Είναι προϊόν ταλέντου και επιμονής, αλλά και… καταγωγής
Τα μυστικά της επιτυχίας συνοψίζει στο νέο βιβλίο του «Οutliers» ο 45χρονος Πάλκο Γκλάντγουελ, δημοσιογράφος στο περιοδικό «Τhe Νew Υorker» και συγγραφέας των βιβλίων «Βlink» και «Τipping Ρoint». «Ο ήρωάς μας γεννιέται σε φτωχικό περιβάλλον και, χάρη στο ταλέντο και την επιμονή του, αγωνίζεται και γίνεται σπουδαίος», εξηγεί ο συγγραφέας (o όρος «outlier» περιγράφει πράγματα ή φαινόμενα που δεν είναι συνηθισμένα). Η επιτυχία είναι προϊόν ταλέντου και επιμονής, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων που δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε- της κουλτούρας μας, της γλώσσας μας, των γονιών μας, της φυλής μας.
1 Τελειοποίηση μέσω της εξάσκησης
ΤΟ «ΟUΤLΙΕRS» μάς λέει πως χρειάζεται να εξασκηθεί κανείς δέκα χιλιάδες ώρες ή δέκα χρόνια για να καταφέρει να ελέγξει την τέχνη του. «Εγώ έκανα δέκα χρόνια στην Ουάσιγκτον Ποστ», λέει ο Γκλάντγουελ. «Όταν ξεκίνησα εκεί, ήμουν κακός ρεπόρτερ και αδιάφορος γραφιάς. Όταν τελείωσα ήμουν καλός ρεπόρτερ και πολύ καλύτερος γραφιάς».
2 Να γεννηθείς την κατάλληλη εποχή
ΣΤΟ «ΟUΤLΙΕRS» ο Γκλάντγουελ εξηγεί γιατί το να γεννιόσουν εβραίος στη Νέα Υόρκη το 1930 ήταν το τέλειο εφαλτήριο για μια νομική σταδιοδρομία. Ο ίδιος προσελήφθη στην «Ουάσιγκτον Ποστ» το 1987, που ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά για τη συγκεκριμένη εφημερίδα. «Προσλάμβαναν τους πάντες», λέει. «Έγραφα για επιχειρήσεις και επιστήμη και δεν ήξερα τίποτε για κανένα από τα δύο θέματα. Σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να προσλάμβαναν κάποιον σαν εμένα».
3 Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα
ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΙQ είναι καλό, αλλά δεν οδηγεί απαραίτητα στη δημιουργικότητα ούτε στο είδος των κοινωνικών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι επιτυχημένοι. Ο Γκλάντγουελ δεν έχει ιδέα πόσο είναι το δικό του ΙQ. «Δεν το μέτρησα ποτέ, ξέρω όμως πως είμαι κακός στο Scrabble και τους γρίφους», λέει.
4 Αποθήκευσε για το μέλλον
ΤΟ «ΟUΤLΙΕRS» ξεκινάει με την ιστορία του Ροζέτο- μια πόλη στην Πενσιλβάνια οι κάτοικοι της οποίας χαίρουν άκρας υγείας παρά τον διόλου υγιεινό τρόπο ζωής τους. Ο Γκλάντγουελ την πρωτοδιάβασε πριν από δέκα χρόνια, όμως επισκέφθηκε το Ροζέτο σχετικά πρόσφατα, ενώ έγραφε το βιβλίο του. «Έχω κάνει συνήθειά μου να συσσωρεύω πράγματα πολύ πριν σκεφτώ τι θα μπορούσα να κάνω μ΄ αυτά», εξηγεί.
5 Το να γράφεις σημαίνει να ξαναγράφεις
«ΕΠΙΤΥΧΙΑ σημαίνει ταλέντο συν προετοιμασία», γράφει ο Γκλάντγουελ στο «Οutliers». Και διά ζώσης υπογραμμίζει πόσο πιο σημαντική είναι η προετοιμασία από το ταλέντο. «Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ χρόνο απαιτεί. Δέκα χιλιάδες ώρες είναι πολύς χρόνος. Το δίδαγμα είναι πως, αν δεν τα έχεις καταφέρει, μπορεί να μην οφείλεται στο ότι δεν έχεις αυτό που χρειάζεται. Μπορεί απλώς να έχεις παρεξηγήσει πόσο πολύς χρόνος απαιτείται».
6 Ομιλείτε δημοσίως
Ο ΓΚΛΑΝΤΓΟΥΕΛ λέει πως συχνά εκφωνεί τα άρθρα του ως ομιλίες. «Όταν πρέπει να το πεις φωναχτά, συνειδητοποιείς τι είναι αδέξιο και άτεχνο», εξηγεί. «Αναγκάζεσαι να απλοποιήσεις».
7 Βρες το κοινό σου
Πώς έγιναν τόσο δημοφιλή τα βιβλία του Γκλάντγουελ; Μήπως κάποια αλλαγή στην κουλτούρα μάς έκανε πιο δεκτικούς σ΄ αυτά; «Τα τελευταία 25 χρόνια, ο τύπος του επιχειρηματία άλλαξε», λέει ο ίδιος. «Τώρα είναι πιο μορφωμένοι, έχουν πανεπιστημιακά διπλώματα… Και θέλουν να χρησιμοποιούν τις ιδέες για να βγάζουν νόημα απ΄ αυτό που κάνουν».
8 Να δρας παγκόσμια, να σκέπτεσαι τοπικά
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Γκλάντγουελ ήταν Άγγλος ακαδημαϊκός, η μητέρα του Τζαμαϊκανή συγγραφέας. Μεγάλωσαν τους τρεις γιους τους στην απομακρυσμένη Ελμίρα, στο Οντάριο. Ο Γκλάντγουελ αισθάνεται Καναδός. «Το γράψιμό μου είναι καναδικό, δηλαδή προσανατολισμένο στην πρακτική και αισιόδοξο», λέει. «Και οι Καναδοί είναι τα αιώνια αουτσάιντερ».
9 Να παρακολουθείς τον μπαμπά στη δουλειά του
ΑΥΤΑ ΠΟΥ διδασκόμαστε από τους γονείς μας για τη δουλειά δεν ξεθωριάζουν εύκολα. «Όταν έβλεπα τον πατέρα μου στη δουλειά, έβλεπα προσήλωση και συγκέντρωση», λέει ο Γκλάντγουελ. «Και πάντα έδινε την εντύπωση πως η προσπάθεια τού έδινε χαρά. Ήταν δυνατό μάθημα».
10 Μην παρατήσετε τη βασική δουλειά σας
ΑΡΑΓΕ η επιτυχία άλλαξε τον Γκλάντγουελ; «Έτσι φαντάζομαι», λέει επιφυλακτικά. «Δεν ανησυχώ πια για τα χρήματα, πράγμα που είναι μια πολύ, πολύ μεγάλη αλλαγή. Έστω κι έτσι, δεν θέλει να αφήσει ποτέ τη δουλειά του στο «Νew Υorker». «Το να αναγκάζεσαι να κάνεις μικρότερα άρθρα σε κρατάει στο παιχνίδι. Και αντλώ μεγάλη απόλαυση απ΄ αυτό».