Είναι λίγο-πολύ ήδη γνωστό ότι η συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο κολλητική για τους γύρω τους, όπως και η γρίπη. Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι, εκτός από τα συναισθήματα, εξίσου κολλητικές μπορεί να αποδειχθούν οι παράλογες αποφάσεις κάποιου.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές υπό τον κοινωνικό ψυχολόγο Άνταμ Γκαλίνσκι του πανεπιστημίου Nortwestern του Ιλινόις και δημοσιεύτηκε στο “Journal of Experimental Social Psychology” (Περιοδικό Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας).
Μέσα από μια σειρά πειραμάτων με εθελοντές, οι ερευνητές έδειξαν ότι αν κάποιος κάνει ξανά και ξανά κάποιο λάθος (π.χ. λανθασμένες επιλογές επένδυσης των χρημάτων), τότε οι γύρω του που αισθάνονται ότι έχουν κάποιου είδους σχέση ή ταύτιση μαζί του, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν και εκείνοι τα ίδια λάθη, αντίθετα με όσους νιώθουν ότι δεν σχετίζονται με αυτόν που παίρνει τις κακές αποφάσεις, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν το ίδιο να «κολλήσουν» το «μικρόβιο» των λανθασμένων επιλογών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι οι διάφοροι οργανισμοί (ιδιωτικές εταιρίες, δημόσιες επιχειρήσεις κλπ.) που πάσχουν από την χρόνια λήψη κακών αποφάσεων, αν θέλουν να «πάρουν τα πάνω τους» ξανά, πρέπει να αναζητήσουν τη λύση σε κάποιον μάνατζερ έξω από την ιεραρχία του οργανισμού.
Μπορεί τα στελέχη του ίδιου του οργανισμού να έχουν μια εκ των έσω γνώση της (προβληματικής) κατάστασης, όμως είναι συνυπεύθυνοι, επειδή έχουν εθιστεί στη λήψη κακών αποφάσεων.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, χρειάζεται να εισέλθει στο μάνατζμεντ κάποιος νέος επικεφαλής απ’ έξω, προκειμένου να σπάσει την καταστροφική αλυσίδα των «κολλητικών» κακών αποφάσεων.