Η κατάθλιψη στην εφηβεία υπονομεύει την ψυχική υγεία στην ενήλικο ζωή

Οι έφηβοι που παρουσιάζουν ήπια κατάθλιψη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή τους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry.

depressed-teenΗ μελέτη, η οποία διεξήχθη από ψυχίατρους του Πανεπιστημίου του Κολούμπια και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι το άγχος, η σοβαρή κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές ήταν προβλήματα πολύ πιο συνήθη σε άτομα 20 και 30 ετών που είχαν εμφανίσει ήπια κατάθλιψη ως έφηβοι.

Οι ερευνητές, που έλαβαν συνεντεύξεις από 750 άτομα ηλικίας 14-16 ετών τα οποία εκτιμήθηκαν στη συνέχεια ξανά ως ενήλικες, βρήκαν ότι 8% των συμμετεχόντων είχαν ήπια κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία.

Τα άτομα αυτά, μέχρι να φθάσουν στην ηλικία των 20 και 30 ετών διέτρεχαν τετραπλάσιο κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης στην πρώτη συνέντευξη, ενώ επιπλέον διέτρεχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αγοραφοβίας, άγχους και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και τριπλάσιο κίνδυνο ανορεξίας ή βουλιμίας.

Οι ερευνητές όρισαν την ήπια κατάθλιψη ως ηπιότερη από την κλινική κατάθλιψη, αλλά με διάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων και με συμπτώματα όπως δυσθυμία, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, προβλήματα ύπνου και πτωχή συγκέντρωση.

Αν και σύμφωνα με δήλωση του Dr Jeffrey Johnson, κύριου ερευνητή της μελέτης, απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διευκρινισθεί εάν τα προβλήματα κατάθλιψης στους εφήβους αποτελούν μια πρώιμη φάση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής ή εάν η ήπια κατάθλιψη σε μικρή ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από αυτό η μελέτη δείχνει τη σημασία της σωστής υποστήριξης των εφήβων αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα προβλήματα.