Δημιουργήθηκαν ωάρια από βλαστοκύταρα

 Επαναστατική μελέτη, που αναμένεται να βοηθήσει εξαιρετικά γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σανγκάης. Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ωάρια από βλαστοκύτταρα, τα οποία γονιμοποιήθηκαν με επιτυχία. Στοιχειά για την έρευνα δημοσιεύει την Παρασκευή ο Ελεύθερος Τύπος, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα του ζητήματος.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο απομόνωσαν βλαστοκύτταρα από νεογέννητα ποντίκια και τις ενήλικες μητέρες τους. Καλλιεργώντας τα σε εργαστήρια, στη συνέχεια τα μεταφύτευσαν στις ωοθήκες στείρων θηλυκών ποντικιών, τα οποία γέννησαν υγιέστατα μωρά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Cell Biology.

Στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ε.Τ., στην Ελλάδα περισσότερα από 50.000 δείγματα αίματος από ομφάλιο λώρο, φυλάσσονται σε ιδιωτικές τράπεζες – με υψηλό κόστος των γονιών, χωρίς ωστόσο να ικανοποιούνται οι προσδοκίες των γονιών από αυτά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Στέλιος Γραφάκος δηλώνει ότι «όσα υπόσχονται οι ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης, είναι αδύνατο να τηρηθούν».

Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα του αίματος των μωρών, μπορούν να βοηθήσουν μόνο άλλους ασθενείς. «Επομένως, η αξιοποίησή τους είναι δυνατή μόνο αν φυλάσσονται στη δημόσια τράπεζα, η οποία λειτουργεί ως παγκόσμια δεξαμενή και διαθέτει τα δείγματα σε όποιον τα έχει ανάγκη. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ενίσχυση της δημόσιας τράπεζας», υπογραμμίζει.

«Η αυτόλογη μεταμόσχευση έχει πλέον σχεδόν καταργηθεί, αφού η αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένη. Επιπλέον, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθένειες σχετίζονται με το γονιδιακό προφίλ του ασθενούς -και τα βλαστοκύτταρα έχουν το ίδιο γενετικό υλικό από το οποίο προκλήθηκε η ασθένεια» εξηγεί ο κ. Γραφάκος για τη μεταμόσχευση είτε στο ίδιο πρόσωπο, είτε σε μέλη της οικογένειας.

Δημοσίευση : 15/05/2009 Cosmo.gr