Ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου παρεμβαίνει στις ηθικές κρίσεις

Η τεχνητή ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου φαίνεται να επηρεάζει την κρίση των ανθρώπων σε θέματα ηθικής, δείχνουν πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο MIT


Η περιοχή TPJ ενεργοποιείται όταν αναλογιζόμαστε τις συνέπειες των πράξεών μας

Η ερευνητική ομάδα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης εξέτασε μια περιοχή του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το αφτί, ανάμεσα στον βρεγματικό και τον κροταφικό λοβό. Από προηγούμενες μελέτες ήταν γνωστό ότι περιοχή αυτή, γνωστή ως TPJ, παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα όταν αναλογιζόμαστε τα πιθανά αποτελέσματα και τις συνέπειες μιας πράξης μας.

Οι ερευνητές παρενέβησαν στη λειτουργία του TPJ ακουμπώντας στο κεφάλι των εθελοντών μια συσκευή που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο. Το πεδίο αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο μέσω του φαινομένου της επαγωγής.

Η ηλεκτρική διέγερση του TPJ έκανε πιο «ελαστική» την ηθική κρίση των εθελοντών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Την ώρα που οι ερευνητές εφάρμοζαν το μαγνητικό πεδίο, οι εθελοντές κλήθηκαν να διαβάσουν μια σειρά από σενάρια τα οποία ήταν σχεδιασμένα να εγείρουν ηθικά διλήμματα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ένα από τα σενάρια αυτά, μια γυναίκα με το όνομα Γκρέις βάζει στον καφέ μιας φίλης της μια λευκή ουσία για την οποία νομίζει ότι είναι τοξική. Η φίλη της πίνει τον καφέ αλλά δεν παθαίνει τίποτα, αφού στη πραγματικότητα η λευκή ουσία ήταν σκέτη ζάχαρη.

Οι εθελοντές του πειράματος κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την πράξη της Γκρέις σε μια επταβάθμια κλίμακα, στην οποία το 1 αντιστοιχεί στο «απόλυτα απαγορευμένο» από ηθική άποψη και το 7 αντιστοιχεί στο «απόλυτα θεμιτό».

Η διατάραξη στην ηλεκτρική δραστηριότητα του TPJ μετατόπισε τις απαντήσεις των εθελοντών προς την πλευρά του ηθικώς θεμιτού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συμπεραίνουν ότι το σφάλμα στην κρίση του TPJ στην περίπτωση της Γκρέις αφορά το γεγονός ότι η πράξη της δεν είχε αρνητικές συνέπειες. Χωρίς την τεχνητή παρέμβαση, οι εθελοντές θα είχαν συνεκτιμήσει το γεγονός ότι η Γκρέις είχε πρόθεση να βλάψει τη φίλη της.

Πηγή: www.in.gr