Το ξενύχτι στην εφηβεία «αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης»

Οι έφηβοι που πηγαίνουν νωρίτερα το βράδυ για ύπνο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κατάθλιψη, διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ένας στους 15 εφήβους της έρευνας ππαρούσίασε κάποια στιγμή κατάθλιψη

Ένας στους 15 εφήβους της έρευνας ππαρούσίασε κάποια στιγμή κατάθλιψη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι ηλικίας 12-18 ετών που πέφτουν για ύπνο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, από εκείνους που κοιμούνται πριν από τις 10 το βράδυ.

Επίσης, οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες έχουν 71% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, από όσους κοιμούνται τις ενδεδειγμένες οκτώ ώρες.

Παράλληλα με τον υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, οι έφηβοι που κοιμούνται μετά τις 12, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτοκτονικό ιδεασμό, σε σχέση με όσους κοιμούνταν πριν από τις 10 το βράδυ.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος αυτοκτονικού ιδεασμού είναι 48% μεγαλύτερος σε όσους νέους κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες, από όσους κοιμούνται επαρκώς.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep.

Μελετήθηκαν τα στοιχεία από 15.500 εφήβους που συλλέχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένας στους 15 εφήβους είχε κάποια στιγμή κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές σκέψεις ήταν συχνότερες στα κορίτσια, στις ηλικίες προς το τέλος της εφηβείας και σε όσους νέους είχαν χαμηλή αντίληψη για πόσο στοργικοί ήταν οι γονείς τους.

Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι τα κορίτσια, οι μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι και εκείνοι που θεωρούν πως οι γονείς τους δεν νοιάζονται και τόσο γι’ αυτούς είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και στις αυτοκτονικές τάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γονείς των εφήβων που ερευνήθηκαν είχαν θέσει ως ώρα κατάκλισης τη 10η βραδινή ή και νωρίτερα, ενώ το 25% τα μεσάνυχτα ή και αργότερα.

Κατά μέσο όρο οι έφηβοι κοιμούνταν επτά ώρες και 53 λεπτά κάθε βράδυ – αρκετά λιγότερο από τις εννιά ώρες που συνιστώνται γι’ αυτήν την ηλικία. O επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Tζέιμς Γκάνγκγουϊς, δήλωσε πως παρότι είναι πιθανόν έφηβοι με κατάθλιψη να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, η ουσία είναι ότι η έλλειψη ύπνου κατά κάποιον τρόπο ενισχύει την ανάπτυξη της κατάθλιψης.

O ίδιος πρόσθεσε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει έτσι τον εγκέφαλο, ώστε ο έφηβος να έχει κακή διάθεση και μειωμένη ικανότητα να αντιμετωπίσει τα καθημερινά άγχη. Αυτή η δυσθυμία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κριτικής σκέψης, τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Έτσι οι επιστήμονες θεωρούν πως ο καλός ποιοτικά ύπνος μπορεί να αποτελεί μέτρο πρόληψης και θεραπεία κατά της κατάθλιψης.