«Φυσική» η συνείδηση και η ηθική στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Εγκεφαλικών Ερευνών ισχυρίζονται πως επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της ηθικής συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ηθική και συνείδηση, σύμφωνα με έρευνα Ρώσων επιστημόνων του Ινστιτούτου Εγκεφαλικών Ερευνών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα αυτό ενώ διεξήγαγαν έρευνα πάνω στην εγκεφαλική διαδικασία του «ψεύδεσθαι». Όπως φάνηκε, ο εγκέφαλος «διαμαρτύρεται» όταν κάποιος λέει ψέματα, παρουσιάζοντας μια αντίδραση η οποία μπορεί να φανεί στους υπολογιστές και τα μέσα των παρατηρητών.

Κατά τη μελέτη, δεν υπάρχουν «ανήθικοι» άνθρωποι, καθώς όλοι έχουν αυτό που θα αποκαλούσαμε ως συνείδηση: το να πει κάποιος ψέματα κάνει τον εγκέφαλο να αντιδράσει, επομένως- συμπέραναν οι ερευνητές- η εν λόγω διαδικασία είναι αφύσικη/ εξαναγκασμένη για την ανθρώπινη φύση.

«Το τεστ έχει ως εξής: κάποιος βλέπει βέλη που δείχνουν προς τα πάνω και προς τα κάτω σε μια οθόνη και μετά καλείται να παίξει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Το μόνο πράγμα που έχει να κάνει είναι να λέει ψέματα: να λέει ότι ένα βελάκι δείχνει προς τα κάτω όταν στην πραγματικότητα δείχνει προς τα πάνω και το αντίθετο…έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε τις εγκεφαλικές αντιδράσεις όταν κάποιος λέει την αλήθεια ή όταν λέει ψέματα. Αλλά μπορούμε επίσης να συγκρίνουμε και τις προθέσεις του υπό εξέτασιν ατόμου, αν σκοπεύει να πει ψέματα ή να πει την αλήθεια. Ακόμα και αν κάποιος απλά προτίθεται να πει ψέματα, (χωρίς να το έχει κάνει ακόμα), ο εγκέφαλός του αρχίζει να ‘διαμαρτύρεται’ πριν το κάνει. Εκείνη είναι η στιγμή που ‘ξυπνάει’ η συνείδηση» είπε ο Μαξίμ Κιρέεφ, ένα από τα μέλη της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Κατά το Σβιατοσλάβ Μεντβέντεφ, διευθυντή του Κέντρου Εγκεφαλικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών: «Υπάρχει ένας μηχανισμός στον εγκέφαλό μας, ο οποίος μας ενημερώνει πως έχουμε κάνει κάτι λάθος. Ο μηχανισμός αυτός είναι που προκαλεί το φαινόμενο που θα χαρακτηρίζαμε ως συμπόνια – το οποίο φαινόμενο και είναι ο βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν ευμενώς την ύπαρξη συνείδησης – για αυτό και είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτήν. Και ο πιο δημοφιλής και εύκολος τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από τη συνείδησή του είναι να το κάνει μέσω της κατανάλωσης αλκοόλ».