Οι κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες «φύλαξης» βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου παιδιού τους, για μελλοντική χρήση τους σε περίπτωση ασθένειας, είναι απάτες, σύμφωνα με τη δήλωση Αμερικανού επιστήμονα.
Κλινικές σε πολλές χώρες δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να αποθηκεύσουν τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου, με την προοπτική αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία σημαντικών ασθενειών, εφόσον αυτές εκδηλωθούν στο μέλλον. Στην Ταϊλάνδη για παράδειγμα, οι γονείς πληρώνουν περίπου 3.600 δολάρια για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων του παιδιού τους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο πραγματοποιούν κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ασφάλειας ζωής για το παιδί τους.
Ωστόσο, ο Irving Weissman, διευθυντής του Ινστιτούτου Βλαστοκυτταρική Βιολογίας και Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνα, δήλωσε ότι οι καλές προθέσεις των γονέων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τράπεζες βλαστοκυττάρων.
«Ο ομφάλιος λώρος περιέχει βλαστοκύτταρα σε επίπεδο που θα διατηρούσε τη αιμοποιητική ικανότητα ενός πολύ μικρού παιδιού», δήλωσε ο Weissman στο πλαίσιο του ετήσιο συνεδρίου της Αμερικανική Ένωσης για την Πρόοδο των Επιστημών. «Θα μπορούσαν ακόμη να προέλθουν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, που δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να μετατραπούν σε εξειδικευμένα εγκεφαλικά, καρδιακά ή σκελετικά κύτταρα, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς κάποιων», συνέχισε.
Ο Irving Weissman επεσήμανε ακόμη ότι αυτοί οι «μη επιβεβαιωμένοι θεραπευτές» τείνουν να στήνουν επιχειρήσεις σε χώρες με ανεπαρκείς ιατρικούς κανονισμούς, αν και το Γαλλικό Πρακτορείο, στην έρευνα που πραγματοποίησε, εντόπισε ιστοσελίδες για τράπεζες βλαστοκυττάρων τόσο σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις ΗΠΑ.
Στις αρχές Απριλίου, η Διεθνής Βλαστοκυτταρική Ένωση θα εκδώσει έκθεση σχετικά τις μη αποδεδειγμένες θεραπείες, όπως η αποθήκευση του πλακούντα του βρέφους για μελλοντική χρήση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Την ώρα, όμως, που η ιατρική επιστήμη ερευνά, πειραματίζεται και πρωτο-εφαρμόζει, οι τράπεζες βλαστικών κυττάρων δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια, πλέον, και συλλέγουν. Στις δημόσιες τράπεζες φυλάσσονται τα βλαστικά κύτταρα που δωρίζονται από τους γονείς για να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε συμβατό αποδέκτη. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται αυτό που ονομάζουν παγκόσμια δεξαμενή βλαστικών κυττάρων. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται και οι ιδιωτικές τράπεζες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότερες από δέκα ιδιωτικές, σε ένα αρκετά «θολό τοπίο» και αυτές τα διατηρούν μόνο για οικογενειακή χρήση.
Η ανάγκη ελέγχου της ποιότητας επεξεργασίας των δειγμάτων οδήγησε στην δημιουργία διεθνών κανόνων και οργανισμών πιστοποίησης της σωστής λειτουργίας των τραπεζών αυτών. Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τους πρωτοπόρους στον τομέα του νομοθετικού πλαισίου και πιστοποίησης λειτουργίας. Ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση νομοθέτησε το πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να γίνεται η φύλαξη και κρυο-συντήρηση βλαστοκυττάρων. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο, ούτε έχει γίνει η εναρμόνιση με αυτό της ΕΕ. Την ώρα, όμως, που αναζητείται το καθεστώς λειτουργίας, οι επίδοξοι γονείς έρχονται σε επαφή με το ζήτημα και ανταποκρίνονται θετικά ή αρνητικά.
Καθημερινή