντική αποίκιση του ανθρώπου σε διαστημικούς σταθμούς, τότε λυπούμαστε που θα σας απογοητεύουμε, καθώς και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η επίτευξη εγκυμοσύνης σε αρουραίους σε διαστημικούς σταθμούς, αλλά τα αρσενικά έμβρυα δυσκολεύονται να εμφυτευτούν στη μήτρα. Αντίθετα, τα θηλυκά έμβρυα εμφυτεύονται χωρίς δυσκολίες. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αρσενικό είδος δυσκολεύεται να αναπαραχθεί και στη Γη και στο Διάστημα.

Ύστερα από αυτό έχουμε όλοι -και ιδιαίτερα οι γυναίκες- έναν παραπάνω λόγο να φροντίζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος!