Σε δύσκολους καιρούς είναι πολύς ο κόσμος που ψάχνει για δουλειά, αλλά και εκείνοι που την έχουν, τρέμουν μην τη χάσουν. Ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σκληρός, τόσο μέσα στις εταιρείες, μεταξύ συναδέλφων που εποφθαλμιούν την ίδια θέση, όσο και ανάμεσα στις εταιρείες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της ανασφάλειας ο αμερικανός συγγραφέας μπεστ σέλερ Χάρβεϊ Μακ Κέι δίνει συμβουλές προς τους τυχερούς της πυραμίδας, εκείνους που έχουν μεν δουλειά, αλλά νιώθουν σαν κάτι να τους λείπει. Και αυτό το κάτι είναι η αναγνώριση από τα αφεντικά, που δεν δείχνουν να εκτιμούν επιδόσεις και ικανότητες, με αποτέλεσμα ακόμη και ο βολεμένος υπάλληλος να αισθάνεται κάπως ανεκπλήρωτο τον βίο του, καθώς δεν προάγεται με την ταχύτητα που θα επιθυμούσε.
Αυτή η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ανασφάλειας προσδιορίζεται ως «καριέρα βαλτωμένη» και γι΄ αυτό ο κ. Μακ Κέι, ο θεωρούμενος «γκουρού της επαγγελματικής επιτυχίας», συμβουλεύει πώς να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και την αίσθηση ότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς προοπτική. Ιδίως σε περιπτώσεις που η εταιρεία κινδυνεύει ή περιορίζει τις δραστηριότητές της, ακόμη και σε περιπτώσεις συγχώνευσης, οι εργαζόμενοι ούτε σε προαγωγές μπορούν να ελπίζουν ούτε σε βελτίωση της εργασιακής τους κατάστασης.
Οπου λοιπόν δεν επαρκούν ούτε η επίδειξη εργασιομανίας ούτε η απέραντη αφοσίωση στην εταιρεία και στους στόχους της, ο εργαζόμενος οφείλει να μάθει να «πουλά» τον εαυτό του, να γίνεται όπως ακριβώς τον θέλει ο εργοδότης του, αλλού τολμηρός και επιθετικός, αλλού μετρημένος και αξιόπιστος. Μόνον έτσι θα ανέβει με προβιβασμούς τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας.
Λέει λοιπόν ο συγγραφέας ότι για τον βαλτωμένο εργαζόμενο δυο λύσεις υπάρχουν: είτε να πιάσει άλλη δουλειά, αν έχει κάπου αλλού να πάει, είτε να ψάξει να βρει τρόπους για να αξιοποιηθούν τα ταλέντα και οι ικανότητές του μέσα στην εταιρεία του. Η δεύτερη επιλογή απαιτεί έντονη πνευματική προπόνηση, αλλάευτυχώς- υπάρχουν κατά τον κ. Μακ Κέι επτά βασικοί κανόνες για να φτάσει κανείς στο ποθητό αποτέλεσμα.
Εν αρχή είναι η προσαρμογή. Αν πεις σε έναν δρομέα που ξεκίνησε για 400άρι ότι θα τρέξει 1.500 μέτρα, εκείνος αλλάζει αμέσως τον ρυθμό του. Ετσι και ο οξυδερκής υπάλληλος πρέπει να συντονίζεται με τους ρυθμούς της εταιρείας του, ιδίως σε χαλεπούς καιρούς οικονομικής ύφεσης, έστω και όταν αντιλαμβάνεται ότι έτσι επιμηκύνεται το διάστημα ως την προαγωγή του.
Μετά έρχεται η αναγνώριση του «εχθρού». Μάθε ποιος σε ανταγωνίζεται στην απόκτηση της πολυπόθητης θέσης. Ποια είναι η τακτική του και ποια τα λάθη του. Μέτρα και τη δική σου αξία και υπολόγισε τις δυνατότητες που έχεις για να προωθήσεις την προαγωγή σου.
Ε πιπλέον, αν δεν προχωρείς στον τομέα σου, φρόντισε να αποκτήσεις γνώσεις και δεξιότητες που θα σε οδηγήσουν πιο εύκολα κάπου αλλού. Στρέψου σε έναν εναλλακτικό δρόμο και μακροπρόθεσμα θα ανταμειφθείς, λέει ο κ. Μακ Κέι. Πάντως, προαγωγή μην περιμένεις αν δεν έχεις εντρυφήσει στο πνεύμα της εταιρείας, δεν έχεις ενστερνιστεί τη νοοτροπία της, αν δεν έχεις αφομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θέλει να ασκούν τα καθήκοντά τους οι υπάλληλοι. Παρατήρησε λοιπόν τους «επιτυχημένους», διδάξου από αυτούς και κάνε τη σύγκριση με τον εαυτό σου.
Τέλος, μη φοβάσαι τη βουτιάπροτού βουτήξεις όμως θυμήσου να δοκιμάσεις το νερό. Λάβε σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγεται κάθε ενέργειά σου για τη βελτίωση της θέσης σου. «Κατάστρωσε το σχέδιό σουμε βάση όλα τα προηγούμενα και γράψε το στο χαρτί» καταλήγει ο κ. Μακ Κέι.
Βήμα